Gå til indhold

Nyheder universiteter

Viser 1-60 af 1000 resultater
ICDK Outlook: 10 store danske virksomheder deler indsigter om deres F&U-aktiviteter i Kina
Publiceringsdato 08. maj 2022 I en ny rapport undersøger ICDK Shanghai F&U-aktiviteter fra 10 forskningstunge danske virksomheder i Kina. Rapporten kortlægger bevæggrundene for at investere i F&U i Kina samt generelle tendenser i forhold til talentrekruttering, digitalisering, samarbejde med forskningsinstitutioner mm.
Nyt partnerskab for børneforskning
Publiceringsdato 06. maj 2022 Rammerne er nu på plads for et nyt partnerskab for børneforskning, der skal styrke den danske pædagogiske forskning rettet mod de mindste børn. Uddannelses- og Forskningsministeriet beder derfor nu en række organisationer om indstillinger til medlemmer af partnerskabets bestyrelse.
Han satte ord på vores tanker, bekymringer og adfærd under corona-pandemien: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 2022
Publiceringsdato 29. april 2022 Michael Bang Petersen er som spidsen for HOPE-projektet blevet kendt som en sober, nuanceret formidler af sine forskningsresultater. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2022 – en hæder til forskere, der gennem særlig god formidling skaber bred opmærksomhed om et forskningsemne.
Presseinvitation: Stor kommunikationspris til forsker
Publiceringsdato 27. april 2022 Dette års Forskningskommunikationspris bliver uddelt af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i København. Prisen går til en forsker, der gennem god formidling skaber bred opmærksomhed om sit forskningsemne.
Seks forskere i Danmark modtager prestigefyldte forskningsbevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 26. april 2022 Seks forskere i Danmark belønnes nu af Det Europæiske Forskningsråd for deres exceptionelt gode forskningsidéer med i alt 116 millioner kroner. Bevillingerne går til fri forskning, der spænder bredt fra mineralers strukturelle egenskaber til bæredygtig bevarelse af arkæologiske områder under vand.
Open Access – fortsat stigning i fri adgang til videnskabelige artikler fra danske universiteter
Publiceringsdato 07. april 2022 Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er stigende. Den seneste måling viser, at 63 procent er Open Access
Regeringen modtager Reformkommissionens første anbefalinger
Publiceringsdato 06. april 2022 Efter mere end et års arbejde har Reformkommissionen i dag præsenteret første del af sine anbefalinger 'Nye Reformveje 1', der blandt andet har fokus på de videregående uddannelser.
Gensynsglæde og overraskelser på rumkonferencen 2022
Publiceringsdato 31. marts 2022 Rumkonferencens højdepunkter var en ny mission til Andreas Mogensen og god tid til netværk med hinanden og ESA. Dertil kom fokus på Europa og rummet, danske virksomheders muligheder i rummet og nye rummissioner. Konferencen samlede 200 glade deltagere i DTU’s Glassal, imens 100 fulgte med online
Danmark er helt i top på uddelingsliste for europæiske forskningsstipendier
Publiceringsdato 30. marts 2022 Danmark er flot fra start i den første runde af de individuelle forskningsstipendier i Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet. Hver femte ansøgning med en dansk værtsorganisation har succes. De danske forskningsmiljøer kan dermed snart byde 77 internationale forskere velkommen.
Nye medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse og faglige forskningsråd
Publiceringsdato 25. marts 2022 Indkaldelse af forslag til 2 bestyrelsesmedlemmer til Danmarks Frie Forskningsfond og 32 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd pr. 1. januar 2023. Frist torsdag 28. april 2022 kl. 16.00.
Bredt flertal enige om udmøntning af udflytningsaftale om videregående uddannelser
Publiceringsdato 22. marts 2022 Økonomien i aftalen er forbedret, og 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 mio. kr. i ekstraordinære etableringsmidler. Den samlede udflytning- og nedskaleringsprocent lander på 6,4.
Opsamlingsrapport om VEU-arbejdsgruppens arbejde 2018-2021
Publiceringsdato 21. marts 2022 VEU-arbejdsgruppen har siden 2018 fulgt de iværksatte initiativer på det videregående videre- og efteruddannelsesområde (VVEU) fra ”Trepartaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse” (oktober 2017).
14 topforskere i Danmark modtager 207 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 17. marts 2022 Det Europæiske Forskningsråd har sat navne på modtagerne af deres store forskningsbevillinger målrettet erfarne forskere. Danmark modtager fjorten af bevillingerne til fri og excellent forskning med et samlet beløb på mere end 207 millioner kroner. Otte af bevillingerne går til kvinder.
Opfordring til at indstille samarbejde med Rusland og Belarus
Publiceringsdato 01. marts 2022 Uddannelses- og forskningsministeren har sendt et brev til uddannelsesinstitutionerne med opfordring til at indstille eventuelt uddannelses-, forsknings- og innovationssamarbejde med institutioner i Rusland og Belarus.
Bliv klogere og få pirret nysgerrigheden: Bestil en forsker
Publiceringsdato 21. februar 2022 Skarpe forskerhjerner over hele landet tilbyder under Forskningens Døgn i april et gratis foredrag. Du kan få stillet din nysgerrighed, uanset om du vil høre om aldring, om enzymer eller om global opvarmning. Forskeren kan bestilles nu - også til et besøg i dit eget hjem.
Regeringen hjælper KU med huslejestigningen på Niels Bohr Bygningen
Publiceringsdato 04. februar 2022 Københavns Universitet skal kun betale den oprindelige husleje for Niels Bohr Bygningen plus de tillægsønsker, universitetet har godkendt, så længe voldgiftssag pågår.
Nu kan du igen søge EUopSTART-tilskud til Horizon Europe-ansøgninger
Publiceringsdato 24. januar 2022 Den 24. januar åbnede EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til en lang række Horizon Europe-programmer kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at udarbejde en Horizon Europe-ansøgning. Årets første ansøgningsfrist er den 15. marts 2022 kl. 12.00.
Politisk aftale med markante investeringer i uddannelse
Publiceringsdato 22. januar 2022 Som en del af en ny reformpakke for dansk økonomi er der enighed om at sikre varig finansiering til et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser og et markant løft af velfærdsuddannelserne på 200 mio. kr. om året.
134 mio. kr. til avanceret forskningsudstyr
Publiceringsdato 14. januar 2022 Uddannelses- og forskningsministeren bevilger nu 134 millioner kroner til udstyr og faciliteter, der skal understøtte dansk forskning med såkaldt forskningsinfrastruktur. Det er næsten en fordobling i forhold til den normale årlige bevilling.
Aftalekreds bag udflytningsaftale starter drøftelse af uddannelsesinstitutionernes indspil til planer
Publiceringsdato 13. januar 2022 De videregående uddannelsesinstitutioner har nu indsendt indspil til implementering af sommerens udflytningsaftale. Planerne indeholder mange bud på nye lokale uddannelser og konkrete planer for, hvordan målet om reduktion af uddannelsespladser* i de største byer kan indfries.
ASIM flyttes til ny position på rumstationen og bidrager med mere ny viden
Publiceringsdato 10. januar 2022 ASIM instrumentet skal flyttes til en ny position den 10. januar 2022. Det sker ved hjælp af rumstations robotarm. ASIM har allerede fået lov at blive længere på ISS, fordi den har vist sig yderst værdifuld. Så sent som i 2020 fangede ASIM uventet eksplosionen af en neutronstjerne og kom i Nature.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget ny formand og nye medlemmer til Akkrediteringsrådet
Publiceringsdato 21. december 2021 Det uafhængige faglige akkrediteringsråd har fået nye medlemmer. Birthe Friis Mortensen bliver ny formand.
Nyt europæisk partnerskab styrker biobaseret cirkulær økonomi
Publiceringsdato 16. december 2021 Med et nyt Horizon-program for forskning og innovation følger også nye partnerskaber. Horizon Europe er godt i gang, og nu begynder partnerskaberne at falde på plads. Et af de første om biobaseret cirkulær økonomi ser nu dagens lys. Og du kan være med.
Turbo på samarbejde mellem videninstitutioner og erhvervsliv i Region Sjælland
Publiceringsdato 16. december 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet bevillinger til seks klynger med henblik på at understøtte den fælles indsats i mellem viden-og erhvervsklyngerne og aktører i Region Sjælland.
Inspiration til strategisk samarbejde mellem industrien og videninstitutioner i Danmark: ICDK-rapport peger på nye potentialer
Publiceringsdato 15. december 2021 Innovations Centre Denmark (ICDK) i München præsenterer i ny rapport en række eksempler fra Sydtyskland på offentlig-private partnerskabsmodeller mellem forsknings-og videninsitutioner og industrien til inspiration for danske aktører.
ICDK Tel Aviv annoncerer nyt post.doc fellowship-program finansieret af Novo Nordisk Fonden
Publiceringsdato 10. december 2021 Efter længere tids arbejde med etablering af interdisciplinære forskningsprojekter inden for tech-området mellem Danmark og Israel kan Innovation Centre Denmark i Tel Aviv nu endelig annoncere et nyt fellowship-program på Weizmann Institute og Science i Israel.
Danmark skal hente flere grønne penge og samarbejder fra EU
Publiceringsdato 10. december 2021 Regeringen lancerer nu en plan, der skal hive mere europæisk viden, samarbejde og finansiering til Danmark, som kan bidrage til den grønne omstilling.
Politisk flertal vil løfte studerendes evner i tysk og fransk
Publiceringsdato 08. december 2021 Sprogkundskaber er vigtige for samhandel, samarbejde og forståelse for forhold i andre lande. Regeringen og alle Folketingets partier ønsker at styrke og udbrede evner inden for tysk og fransk og afsætter nu 40 millioner kroner til en række initiativer.
Ny aftale styrker universiteternes forskningsindsats med millioner
Publiceringsdato 03. december 2021 En ny aftale fordeler flere forskningsmidler til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet til gavn for forskning, uddannelse og erhvervsliv. Alle partier på nær Venstre står bag aftalen.
Tre studerende vinder 40.000 kroner for bedste specialer om rigsfællesskabet 2021
Publiceringsdato 29. november 2021 For andet år i træk afholdes en specialekonkurrence om rigsfællesskabet, som skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere er d. 29. november blevet hædret på Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer ny koncernstrategi
Publiceringsdato 18. november 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriets nye koncernstrategi skal sætte retning for koncernens arbejde de kommende år.
Er det en god idé at søge EUopSTART-tilskud?
Publiceringsdato 04. november 2021 Det spørgsmål er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ved at undersøge. Derfor har alle, der i 2018, 2019 og 2020 fik et EUopSTART-tilskud, modtaget et spørgeskema om EUopSTART. Undersøgelsen skal belyse ordningens effekt på modtagernes deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation.
Royalt innovationsbesøg i München
Publiceringsdato 03. november 2021 I forbindelse med H.M. Dronningens besøg i München er Innovation Centre Denmark (ICDK) vært for et netværksværksarrangement med fokus på forskning og innovation. Det sker fredag den 12. november i det nyåbnede entreprenørskabscenter Munich Urban Colab.
29,7 millioner kroner til praksisnær uddannelsesforskning
Publiceringsdato 02. november 2021 Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har netop uddelt 12 ph.d.-stipendier til forskning, der skal styrke læreruddannelsen og folkeskolen.
Forskningen peger på positive effekter af Godkendt Teknologisk Service
Publiceringsdato 21. oktober 2021 Center for Forskningsanalyse (CFA), Aarhus Universitet, har gennemgået 69 danske og udenlandske undersøgelser af virksomheders samarbejde med GTS-lignende organisationer.
Dansk rumsucces fortsætter
Publiceringsdato 14. oktober 2021 Gode forskningsresultater ligger til grund for, at det danske rumobservatorium ASIM nu får forlænget sit ophold på den internationale rumstation ISS til 2025. ASIM blev installeret på en udvendig platform på ISS i april 2018 og har siden bidraget med klima- og vejrobservatorier.
Kortlægning viser markant grøn forskningsindsats
Publiceringsdato 29. september 2021 2020 var et godt år for grøn forskning i Danmark. En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler i 2020 viser, at der i alt er fordelt 4,4 milliarder kroner i 2020 fra både offentlige fonde, private fonde og EU.
Fremragende undervisere bliver fejret og hyldet med Undervisningsprisen
Publiceringsdato 26. september 2021 H.K.H Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen uddeler Undervisningsprisen til Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne modtager i alt 3,5 millioner kroner og bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende.
Danmarks Frie Forskningsfond får nye bestyrelsesmedlemmer
Publiceringsdato 15. september 2021 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget professorerne Nanna Mik-Meyer, Jørgen Frøkiær, Lasse Horne Kjældgaard og Lasse Rosendahl til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2022.
Nye medlemmer af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse
Publiceringsdato 15. september 2021 Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget fire nye medlemmer til Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.
Nu går arbejdet med et partnerskab for børneforskning i gang
Publiceringsdato 27. august 2021 Uddannelses- og forskningsministeren starter nu processen med at etablere et partnerskab for børneforskning med henblik på at styrke den praksisnære, pædagogiske forskning og vidensunderstøtte pædagoguddannelsen.
De første 11 partnerskaber i Horizon Europe klar til at udmønte midler
Publiceringsdato 01. juli 2021 I de første arbejdsprogrammer i Horizon Europe for 2021 og 2022 indgår 11 såkaldte partnerskaber. Hele partnerskabsområdet vil i de kommende år udmønte hver femte euro i Horizon Europe – i denne runde er fokus på bl.a. kunstig intelligens, fotonik og emissionsfri transport på veje og have.
Ny sommerskole for danske og internationale talenter i robotteknologi
Publiceringsdato 29. juni 2021 Ambitionen er at opbygge en internationalt anerkendt sommerskole og partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer samt at udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø.
Bred politisk aftale om bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark
Publiceringsdato 25. juni 2021 Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om flere og bedre muligheder for at tage en uddannelse i hele Danmark. Som en del af aftalen indføres bl.a. et nyt regionalt taxameter og en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.
147 danskere vil gerne være astronauter hos ESA
Publiceringsdato 23. juni 2021 Antallet af kvindelige ansøgere i Danmark ligger denne gang væsentligt over niveauet i 2008, da ESA sidste gang indkaldte ansøgere til astronautkorpset.
Dansk-bayersk matchmaking-workshop banede vej for EU-bevilling på robotområdet
Publiceringsdato 21. juni 2021 Et værdifuldt samarbejde kræver både tid og kræfter fra mange involverede parter, men kan i sidste ende resultere i store succeshistorier. Et matchmaking event arrangeret af det danske Innovationscenter i München og Bavarian Research Alliance startskuddet til en fælles ansøgning til Horizon 2020.
Bred aftale: 100 millioner til genstart af det gode studieliv
Publiceringsdato 17. juni 2021 Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier afsætter nu 100 mio. kr. til en genstart af det gode studieliv. Pengene skal gå til faglige og trivselsrettede aktiviteter, sårbare og udsatte studerende samt til øget vejledning. Uddannelsesinstitutionerne er klar med lokale tiltag
Forkerte antagelser i kritik af udflytningsplan
Publiceringsdato 04. juni 2021 Regeringen fremlagde i sidste uge en historisk udflytningsplan for de videregående uddannelser. En række aktører har kritiseret planen. Kritikken rammer imidlertid skævt, da en del af præmisserne hviler på forkerte antagelser.
DFiRbrief 26: Virker tværvidenskabelige og tværfaglige initiativer efter hensigten?
Publiceringsdato 25. maj 2021 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) offentliggør en undersøgelse af organisatoriske og økonomiske virkemidler, der har til formål at understøtte tværvidenskab og tværfaglighed. Undersøgelsen viser gode hensigter og forskelligartede initiativer, men hvad ligger der bag ordene?
Stor pris til fem fremragende forskere
Publiceringsdato 05. maj 2021 Fem af Danmarks dygtigste yngre forskere modtager årets EliteForsk-priser. Forskerne bliver hædret for deres fremragende forskningsresultater, som er afgørende for at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.
Tag godt vare på dansk forskning
Publiceringsdato 05. maj 2021 PET har i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet udarbejdet en publikation med gode råd til håndtering af udenlandsk indblanding og spionage på forskningsområdet
Pandemiforsker får Forskningskommunikationsprisen 2021
Publiceringsdato 29. april 2021 Professor Lone Simonsen har formået at gøre kompliceret ny viden om corona-pandemien jordnær og relevant for danskerne i en kritisk tid. For den indsats hædres professoren med Forskningskommunikationsprisen 2021.
Bliv sendelektor i dansk sprog og kultur fra efteråret 2021
Publiceringsdato 27. april 2021 Tre universiteter i henholdsvis Prag, Paris og Budapest har nu ledige tidsbegrænsede stillinger til besættelse fra 1. september 2021.
Skolebørn får en bid af klimaforskningen
Publiceringsdato 23. april 2021 Hvordan ser klimavenlig mad ud? Hvordan sørger vi for, at bioaffald ender i den grønne skraldespand? Og hvordan mindsker vi madspild? Der er klima på menuen i et nyt skoleprogram, som bliver lanceret i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn.
Ny dansk-islandsk arbejdsgruppe om oldislandske håndskrifter
Publiceringsdato 21. april 2021 En ny arbejdsgruppe skal styrke samarbejdet om Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, som er delt mellem Danmark og Island. Det er aftalt mellem uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og den islandske minister for undervisning, forskning og kultur Lilja D. Alfreðsdóttir.
Regeringen afsætter flere midler til samarbejde mellem forskere og iværksættere
Publiceringsdato 16. april 2021 Forskere på de danske universiteter skal have lettere ved at omdanne deres forskningsresultater til konkrete produkter og virksomheder. Derfor får projektet ’Open Entreprenuership’ nu flere midler til øget kommercialisering af ny forskning.
Godkendelse af ansøgning om nye uddannelser afgøres senere i 2021
Publiceringsdato 13. april 2021 Uddannelses- og forskningsministeren træffer først endelig afgørelse om ansøgninger af en række nye fuldtidsuddannelser senere på året. Det skal ses i lyset af, at regeringens kommende udspil om uddannelser i hele landet kan ændre rammerne for udbud af uddannelser.
Nye medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse og faglige forskningsråd
Publiceringsdato 09. april 2021 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til fire medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse og på vegne af Danmarks Frie Forskningsfond ni medlemmer til de faglige forskningsråd under fonden. Fristen er onsdag 19. maj 2021 kl. 16.00.
Open Access – fri adgang til langt over halvdelen af videnskabelige artikler fra danske universiteter
Publiceringsdato 08. april 2021 Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er stigende. Den seneste måling viser, at 60 procent er Open Access
EUopSTART-tilskud til Horizon Europe-ansøgninger
Publiceringsdato 06. april 2021 Der er godt nyt for Horizon Europe-ansøgere. Nu åbner EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til Horizon Europe kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at forberede en Horizon Europe-ansøgning.