Gå til indhold

Ungdomsudvekslinger - det er ikke så svært, som man tror

Deltagerne på kurset Reach Out lørdag den 10. september 2016 fik ved hjælp af konkrete tips og sparring med de øvrige deltagere taget hul på at skrive ansøgninger til en ungdomsudveksling med Erasmus+. Og flere nye ansøgere fik øjnene op for, at det er knapt så kompliceret, som de frygtede.

En stor tåge af Erasmus+

Således beskriver deltager på Reach Out-kurset Lars Heidtmann sit første møde med det at skrive en ansøgning til en ungdomsudveksling. Som frivillig i elevforeningen hos International People’s College i Helsingør er han spritny udi ansøgningsskrivning. Og ting som budgetkrav var ”det rene volapyk” for ham forud for dagens kursus.

Heldigvis blev dagens deltagere på kurset, der fandt sted lørdag den 10. september 2016 på Hotel SP34 i indre København, klædt på til ansøgningsprocessen, da undervisningen bestod af konkrete tips og tricks til både indhold af program og udfyldning af ansøgningsskema til ungdomsudvekslinger inden for EU’s uddannelsesprogram Erasmus+.

På kurset deltog en blandet gruppe af unge og ungdomsarbejdere, primært fra ungdomsskoler landet rundt. Flere havde prøvet det med ansøgninger før, og derfor lagde undervisningen også op til, at deltagerne kunne udveksle erfaringer og udvikle indhold på baggrund af håndgribelige råd.

"Det var virkelig godt at høre fra andre, der har arbejdet rigtig meget med området. Det har helt klart givet os nogle idéer til, hvad vi skal være opmærksomme på, når vi sætter os og skal skrive ansøgningen,” sagde Lars Heidtmann og Ida Bjerring Winkler, der begge er frivillige i elevforeningen hos International People’s College i Helsingør. 

Bertil Trane Serup og Magnus Bryde Nielsen, som går i 8. og 9. klasse, er med på kurset. Her  får de blandt andet diskuteret konkret indhold til en ungdomsudveksling, de vil lave mellem Vordingborg Kommunes Ungdomsskole og partnere i Finland og Polen.
Bertil Trane Serup og Magnus Bryde Nielsen, som går i 8. og 9. klasse, er med på kurset. Her får de blandt andet diskuteret konkret indhold til en ungdomsudveksling, de vil lave mellem Vordingborg Kommunes Ungdomsskole og partnere i Finland og Polen.

Frisk mod på at lave ansøgninger 

Også Ann Sofie Bech Hansen og Lærke Rose Kamp Eriksen fra Mariagerfjord Ungdomsskole var glade for at få taget hul på ansøgningsprocessen. Ungdomsskolen har tidligere været flittige ansøgere af Erasmus+ midler, blandt andet til en tilbagevendende sommer-camp. Men da opgaven tidligere har ligget hos en anden medarbejder, er de begge nye udi ansøgningsprocessen.

De fremhævede begge det at få sat et ansigt på dem, de har e-mailet og talt i telefon med, som noget positivt, og desuden er det at få taget hul på opgaven ikke at undervurdere.

"Jeg er glad for, at vi kom i dag, for jeg har fået frisk mod på at skrive en ansøgning. Før virkede det som en meget indviklet opgave, men nu giver det mere mening,” sagde Lærke Rose Kamp Eriksen, projektmedarbejder på Mariagerfjord Ungdomsskole.

”Jeg vil råde andre, der skal i gang med at ansøge, om at gå i gang i god tid. Det er nok også en god ide at tage kontakt til nogen, der har gjort det før. Men programmet med ungdomsudvekslinger fungerer rigtig godt til ungdomsskoler, så det er bare om at komme i gang,” sagde Ann Sofie Bech Hansen (til højre), der her er i fuld gang med arbejdet på kurset, hvor hun deltog med sin kollega Lærke Rose Kamp Eriksen fra Mariagerfjord Ungdomsskole.
”Jeg vil råde andre, der skal i gang med at ansøge, om at gå i gang i god tid. Det er nok også en god ide at tage kontakt til nogen, der har gjort det før. Men programmet med ungdomsudvekslinger fungerer rigtig godt til ungdomsskoler, så det er bare om at komme i gang,” sagde Ann Sofie Bech Hansen (til højre), der her er i fuld gang med arbejdet på kurset, hvor hun deltog med sin kollega Lærke Rose Kamp Eriksen fra Mariagerfjord Ungdomsskole.

Hjælp at hente til ungdomsudveksling

Selvom man ikke deltog på Reach Out kurset i København, er der stadig hjælp at hente, hvis man gerne vil ansøge om en ungdomsudveksling.

Hvad er en ungdomsudveksling

Organisationer og andre aktører på ungdomsområdet kan få tilskud til at sende grupper af mindst 16 og højst 60 unge i alderen 13 til 30 år afsted på et udvekslingsophold.

Ungdomsudveksling giver de unge mulighed for at opleve andre kulturer, udvikle sociale og faglige kompetencer og få en oplevelse for livet. Udvekslinger kan vare mellem 5 og 21 dage og skal ske i samarbejde mellem to eller flere lande, hvor de unge arbejder med et emne af fælles interesse.

 

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024