Gå til indhold

Mindeord for Jonas Thomsen Sekyere

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved mindehøjtidelighed arrangeret af Regensen for Jonas Thomsen Sekyere samt offentliggørelse af Regenslegat for internationale studerende 28. november i København.

Det talte ord gælder

Kære Jonas' familie, pårørende og venner. Kære regensianere. Kære alle sammen.

Sidste år kort før jul var jeg også her på Regensen. Det var til et arrangement, der satte fokus på internationale studerende i Danmark. Baggrunden var en undersøgelse, der viste, at mødet med Danmark og det danske studiemiljø kan være en stor udfordring for internationale studerende.

Regensen lagde ikke kun lokaler til arrangementet. Regensianere havde også været aktive i organiseringen. Deltagerne var både internationale og danske studerende.

Jeg husker arrangementet godt. Jeg talte med flere studerende. Og jeg blev klogere på, hvad det er for udfordringer internationale studerende møder, når de kommer til Danmark. Det var interessant og lærerigt.

Det var også uformelt og hyggeligt. Der var et juletræ. Der var røde duge på bordene. Og internationale og danske studerende sad sammen; klippede, klistrede og lavede julepynt.

Kontrasten til i dag er dyb tragisk. Årsagen til, at vi er samlet, er den værst tænkelige. Det er kun elleve dage siden, at Jonas blev dræbt. En meningsløs og ubegribelig hændelse. Et liv, der blev al for kort.

Mine tanker går til Jonas' familie og pårørende. Til hans venner. Til alle jer her på Regensen, hvor Jonas boede.

Jeg kendte ikke Jonas. Men nu kender jeg til Jonas.

Jeg kender til ham gennem billederne af hundredevis af blomster, lys og mennesker i sorg. Jeg kender til ham gennem de mange respektfulde tilkendegivelser på nettet. Jeg kender til ham gennem de smukke mindeord i aviserne. Og jeg kender til ham gennem en medarbejder i ministeriet, som var ven med Jonas.

Det er åbenlyst, at Jonas ikke kun var en dygtig jurastuderende. At han ikke kun var en ekstraordinær engageret og aktiv ungt menneske. Jonas besad også nogle beundringsværdige menneskelige egenskaber. Som to af hans venner skrev i Politiken; 'Jonas var udstyret med en livsglæde, kærlighed og omsorg, som ligger uden for denne verden.'

Os, der kun lige har lært Jonas at kende, kan kun være dybt berørte af hans død. For dem, der kendte ham, må det være ubærligt.

Midt i al det tragiske, har jeg stor respekt for, at regensianerne ønsker at holde Jonas' minde i hævd ved at oprette Jonas Thomsen Sekyeres Regenslegat. Og at legatet er rettet mod internationale studerende.

For Jonas havde en energi og et overskud, der rakte langt ud over sin egen verden. Han havde både et internationalt udsyn og indblik. Han var med til at grundlægge Nordic Study Abroad Conference. Han stiftede netavisen Ivysen.dk, der er rettet mod danske studerende, der ønsker at læse på et internationalt eliteuniversitet. Og han var dybt engageret i at inkludere internationale studerende i det danske samfund.

Ved arrangementet på Regensen sidste jul lånte jeg et citat fra den irske forfatter, William Butler Yeats; 'There are no strangers here. Only friends you haven’t met yet.' Jeg tror, at Jonas havde den samme tilgang til livet.

Og jeg er ikke i tvivl om, at det er helt i hans ånd, at Jonas Thomsen Sekyeres Regenslegat årligt vil give en international studerende muligheden for at på bo på Regensen. Og dermed blive en del af det særlige studenterfællesskab, som Jonas værdsatte så højt.

Der er ikke noget, der kan erstatte tabet af Jonas. Der er ikke noget, der kan bringe ham tilbage. Men legatet er et værdigt minde om et usædvanligt ungt menneske.

Æret været hans minde.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024