Gå til indhold

Praktikophold i udlandet kræver god forberedelse

Forarbejdet skal være grundigt og baglandet på plads, når en uddannelsesinstitution sender studerende i virksomhedspraktik i udlandet, viser erfaringerne fra Aalborg Universitet.

Nyhed om kulturaftalerne

Når over 300 studerende fra Aalborg Universitet hvert år tager i virksomhedspraktik i udlandet, har de selv fundet praktikpladsen og en bolig, eventuelt med hjælp fra praktikstedet.

Men universitetets internationale kontor spiller også en central rolle. Der er nemlig meget forarbejde forbundet med udlandspraktik, og den del behøver de studerende hjælp til, fastslår Gitte Nørgaard Jensen, praktikkoordinator i det internationale kontor i Studieservice på Aalborg Universitet. 

”Hvis en uddannelsesinstitution vil have mange studerende til at tage praktik i udlandet, er det ikke nok at opfordre dem til at tage ud. Det er også vigtigt at tilbyde dem hjælp med nogle af de mange praktiske opgaver forbundet med at søge praktik i udlandet. Ellers vil det afskrække en del studerende”, siger hun.

Moralsk støtte er også vigtig

Gitte Nørgaard Jensen har været praktikkoordinator på Aalborg Universitet i 13 år. Gitte og hendes kollega Trine Østergaard Nielsen har en række tilbud til studerende, der overvejer praktik i udlandet:

”Den studerende inviteres til et indledende vejledningsmøde, og når den studerende har skrevet en ansøgning om praktikplads og et CV, tilbyder vi at læse og kommentere på begge dele - og hvis der er mange forslag til ændringer, kan de komme her til et møde,” uddyber Trine Østergaard Nielsen.

Når de studerende får et ’ja’ fra en virksomhed, der gerne vil have dem i praktik, godkender studiet og det internationale kontor den praktikkontrakt, som skal indgås med praktikpladsen inden praktikperioden. Det skal sikre, at praktikopholdet får et tilstrækkeligt højt fagligt indhold. Omkring 60 studerende modtager hvert år tilskud fra Erasmus+ til praktikforløbet. Det betyder, at de skal udfylde en særlig og omfattende kontrakt, som det internationale kontor gerne hjælper med.

Gitte Nørgaard Jensen og Trine Østergaard Nielsen fortæller, at en vigtig del af arbejdet består i at hjælpe med at sikre de studerendes forsikringsforhold under opholdet og at tale med studerende, der bliver frustrerede før eller under et praktikophold.

”En ikke uvæsentlig del af vores opgave er at yde moralsk støtte. For nogle studerende er det en stor ting at flytte til udlandet i adskillige måneder. Så vi tager os tid til at snakke med dem, der har behov for det," siger Gitte Nørgaard Jensen.

Indimellem er der også studerende, der får en uheldig oplevelse under udlandsopholdet. Enten i forhold til den virksomhed, hvor de er i praktik eller i forhold til bolig. I den slags situationer kan den studerende altid ringe eller skrive til det internationale kontor og få hjælp.

Søg bredt og vær kreativ

Ansvaret for at finde en praktikplads påhviler den studerende selv. Det hjælper det internationale kontor ikke direkte med – ud over at tilbyde sparring og ved at annoncere ledige praktikstillinger, som virksomheder har sendt til universitetet. Derudover har det internationale kontor evalueringsrapporter fra tidligere studerende, som de nye praktiksøgende studerende kan finde inspiration i.

For nogle studerende er det nemt at finde praktikplads, mens andre skal skrive en del ansøgninger, før det lykkes. Men studerende, som virkelig gerne vil afsted, får ofte deres ønske opfyldt, vurderer Gitte Nørgaard Jensen.

Hun oplever, at studerende i dag er lidt mere utålmodige og kræsne, når de søger praktik, end tidligere. En vigtig opgave som praktikkoordinator er derfor at forsøge at udvide de studerendes horisont:

”Hvis en studerende eksempelvis vil til London, men har svært ved at finde en praktikplads, opfordrer vi til at søge andre steder i England, hvor det måske er nemmere at få kontakt til en virksomhed. Vi opfordrer dem til at være kreative og tænke bredt.”

Start et år i forvejen

Benarbejdet med at skaffe praktik bør den studerende gå i gang med et helt år i forvejen, lyder rådet fra det internationale kontor, der derfor holder informationsmøder et år før tredje semester på overbygningen, hvor Aalborg Universitet har besluttet, at praktikperioden skal afvikles. Tidspunktet er valgt, fordi det er tæt på afslutningen af studiet og tæt på de studerendes indtræden på arbejdsmarkedet.

"Det er vores klare oplevelse, at et ophold i en udenlandsk virksomhed modner de studerende kolossalt – og det er ét af de formål, universitetet har sat for udlandspraktikkerne."

”Vi mærker tydeligt, at de studerende udvikler sig personligt ved at gennemføre en praktik i udlandet. Studerende, der har været ude, virker betydeligt mere selvstændige og har mærkbart mere selvtillid med sig hjem i kufferten,” vurderer Gitte Nørgaard Jensen.

Hun har selv været i udlandet i sin tid som studerende og ville ikke have været det foruden. Kollegaen Trine Østergaard Nielsen var ikke afsted under sin uddannelse og ærgrer sig over, at hun ikke søgte ud.

”Derfor siger jeg altid til de studerende, at vi yderst sjældent hører om studerende, der har fortrudt et praktikophold, hvorimod man sagtens kan fortryde, at man ikke er taget af sted.”

 

Det internationale kontors råd til studerende, der gerne vil i praktik i udlandet

  • Gå tidligt i gang med forarbejdet.
  • Fortæl alle omkring dig, at du gerne vil til udlandet i praktik. Måske en i dit netværk har kontakt til en virksomhed et sted.
  • Brug andre studerende. Måske en studiefælle har en kontakt, du kan bruge og omvendt.
  • Træk på uddannelsesinstitutionens internationale kontor, praktikkoordinatorer og dit studiemiljø.
  • Vær tålmodig og vedholdende.
  • Vær åben for det nye og spring modigt ud i det.

Trine ØstergaardGitte Nørgaard Jensen

Trine Østergaard Nielsen og Gitte Nørgaard Jensen er praktikkoordinatorer i det internationale kontor i Studieservice på Aalborg Universitet.

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024