Gå til indhold

Margrethe Vestager: Erasmus+ er kommet for at blive

Erasmus+ er vigtig, når mennesker skal engageres i samfundet. Europa har brug for Erasmus+ nu og i fremtiden. Det var budskabet fra EU-kommissær Margrethe Vestager på en konference om europæisk uddannelsessamarbejde i anledningen af 30-året for programmet.

I kraft af sit arbejde i Europa-Kommissionen har konkurrencekommissær Margrethe Vestager en hverdag med internationale kollegaer. Og hun har mødt flere medarbejdere, der har været i udlandet med Erasmus+. 

”Det er berigende at arbejde i et internationalt miljø, men noget af det sjoveste er sådan set, at nogle af mine medarbejdere også er det, som man kan kalde ’Erasmus+-børn’. De er nogle af de mange tusinde børn, der er kommet ud af ægteskaber og forhold mellem studerende, der er rejst ud for at dygtiggøre sig gennem Erasmus+-programmet,” sagde Margrethe Vestager i sin tale på konferencen ’30 år med Erasmus+: Status og fremtidsperspektiver’ den 17. november 2017 i København.

Derfor mener hun også, at selvom man i anledningen af 30-året for programmet nu tæller sammen og evaluerer, er det vigtigt, at programmet opgøres i mere end ansøgninger, formularer og bevillinger. For som hun sagde:

”Når Erasmus+ er allerbedst, så er dét det levede liv, der er blevet bedre.”

Margrethe Vestager

Samme lærebog – nye mennesker

I sin tale understregede Margrethe Vestager, at man ved 30-års jubilæet for Erasmus+ med rette kan sige, at de ni millioner europæere, der gennem de sidste tre årtier er rejst ud, har fået en vigtig bevidsthed med sig. Nemlig bevidstheden om andre kulturer - og bevidstheden om, at det skaber værdi at gøre noget sammen med andre.

”Det kan godt være, det er den samme lærebog, der bruges i Danmark og Frankrig. Det kan godt være, det er den samme matematik. Det kan godt være, det er de samme økonomiske sammenhænge eller den samme franske grammatik. Men lugten i lokalet er anderledes. Og læreren er anderledes. Og de nye medstuderende, de gør ting på en anderledes måde. Derfor bliver oplevelsen anderledes,” sagde hun.

Nabostrid mindskes

Som ambassadører for Erasmus+ kan de hjemvendte studerende og undervisere fortælle, hvordan man gør tingene anderledes i udlandet og give andre lyst til at rejse ud. De kan også være med til at rykke ved opfattelser og måder at gøre ting på herhjemme, sagde Margrethe Vestager.

”Jeg tror, at de, der har været af sted, måske vil have lidt nemmere ved at løse nabostriden og blive enige om højden på ligusterhækken. For naboer er også anderledes og mærkelige og kan være virkelig irriterende. Lige indtil de ikke er det mere, når man lærer hinanden at kende. Derfor bliver alle dem, der rejser ud, også ambassadører for dét at tale med sin nabo - og naboens nabo. Og det flytter os alle sammen.”

EU-kommissær Margrethe Vestager er overbevist om, at Erasmus+ er kommet for at blive. Hun mener, at uddannelse og kultur er omdrejningspunktet for at bygge samfundet op. Derfor er hun også glad for, at man i anledningen af 30-års jubilæet for programmet evaluerer, gør status og ser fremad.

”Det er et tilsagn om, at det ikke bare er en evaluering, som man sætter ind på hylden, indtil den ryger til genbrug. Det er noget, der er levende og vigtigt. Fordi folk engagerer sig i den. Og når man vil noget med mennesker, så vil de også noget med én, og så rykker det noget. Og jeg skal hilse og sige: Det er lige dét, vi har brug for”, afsluttede Margrethe Vestager.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 14. september 2023

Afsendere