Gå til indhold

En sejltur mod nye horisonter

Da skonnerten Fylla stævnede ud fra havnen i Ærøskøbing var mandskabet noget ud over det sædvanlige: 24 unge drenge og piger og seks ungdomsledere fra Danmark, Slovakiet og Frankrig. De skulle afsted på en ungdomsudveksling med tilskud fra Erasmus+ Og det blev en oplevelse, der satte spor.

“Sejlturen har ændret mit syn på andre mennesker. Det har gjort mig mere åben over for at møde nye mennesker og nye kulturer. Turen har vist mig, at jeg kan mere både personligt og fagligt."

Sådan skrev en af de danske deltagere i den efterfølgende evaluering. Og projektleder Karin Kjær fra NGO’en YO-YO (Youth Organisation for Youth Odysseys), der var den danske partner i ungdomsudvekslingen, fortæller, at der var positiv respons fra alle deltagerne.

 Sailing democracy 1

Fuld af selvtillid og med en helt ny tro på egne evner

”Det var fantastisk at opleve, hvordan de unge kom hjem fra sejlturen fuld af selvtillid og med en helt ny tro på egne evner, som de ikke alle havde med fra starten. Flere af dem havde udfordringer i både skolen og hjemmet og havde kæmpet med følelsen af isolation,” fortæller Karin Kjær. Hun havde været nervøs for de mange regler, der er på et skib for sikkerhedens skyld, men oplevede hurtigt, at partnerne havde været gode til at forberede de unge på, at på et skib bestemmer skipper, alle har pligter, der eksisterer ikke den store luksus - og ikke mindst: Man har et stort fælles ansvar for sikkerhed og samvær om bord.

Sailing democracy 2

I det hele taget har samarbejdet med de mere erfarne partnere ud i ungdomsudveksling, Slovakiet og Frankrig, været en stor oplevelse, og via de konstruktive formøder blev det hurtigt klart, at de tre nationer havde et fælles mål om at involvere de unge mest muligt.

 

En stor fordel med forskellige nationaliteter

”Det var en stor fordel, at de unge havde forskellige nationaliteter. Det gav en ny start for alle, der var ingen norm eller fastlagt rolle. Og desuden smitter det jo at se andre nysgerrige unge mennesker. Jeg har været lærer i mange år, og ved hvor stor en udfordring det er, at få unge til at føle sig som en del af et fællesskab, men her lykkedes det på en uge”, siger Karin, som efterfølgende fortæller lidt om de projekter, der var med til at skabe sammenholdet.

”Hver dag fik de unge udleveret et kort med et ord, de skulle reflektere over. Derudover blev emnerne ’democracy’ og ’peace education’ livligt diskuteret hver aften i tværnationale grupper. Der var ingen angst for at tale engelsk, for alle var i samme båd – bogstaveligt talt. Der blev også spillet forskellige spil fra de tre lande og sunget, ligesom alle havde pligter om bord. En aften var der nattesejlads. Dette fandt de unge både fascinerede og lidt skræmmende”, fortæller Karin, og nævner endnu en stor gevinst ved ungdomsudvekslingen:

”De unge er kommet tættere på en europæisk identitet, ligesom de har fået en stor interkulturel læring og har på nærmeste hold oplevet, hvad solidaritet og tolerance vil sige. De holder stadig kontakt, og oplevelsen er blevet et startskud i deres hverdagsliv. Flere af dem har allerede startet nye projekter i deres hjemlande, som vi er blevet inviteret til. Der er ingen tvivl om, at det ville være en drøm at komme af sted igen næste år”, afslutter Karin Kjær.

Fakta om projektet

Projektet ’Sailing Democracy’ har fået tilskud på 23260 euro fra Aktive Unge-programmet, som i dag er afløst af EU´s uddannelsesprogram Erasmus+: Ungdom

Projektet fandt sted i perioden februar til september 2014. Selve sejlturen fandt sted den 26. juli til den 2. august 2014.

Formålet med projektet var at styrke unge menneskers europæiske identitet og interkulturelle forståelse.

I alt deltog 30 unge mellem 14 og 18 år. Deltagerne kom fra Frankrig, Slovakiet og Danmark. De unge talte engelsk sammen og enkelte deltagere fik også lært lidt fransk.

Turen gik Fyn rundt med stop ved Ærøskøbing, Kolding, Kerteminde, Lohals, Svendborg, Sandvig og Als.

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024