Et år. Så længe var britiske Matthew Danaher indstillet på at blive i Danmark, da han efter endt uddannelse søgte om at komme til Danmark som frivillig gennem den Europæiske Volontørtjeneste EVS, som er en del af Europa-Kommissionens uddannelsesprogram Erasmus+. Det gik anderledes: Efter et år som frivillig på Rejsby Efterskole i Sønderjylland, har han nu fået fast job som lærer og afdelingsleder på en anden dansk efterskole.
"Jeg søgte ud som frivillig gennem EVS, fordi jeg gerne ville ud at rejse og opleve noget nyt, og det var min plan at vende hjem til England efter et år. Men at være frivillig åbnede en spændende jobmulighed, og nu har jeg vel nærmest slået mig ned i Danmark", siger Matthew Danaher.
Fik job i Danmark
Matthew Danaher var 23 år og færdig med en master i European Governance fra University of Kent, da han skrev en ansøgning til EVS. Han søgte specifikt om at blive frivillig i Danmark, fordi han kendte landet lidt i forvejen. Hans forældre havde danske venner, og han har tilbragt mange ferier i Danmark. Da EVS tilbød ham at blive frivillig på Rejsby Efterskole, sagde han uden tøven ja tak:
"Jeg kendte ikke skolen på forhånd, men den har en international profil, og det matchede nøjagtigt min uddannelse. Da jeg samtidig nød at undervise, sagde jeg ja og fik et fantastisk år dér".
Matthew Danaher faldt godt til på Rejsby Efterskole og fik hurtigt et netværk og danske venner. Langsomt modnedes derfor tanken om at prøve at finde et lønnet, fast job på en anden dansk efterskole, når volontør-perioden udløb. Han sendte derfor en ansøgning afsted, da Ranum Efterskole søgte en international lærer. Matthew fik jobbet og er siden blevet forfremmet til leder af skolens internationale afdeling. Han har bosat sig i landsbyen Ranum, hvor efterskolen ligger.
"Det er et ønskejob for mig og et skridt op karrieremæssigt. Det er et fast job, og jeg har fået venner her, så selvom jeg altid vil være brite, har jeg ingen umiddelbare planer om at rejse tilbage".
Ranum Efterskole har et internationalt engelsksproget forløb, hvor eleverne kan vælge at blive undervist på engelsk i 3-4 hovedfag, og eleverne kan vælge at tage eksamen på engelsk: en international IGCSE eller AS/A level Cambridge International Examinations. Arbejdssproget er derfor engelsk, så Matthew har ikke haft nogen særlige sproglige udfordringer, selvom han endnu ikke taler flydende dansk.
Gennem flere år har skolen haft EVS-frivillige, og det ser den tidligere volontør Matthew som et særdeles vigtigt bidrag til skolen – ikke mindst den internationale afdeling. Han vil varmt anbefale andre arbejdspladser at åbne dørene for én eller flere frivillige:
"Tag én eller helst to frivillige. Det vil være et forfriskende pust til enhver organisation, fordi de frivillige kommer fra andre lande og har andre perspektiver med sig og faglige kvalifikationer, som ellers kan være svære at få fat i for eksempelvis en efterskole. Det skaber også en mere interessant arbejdsplads for medarbejdergruppen".
Mange fordele
At der er mange gevinster for arbejdspladsen, vurderer også Lisbet Østergård, EVS-koordinator i Dansk ICYE, én af to store danske organisationer, som koordinerer ophold for EVS-frivillige. Hun søger Erasmus+ tilskud på vegne af danske organisationer og institutioner, der ønsker en frivillig fra udlandet og er bindeled mellem den frivillige og den organisation, som søger en frivillig:
"Mange danske arbejdspladser ser det som en kærkommen mulighed at få en frivillig fra et andet europæisk land ind. Dels giver det ekstra hænder, dels er det en spændende kulturudveksling", siger Lisbeth Østergård.
Dansk ICYE har aktuelt 33 EVS-frivillige fra udlandet på 19 danske arbejdspladser, eksempelvis efterskoler, i skovbørnehaver, sociale væresteder, kulturhuse og på handicapområdet. Samtidig sender organisationen hvert år mellem 30 og 45 danske unge til udlandet som frivillige.
Det overordnede formål med EVS er at fremme tværnational mobilitet, blandt andet ved at de frivillige under opholdet får kompetencer, der fremmer deres personlige udvikling, sprogkundskaber og forståelse af andre kulturer og lande, så de får mulighed for at opbygge et netværk uden for hjemlandet.
Det er Lisbet Østergaards klare erfaring, at det styrker unge både personligt og på jobmarkedet at komme ud som frivillig:
"For ganske få fører et frivilligophold til efterfølgende job dér, hvor den unge har været frivillig. For rigtig mange frivillige går det ikke så let, men de bliver markant bedre rustet til at søge job bagefter. De er blevet lidt mere verdensborgere, og det har de papir på".