Input til handlingsplanens første målsætning: Flere studerende skal have et studie- eller praktikophold i udlandet
Mange af professionsuddannelserne samarbejder allerede nu med organisationer og uddannelsesinstitutioner i udviklingslande. Disse kontakter kan videreudbygges. Således kan relevante, allerede eksisterende samarbejdspartnere i udviklingslandene kontaktes. Der opbygges en database, som offentliggøres på en koordinerende webside.
Input til handlingsplanens anden målsætning: Danske videregående uddannelsesinstitutioner skal have stærkere internationale læringsmiljøer
Hvad?
Alle mellemlange uddannelser har en passus i deres bekendtgørelse vedrørende internationalisering. På landsplan findes der dog intet materiale lærerne kan undervise efter.
O3V foreslår at indlede et arbejde som kan stille sådanne materialer til rådighed for uddannelserne. Vi forestiller os, at materialet skal bestå af følgende:
- Et overordnet materiale om kulturbegreber og kulturforståelse, som kan anvendes af alle uddannelser.
- Dertil kommer en række temaer, som er tilrettet til de individuelle uddannelser. Temaerne belyses via cases fra både Latinamerika, Asien og Afrika. 6-8 lande i alt. Temaerne kunne være:
• sundhed,
• rent drikkevand,
• ernæring,
• arbejdsmiljø,
• genoptræning,
• alkohol,
• mikrokredit,
• opdragelsesformer,
• Sociale vilkår m.v.
- Endelig foreslår vi, at hvert tema indeholder opgaver, projektoplæg og links, som er relateret til hver enkel uddannelse.
Hvordan?
Mange af uddannelserne samarbejder allerede med organisationer og uddannelsesinstitutioner i udviklingslande. Disse kontakter kan vi bygge videre på. Således kan vi kontakte relevante, allerede eksisterende samarbejdspartnere i udviklingslandene. Indsamling af cases til brug for temaerne kan foregå enten direkte (studierejser) eller via elektronisk kommunikation med partneren.
Vi foreslår derfor, at der rejses midler til et pilotprojekt samt for et hovedprojekt. Pilotprojektet skal dække det første år, og et hovedprojekt, som dækker 2.år og frem.
Undervisningsmaterialet vil blive tilgængeligt for alle på en webside.
Hvem?
Vi forestiller os, at en projektgruppe bliver sammensat af en bred og landsdækkende række aktører fra professionshøjskoler, organisationer og erhverv står for den overordnede redaktion og kvalitetssikring:
- VIAUC, CVU Sønderjylland, UCC m.fl.
- Ngo’er
- Faglige organisationer