Gå til indhold

Frihed og samarbejde til søs

Stemningen var høj, da 38 unge fra seks forskellige lande i juli stævnede ud fra Aarhus Havn på det hollandske træskib Wylde Swan. Eventen var et resultat af Aarhus Kommunes Multilaterale Ungdomsudveksling – og gav de unge nye personlige værktøjer og en fin fornemmelse for interkulturelt samarbejde.

Frihed og samarbejde til søs (billede)

AARHUS: Da det 203 fod lange, hollandske A-Klasse skoleskib, Wylde Swan, lagde fra kajen i Aarhus Havn i juli, var besætningen blevet betydeligt udvidet i forhold til de sædvanlige 12 personer: Nemlig med 38 forventningsfulde piger og drenge i alderen 15-25 år fra Danmark, Finland, Holland, Norge, England og Tyskland. De skulle tilbringe 15 dage om bord på skibet, inden de nåede til Helsinki, hvor afmønstringen foregik.

Forinden havde de tilbragt to dage sammen på skibet for at lære hinanden at kende og få præsenteret det spændende program, som to unge repræsentanter fra hvert land sammen var blevet enige om på en forberedelsesweekend.

Friheden på havet

Charlotte Kirk Elkjær, der er eventkonsulent i Aarhus Kommune, var ikke selv om bord på skibet, men hun fulgte ungdomsudvekslingen tæt som projektleder, og tøver ikke med at kalde den en succes.

”Ideen til at medvirke i EUs program Aktive Unge opstod, fordi Aarhus var værtsby for kapsejladsen The Tall Ships Races, og vi eftersøgte derfor unge, der havde lyst til at få en anderledes og personlig udfordrende oplevelse på et af de deltagende skibe, nemlig Wylde Swan. De skulle skrive et par ord om sig selv og behøvede ikke at have sejlererfaring, men blot have mod på at prøve noget nyt, hvor de samtidig var med i en kapsejlads. Det var helt almindelige unge, der henvendte sig, og vi udvalgte et passende miks i køn og alder.”

Charlotte Kirk Elkjær fortæller, at temaet for sejladsen var frihed. De unge skulle opleve friheden ved at sejle på åbent hav, men samtidig være bevidste om, at de skulle fungere som et crew, på tværs af nationaliteter og kulturelle forskelle og desuden have en forståelse for den faste besætnings arbejde.

”Hvert land skulle lave retter og synge sange fra deres hjemland, hvilket var med til at ryste dem sammen. De var inddelt i vagter - ligeledes på tværs af nationaliteter - med de opgaver, der hører til at opholde sig på et stort skib, f.eks. at trække i tovene, og det er klart, det har været en grænseoverskridende oplevelse, at skulle have et tæt samarbejde og liv med andre, de hverken kendte eller delte sprog med,” forklarer Charlotte Kirk Elkjær.

Tragedie, der styrkede sammenholdet

En dramatisk begivenhed fik på tragisk vist cementeret, hvor vigtigt det er at overholde sikkerhedsreglerne om bord. I forbindelse med bjærgningen af et norsk skib, mistede Wylde Swan et af sine besætningsmedlemmer.

”Men midt i chokket blev de unge også rystet ekstra sammen, og de var ved godt mod, da vi modtog dem i Helsinki,” understreger Charlotte Kirk Elkjær, der kun har modtaget positive rapporter efterfølgende fra de unge.

”De udtrykker alle en taknemmelighed over det, de har oplevet. De er blevet rustet til den globale verden, og selvom det ikke er sikkert, de fortsætter i den maritime verden, har de fået nogle erfaringer, de altid vil kunne bruge,” siger Charlotte Kirk Elkjær, og røber, at gruppen er blevet en fasttømret gruppe, der stadig har kontakt, bl.a. via Facebook og planlægger en gensynsweekend.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019