Gå til indhold

Træningskursus på gadeplan

Hvordan når man udsatte unge, der ikke engagerer sig i ungdomsaktiviteter? Det tema var omdrejningspunkt, da træningskurset ”Plug In” løb af stablen. Deltagere fra 11 lande fik udvekslet erfaringer fra deres arbejde med unge, styrket deres netværk og blev inspireret til nye arbejdsmetoder.

BRØNSHØJ: Solen står højt over Brønshøj Torv, og snakken går livligt på engelsk mellem de godt 40 deltagere fra 11 lande: Grækenland, Island, Finland, Tyrkiet, Makedonien, Rumænien, Ungarn, Polen, Storbritannien, Kroatien, Østrig og selvfølgelig værtslandet Danmark.  Lige så forskellige deltagernes nationaliteter er, lige så varierende er deres baggrunde: Her er blandt andet gadeplansmedarbejdere, pædagoger, ungdomsklubmedarbejdere og frivillige fra teater- og rollespils-organisationer, der dog alle har det til fælles, at de arbejder med unge og har tilmeldt sig træningskurset ”Plug In” arrangeret af programmet Erasmus+: Ungdom.

Formålet med det fem dage lange kursus er bl.a. at udveksle tværnationale erfaringer og give ungdomsmedarbejderne nye innovative ideer til at nå den gruppe af unge, der ellers er svære at få fat på, fordi de ikke engagerer sig i de tilbud, der måtte være i deres lokalområde. En udfordring en af de danske deltagere, Charles Bo Nielsen fra Landsforeningen Bifrost for Levende Rollespil, kender alt til:

-Fra mit arbejde som freelancer i lokalforeningen Rollespilsfabrikken på Nørrebro ved jeg, hvor svært det kan være at få udsatte unge til at deltage i vores rollespil, siger Charles, der læser sociologi og som ellers fremhæver rollespillet som optimalt for unge med ”krudt i enden”.

-Vi kan godt finde på at tage udstyret med rundt i gaderne, og når de unge ser sværdene, kaster de  sig gladeligt ud i legen. Men de kommer ikke i vores forening, så jeg var meget interesseret i at deltage i træningskurset og har også været på et lignende i bl.a. Hviderusland. Jeg har fået understreget, hvor vigtigt det er, at vi er repræsenterede i gadebilledet. Det er essentielt, at de unge møder anerkendelse et sted, og i det mindste ved, at vi ser dem, ellers bliver de såkaldte mod-borgere, og det er ingen tjent med, understreger Charles. Han er glad for de praktiske øvelser og lege, deltagerne har afprøvet og ikke mindst sit internationale netværk, han nu får udbygget via ”Plug In”-kurset.          

-Det er interessant at udveksle erfaringer og frustrationer - som kan være ret ens fra land til land – vi har bare en forskellig måde at tackle dem på, og jeg vil helt sikkert holde kontakt med nogle af de ildsjæle, der er med, bl.a. via den oprettede Facebook-gruppe.

Unge i gadeteater

Casper Johansen, der er gadeplansmedarbejder i Brønshøj Bydel, er stødt til gruppen for at starte sin rundtur i det miljø, han kender så godt, og hvor han har sine daglige vandreture med en kollega, hvor de holder et godt øje med de unge under 18 år. Flere drenge i gadebilledet hilser tillidsfuldt på ham, og deltagerne i ”Plug In” har mange spørgsmål til hans arbejde og udfordringer.

En af dem er Laura Cockett fra distriktet Everton i Liverpool. Hun arbejder som teater-producer i organisationen Hope Street Limited, som inddrager de unge i gadeteater for at holde dem væk fra ballade og eventuel kriminalitet. Hun ser ”Plug In”-kurset som en oplagt mulighed for at forbedre og udvikle de initiativer, hun allerede har kørende.

-Det er et utrolig veltilrettelagt kursus, og det bliver meget intensivt, fordi vi er en stor international gruppe på tværs af organisationer og arbejde, der er samlet i kort tid. Jeg har suget erfaringer til mig, og var f.eks. overrasket – og misundelig - over, at Island har så mange ungdomsklubber i forhold til vores to i et område med ca. 11.000 mennesker, og jeg vil appellere til vores politikere, når jeg vender hjem. Jeg har også lært, at det er vigtigt, at vi planlægger vores næste gadeprojekt, ”The Trailblazer Project”, i god tid og får en spændende Facebook-side med interessante billeder og videoer, det er nemlig med til at fange de unge, siger Laura. Ligeledes vil hun – inspireret af Casper Johansens arbejde - være endnu mere synlig i gadebilledet med henblik på at rekruttere de rastløse unge i Everton til teateret.

Solen hænger efterhånden lavt og rundturen er ved vejs ende. Aftenens videre program byder på et besøg i en ungdomsklub, hvor der vises en film om hvor nemt – og farligt - det er at ende i et bandemiljø. For deltagerne fortsætter samtalen og udvekslingen af ideer og inputs til det ungdomsarbejde, der venter i deres respektive lande og byer, når kursusugen er slut. Og som Laura slutter med at sige, er det en uge, der har cementeret, netop hvor vigtigt dette arbejde er.

Fakta om Træningskurset "Plug In"

Formålet med træningskurset ”Plug In” var at finde nye og innovative metoder til at hjælpe unge, som ikke deltager i almindelige og organiserede ungdomsaktiviteter. Kurset fandt sted den 19 - 23. maj 2014 og blev arrangeret af  Erasmus+: Ungdom, Styrelsen for Videregående Uddannelser. 

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 10. november 2021