Gå til indhold

Reportage: Unge fra Nørrebro viste politikere rundt

Hvordan får flere unge på Nørrebro et fritidsjob, og hvor får man den bedste pizza? Det var nogle af emnerne, som unge fra Nørrebro og politikere fik vendt på en guidet tur gennem indre Nørrebro. Turen fandt sted som et led i Den Europæiske Ungdomsuge 2017.

”Jeg synes, det er rigtig godt at få politikerne med på vores tur, for så kan de tage vores historier med sig, når de skal tage beslutninger og lave nye initiativer. De ved nu lidt mere om Nørrebro, og hvad det handler om, fordi de har hørt vores historier. Derfor føler jeg, at vi har været med til at gøre en forskel.”

Sådan siger Sabrina Hassan, 17 år, som er guide hos Fritidsakademiet, en socialøkonomisk virksomhed, der sikrer lokale unge fritidsjobs. Sammen med sine to veninder Muntas og Imaan, begge 16 år, stod hun i spidsen for en guidet tur gennem indre Nørrebro. Med på turen var lokalpolitikere, medarbejdere fra Områdefornyelsen Nørrebro, lokalpressen, lokale aktører og folketingspolitiker Johanne Schmidt-Nielsen.

Turen var ét af i alt 19 arrangementer i Danmark, der modtog tilskud i forbindelse med Den Europæiske Ungdomsuge, som blev fejret den 1.-7. maj 2017. Temaet for ungdomsugen var solidaritet og socialt engagement blandt unge.

Turen på Nørrebro var ét af 19 arrangementer i Danmark, der modtog penge i forbindelse med Den Europæiske Ungdomsuge 2017.
Turen på Nørrebro var ét af 19 arrangementer i Danmark, der modtog penge i forbindelse med Den Europæiske Ungdomsuge 2017.

De unge var eksperterne

På den cirka halvanden time lange tur på indre Nørrebro fortalte de tre lokale guider blandt andet om, hvor de hænger ud, får den bedste pizza, og hvor de mødes og diskuterer dagsordenen for deres kommende deltagelse på Folkemødet på Bornholm.

De personlige historier var noget, som de deltagende politikere på turen var glade for.

”De havde helt åbenlyst taget rollen som byfremviser på sig og hvilede i den. Det var dem, der skulle gøre mig klogere. Det var fedt, og det var en god tilgang til dialogen, at jeg kom for at lytte på noget, hvor de var eksperterne. Det er der rigtig meget styrke i,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen, folketingsmedlem for Enhedslisten. Sammen med de øvrige deltagere deltog hun efterfølgende i et dialogmøde, hvor de unge og politikerne blandt andet diskuterede, hvordan flere unge får fritidsjobs.

IMG_1189.jpg

Gerne flere ture med politikere

Sabrina, Imaan og Muntas er tre af i alt syv ansatte guider hos Fritidsakademiet, og de har selv været med til at planlægge ruten for de guidede ture. Lucas Hansen, der er udviklingsleder hos Fritidsakademiet, fortæller, at dét at vise Nørrebro med lokale unges øjne udsprang af en idé fra en lokal restauratør, og siden opstarten i februar 2017 har Fritidsakademiet haft stor succes med guidede ture for blandt andet skoleklasser. Derfor så Lucas Hansen også en klar idé i at søge om tilskud til at lave et arrangement under Den Europæiske Ungdomsuge:

”Vi forstår temaet for Den Europæiske Ungdomsuge som om, at der skal fokus på tolerance og fordomme. Og det er lige præcis kernen i det her projekt. Vores guider taler netop imod de fordomme, folk har om Nørrebro og de unge, der bor der.”

Det var første gang, at politikere deltog i en guidet tur på Nørrebro - men ifølge Lucas Hansen formentlig ikke den sidste.

”Det giver virkelig mening at have politikere med. Vi har fået rigtig mange tilkendegivelser fra andre, der gerne vil med en anden gang. Så det har virkelig givet blod på tanden.”

Om den Europæiske Ungdomsuge

Den Europæiske UngdomsugeDen Europæiske Ungdomsuge 2017 bestod af en lang række begivenheder og aktiviteter, der blev afholdt i alle 33 lande, som deltager i EU's uddannelsesprogram Erasmus+. 19 danske ungdomsorganisationer og foreninger bidrog til Den Europæiske Ungdomsuge i 2017.

Formålet med dette års ungdomsuge var at sætte fokus på solidaritet og socialt engagement blandt unge i Europa, fejre 30-året for Erasmus+ og give anledning til at lytte til unges tanker om, hvordan EU's ungdomspolitik skal se ud i fremtiden.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 10. november 2021