I aftaleteksten for bevillingsreformen står, at kvalitetsmålingen evt. kan udbygges med spørgeskemaer til undervisere. En måling blandt underviserne kan bidrage væsentligt til at belyse uddannelsernes kvalitet, men der er også udfordringer ved at udvikle en underviserundersøgelse.
Eksperternes anbefalinger
I udviklingen af Læringsbarometeret har både ekspertpanel og referencegruppe diskuteret mulighederne for at koble Læringsbarometeret med en spørgeskemaundersøgelse til underviserne. Ekspertpanelet har diskuteret fordele og ulemper ved at gennemføre en underviserundersøgelse.
En måling af undervisere kan give værdifuld viden om:
- Rammerne for at gennemføre undervisning af høj kvalitet
- Muligheder for at udvikle sig som underviser
- Undervisernes oplevelse af de studerendes deltagelse
Der er også udfordringer:
- Der findes ikke et solidt forskningsfagligt grundlag for en måling af undervisere
- Der er ikke væsentlig erfaring med tværgående underviserundersøgelser
- Underviserne kan have økonomisk egeninteresse i at svare strategisk, hvis undersøgelsens resultater får økonomiske konsekvenser for undervisernes arbejdsplads.
Underviserundersøgelsens fremtid
På den baggrund forventer Uddannelses- og Forskningsministeriet at påbegynde udviklingen af en måling af underviserne på de videregående uddannelser over de kommende år. Der vil i den forbindelse blive lagt vægt på, at målingen udvikles på et fagligt solidt grundlag og med inddragelse af sektoren.