Gå til indhold

Giv unge internationale kompetencer gennem ungdomsudvekslinger

Ungdomsskolen Ung Egedal har i flere år arrangeret ungdomsudvekslinger til gavn for skolens unge. Det styrker de unges internationale kompetencer og giver dem et større udsyn, som de kan bruge, når de skal søge job. Ungdomsudvesklingerne er blevet til med tilskud fra Erasmus+.

"I det samfund vi lever i i dag, er det utroligt vigtigt, at de unge kommer ud og får en fornemmelse af, hvordan andre unge i Europa lever deres liv. Der er store gevinster at hente ved at lære dem at samarbejde med unge fra andre kulturer. Og så er det med til at modne dem". Sådan siger Trine Christensen, der er udviklingskonsulent i ungdomsskolen Ung Egedal.

Ung Egedal har siden 2013 været engageret i ungdomsudvekslinger gennem Erasmus+ og har blandt andet deltaget i en tværnational Film Camp, hvor unge fra Sverige, Polen og Danmark samarbejdede om at producere en række kortfilm. Projektet bød på workshops inden for manuskriptskrivning, lyd, lys og kameravinkler. Professionelle instruktører, kamerafolk og producere deltog i projektet og ledsagede de unge på udvekslingerne sammen med medarbejdere fra ungdomsskolen. 

Ung Egedal 2

Ungdomsskolerne har et ansvar  

Trine Christensen mener, at de danske ungdomsskoler løbende bør forholde sig til omverdenen - både som en udfordring, inspirationskilde og samarbejdspartner:

"De unge får at vide, hvor afgørende internationale erfaringer er for deres fremtidige jobmuligheder. Derfor er det vigtigt at spørge sig selv som ungdomsskole, hvordan vi kan være med til at ruste dem til at tage udfordringen op. At engagere sig i ungdomsudvekslinger er noget, man bør gøre for de unge. Det er en del af ungdomsskolens opgave at danne dem til at være en del af et demokratisk samfund. Det gør man i høj grad ved at vise dem andre kulturer, nye måder at gøre tingene på og lade dem få hands-on erfaring".

Ungdomsudvekslinger modner de unge 

Projektrådgiver i Ung Egedal Maria Boldsen fortæller, at de unge, der har været med på udvekslingerne, har rykket sig ved at udskifte +45 med en anden landekode i en kortere periode:

"De unge synes, det har været spændende og udfordrende at være afsted. De har både set, hvor forskellige og ens vi er i Europa. De var for eksempel meget overraskede over, at den musik, de hører hjemme på værelset, er den samme, som deres nye venner fra Polen også er interesserede i. Det er særligt det her med at møde andre europæiske unge og skabe venskaber på tværs af landegrænser, der har været fedt. De unge taler godt nok forskellige sprog, men projekterne har givet dem noget at mødes over - og det har fået dem til at åbne op".

Udvekslingerne har både været med til at stimulere deres sprog, internationale udsyn, kulturforståelse og samarbejdsevner, men vigtigst at alt har det skabt nysgerrighed til at udforske det fremmede.

"Vores unge har fået mod på for eksempel at tage et studieår i udlandet. Ungdomsudvekslingerne har hjulpet dem til at tage de første skridt, møde andre nationaliteter og lært dem, hvordan man navigerer i det fremmede", fortæller Trine Christensen.

2016.07.13_3.jpg

Nye netværk 

Det er ikke kun de unge, der nyder gavn af ungdomsudvekslingerne, fortæller Trine Christensen. Ungdomsskolen Ung Egedal bruger udvekslingerne som et strategisk værktøj i det daglige arbejde, og det bærer frugt:

"Vi har fået et netværk af udenlandske ungdomsskoler, som vi kan sparre, metode- og erfaringsudveksle med – både i forhold til det konkrete projekt og alt det andet, vi laver med de unge. Det er altid rart med lidt inspiration".

Spring ud i det

For Ung Egedal har tilgangen til det internationale arbejde været ligetil.

"Det handler bare om at have modet og lysten til at samarbejde internationalt. Derefter er det essentielt at finde ud af, hvad projektet skal omhandle og finde én eller flere udenlandske partnere, der vil være med til at bringe det til live", siger Maria Boldsen.

"Den svenske partner, vi har nu, var faktisk én, vi bare skrev til via mail. Vi besluttede derefter at besøge hinanden, og det var hér magien opstod. Så man skal bare hoppe ud i det og skrive til sit netværk, om de har en udenlandsk kontakt", fortsætter Maria Boldsen.

"Og så er der selvfølgelig ansøgningen, der skal skrives. Det kan godt været lidt langhåret den første gang, men man skal ikke lade sig skræmme af længden. Det er dét værd. Og når der er noget, vi ikke helt kan finde ud af, er der altid hjælp at hente hos det danske Erasmus+ kontor", afslutter Trine Christensen.

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024