Specialetitel: “The Reconciliation Process in Greenland – creating a distance from the consequences of colonization?”
Eva-Luusi Marcussen-Mølgaard har igennem et stærkt empirisk arbejde analyseret over 300 sociale medie- og online artikler, som tog afsæt i Den Grønlandske Forsoningskommission.
Kommissionen fik ikke tilslutningen fra den danske stat og har i Grønland været omgærdet af problemstillinger omkring kommissionens økonomiske midler, ledelse og faglige indhold. I specialet stiller Eva-Luusi Marcussen-Mølgaard spørgsmålet om, hvorfor det vækker så stærke følelser i den grønlandske befolkning? Hun leverer en meget vigtig analyse af de centrale spørgsmål omkring oplevelser af svigt og af koloniseringens eftervirkninger i befolkningen. Når man netop sorterer polemikken omkring kommissionen væk, så er der tale om et meget nobelt ærinde som forsoningskommission var ude i. Det er vigtige tematikker som bidrager til at forsone for fortidens synder - en fortid som vi ved har vidtrækkende konsekvenser for nutiden.
Eva-Luusi Marcussen-Mølgaard fremhæver i en elegant skrivende stil væsentligheden ved, at vi vedkender os forhistoriens indvirkninger, taler om og forsones, som vi har set mange eksempler på, dels i den danske institutionshistorie med Godhavnsdrengene, i Norge, i Australien og særligt omkring de grønlandske børn som i 1950erne mod deres vilje blev sendt til Danmark. Specialeresumeet indeholder en række positive og indirekte anbefalinger, og vi bliver på en delikat men aktuel facon mindet om, at det er en nutidshistorie, vi deler på tværs af rigsfællesskabet, som vi skal respektere og lære af.