Syv drenge i alderen 15-20 år fra FC Livsbanen i Husum drog i slutningen af august til Paris for både at deltage i og arbejde frivilligt ved VM i Streetfodbold. Drengene var klædt godt på til opgaven og den store oplevelse: De er nemlig rollemodeller uddannet i foreningen Livsbanen i Husum, hvilket indebærer, at de over tre weekender blandt andet har deltaget i et coachingkursus, er blevet undervist i at lære fra sig og har fået førstehjælpskursus. I det hele taget er de blevet instrueret i, hvad det vil sige at være en rollemodel med en særlig position i forhold til både de jævnaldrende og yngre drenge, der også er tilknyttet Livsbanen og den tilhørende fodboldklub FC Livsbanen.
Lisette Rasmussen, der er administrativ leder af Livsbanen, fortæller:
- Jeg startede Livsbanen med min mand, Jesper Wildmand, som en folkeoplysende forening for at give nogle af de unge drenge i Husum nogle kreative tilbud og et alternativ til at hænge ud på gaden. Via et kommunalt tilbud startede vi med at have åbent i en hal fredag, lørdag og søndag aften. I dag kommer der 20-40 unge i alderen 13-20 år i hallen hver weekend i vores base på EnergiCenter Voldparken.
Vores kerneydelse er musik og film, hvor de unge lærer selv at skrive/producere raptekster, som de udgiver på Youtube, Facebook og Soundcloud, og vi har studier i fire københavnske bydele.
Ideen om at uddanne udvalgte drenge til rollemodeller opstod for et års tid siden i samarbejde med en projektleder fra et kommunalt motionsprojekt, ”Klar Parat Husum”, som Livsbanen samarbejdede med.
- Jeg kunne mærke, at drengene var klar til at prøve noget nyt, og vi kiggede derfor på de toneangivende drenge i området, dem der havde evnen til at tage sig af de yngre børn eller havde andre særlige kompetencer, eksempelvis inden for fodbold. Alle var nogle, vi kendte rigtig godt. Rollemodellerne får opgaver og mulighed for at arbejde både lønnet og frivilligt i Livsbanen, blandt andet på feriecamps. Og også i lokalsamfundet viser de syv drenge, at de er i stand til at tage ansvar og påtage sig pligter. Nogle af dem sidder i et hal-udvalg, andre deltager i borgermøder, er frivillige ved gadeturneringer eller hjælper til ved DGI-turneringer – til stor inspiration for andre unge i lokalområdet, siger Lisette.
17årige Ahmed El-Ajouz er en af rollemodellerne, og denne position betyder meget for ham.
- Jeg er stolt over at være blevet udvalgt blandt mange andre drenge, og det er vigtigt, at vi rollemodeller kan kommunikere med de unge, udviser god opførsel og træder til, hvis der er ved at opstå en konflikt, der kunne ende i skænderi eller slagsmål, eksempelvis ved en fodboldkamp.
For Ahmed var rejsen til Paris en drøm, der gik i opfyldelse, og som blev mulig via tilskud fra Erasmus+: Ungdom og var arrangeret i samarbejde med organisationen S3, Livsbanens franske samarbejdspartner.
- Det største var at se Eiffeltårnet, som alle har talt så meget om, men at opleve Zlatan spille på hjemmebane kom på en tæt andenplads, ligesom det også var vildt at se verdens bedste freestylere i aktion, siger Ahmed, der meget gerne vil tilbage til Byernes By.
At rollemodellerne også havde pligter og arbejdsopgaver på turen, tog de i stiv arm.
- Vi satte arbejdshold op og medvirkede blandt andet ved familie, -forældre, og fodboldevents, og det var en stor oplevelse at være blandt så mange mennesker og være med til at få det til at køre, siger Ahmed, der læser HF og suger masser af erfaring til sig, når han spiller fodbold i Livsbanen FC.
Med til Paris var også Reda M’Barek og Suell Osmani. Livsbanens projektleder og aktivitetsmedarbejder. Begge mænd fungerer som mentorer for de unge drenge, fortæller Lisette Rasmussen.
- Det er så positivt, at disse drenge nu har fundet nogle voksne, de har tillid til og spørger til råds, ja, som er deres rollemodeller, siger Lisette, der kan se, at rejsen til Paris har givet drengene en stor portion selvtillid.
- Turen har kun været med til at cementere, at de er i stand til at løse en opgave og begå sig i et stort internationalt arrangement. Der er ingen tvivl om, at de er tættere på at få et fritidsjob, ligesom flere af dem snart er parate at spille fodbold i større klubber. Og snart er vi klar til at uddanne næste generation af rollemodeller, der forhåbentlig vil få en ligeså stor oplevelse.