Handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) takker for invitationen til at komme med kommentarer til regeringens nye handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser, ”Øget indsigt gennem globalt udsyn – flere studerende på studieophold i udlandet, styrkede internationale læringsmiljøer og bedre fremmedsprogskompetencer”.
DTU hilser velkommen, at regeringen med handlingsplanen sætter behovet for styrket internationalisering af de videregående uddannelser på dagsordenen. DTU er enig i regeringens målsætninger om flere studerende på udlandsophold, stærkere internationale læringsmiljøer og styrkede fremmedsprogs-
kompetencer.
DTU skal udbyde og udvikle ingeniøruddannelser på bachelor-, kandidat- og ph.d.-niveau, der matcher samfundets og erhvervslivets nuværende og fremtidige behov, og som efter international målestok er på højeste niveau og af højeste kvalitet. Dette er kun muligt, hvis DTU til stadighed har fokus på at opretholde en meget høj internationaliseringsgrad i universitetets samlede uddannelses- og forskningsaktiviteter.
Det indebærer bl.a., at DTU - ligesom andre internationale eliteuniversiteter - tilbyder uddannelser til både national og international studentersøgning, at DTU har en voksende søgning af særligt velkvalificerede internationale studerende og en meget stor andel af dimittenderne, som har gennemført en del af deres uddannelse ved anerkendte udenlandske universiteter. DTU lægger desuden afgørende vægt på at fremme internationalisering gennem et kulturelt favnende, sekulært og kosmopolitisk campusliv.
DTU bemærker, at flere af de forpligtende initiativer i handlings-
planen allerede er lagt frem af regeringen i henholdsvis lovgivning vedtaget før sommer og i lovudkast, der skal fremsættes som lovforslag i det kommende folketingsår. DTU har afgivet høringssvar i den forbindelse.
I denne sammenhæng vil DTU kun komme med enkelte yderligere kommentarer til handlingsplanens målepunkter og initiativer:
Flere på studie- eller praktikophold i udlandet:
Målet om, at mindst 50 % af dimittenderne fra de videregående uddannelser er efter DTU´s opfattelse ambitiøst.
DTU er gerne ambitiøs også på dette område. De danske universiteter har samlet allerede i dag en mobilitetsfrekvens på knap 30 %, eksklusive praktikophold. Det er både en markant højere frekvens end de øvrige sektorer for videregående uddannelse i Danmark og også en meget høj mobilitetsfrekvens set i et internationalt perspektiv og sammenlignet med målsætningen i Bologna-processen m.v. DTU er blandt de tre danske universiteter, der sender den største andel af de studerende på udlandsophold.
Hvis det skal lykkes for de videregående uddannelser at nå dette mål, er det dog nødvendigt at være opmærksom på, at det ikke blot fordrer, at institutionerne lykkes med få sendt markant flere studerende ud, men at det også nødvendigvis medfører, at institutionerne skal ruste sig til at modtage markant flere internatio-
nale udvekslingsstuderende. Det ene kan ikke lykkes uden det andet.
DTU ønsker at modtage et stort antal internationale udvekslings-
studerende, men regeringens målsætning medfører på tværs af de videregående uddannelser, at der skal satses yderligere omfattende ressourcer på modtageapparat og service, herunder at der tilvejebringes markant flere boliger til internationale studerende.
Denne udbygning af modtageapparatet vil være en stor udfordring, som vil kræve folketingets støtte i form af smidig lovgivning m.v. på flere ministerområder. Danmark får ikke en sådan markant øgning af den udgående mobilitet, medmindre man samtidig er indstillet på at modtage en tilsvarende stor mængde internationale udvekslings-
studerende.
Udlandsstipendieordningen:
DTU er fortsat af den opfattelse, at den udlandsstipendieordning, som et flertal i Folketinget har besluttet sig for at videreføre, modarbejder etableringen af det bedst mulige institutionelle ophæng – i form af aftaler mellem universiteter – som ramme for danske studerendes udlandsophold. DTU opfordrer til, at udlandsstipendieordningen revideres ved førstkommende lejlighed, således at muligheden for at få udlandsstipendium til kortere studieophold nedlægges.
DTU ser frem til en fortsat konstruktiv dialog om internationalisering af uddannelserne. På kort sigt ser DTU meget frem til offentlig-
gørelsen af anden del af regeringens internationaliserings-handlingsplan. I håbet om, at den vil indeholde positive tiltag, der styrker Danmarks attraktivitet og muligheder for at tiltrække og fastholde internationale talenter til glæde for de danske vidensinstitutioner, virksomheder og det danske samfund.
Med venlig hilsen
Martin P. Bendsøe
Dekan, professor, dr. Techn., Dr. h.c.