Gå til indhold

Danske studerende vil gerne på studieophold i Norden

27. maj 2015
Et praktik- eller studieophold i Norge, Sverige eller Island med Nordplus er i høj kurs blandt studerende på de danske videregående uddannelser. Det viser en ny nordisk rapport om den ind- og udgående mobilitet i studieåret 2013/2014.

Til nyhed om mobilitetsrapport fra CIMO

Der er stor interesse blandt studerende på de videregående uddannelser i Danmark for at tage på et praktik- eller studieophold i et andet nordisk land. I studieåret 2013/2014 pakkede 581 danske studerende kufferten for at tage på et udlandsophold i Norden eller Baltikum. Antallet af studerede, der rejste ud, ligger stabilt i forhold til studieåret 2012/2013, hvor 578 studerende var afsted. Det fortæller en ny rapport om den indgående og udgående mobilitet på de videregående uddannelsesinstitutioner, som gennemføres med tilskud fra Nordisk Ministerråds Uddannelsesprogram Nordplus. Programmet giver tilskud til udveksling af både undervisere, elever og studerende samt til netværks- og projektsamarbejde mellem uddannelsesinstitutioner- og uddannelsesaktører. 

Rapporten viser derudover, at størstedelen af de studerende tager et studieophold i Sverige og Norge. I samme studieår åbnede de danske videregående uddannelsesinstitutioner døren for 451 nordiske studerende. De studerende kom fortrinsvis fra Norge og Finland. 

Undervisere tager på efteruddannelsesophold i udlandet

Undervisere og ansatte på de danske videregående uddannelser benytter sig ligeledes af muligheden for at hente ny viden med hjem til Danmark ved at tage på efteruddannelse i et andet land. Særligt kortere kurser af en måneds varighed er efterspurgte. I studieåret 2013/2014 rejste 145 undervisere og ansatte fra de videregående uddannelser på efteruddannelsesophold i Norden. Det er en stigning på ni procent i forhold til det foregående studieår. De danske videregående institutioner kunne i samme periode byde velkommen til i alt 112 nordiske kolleger. 

Mobilitet på tværs af lande 

På tværs af de nordiske og baltiske lande tog i alt 2602 studerende og 826 undervisere på et udlandsophold med tilskud fra Nordplus i studieåret 2013/2014. Heraf udgjorde de danske studerende 22,3 procent, mens danske undervisere og ansatte på de videregående uddannelsesinstitutioner udgjorde 17, 5 procent af det samlede antal af undervisere og ansatte, der valgte at tage på efteruddannelse i Norden og Baltikum.

Om rapporten

Rapporten er udarbejdet af Centre for International Mobility, CIMO, for Nordisk Ministerråds uddannelsesprogram Nordplus. Rapporten er udarbejdet på baggrund af tilbagemeldinger fra de studerende og undervisere, som har modtaget tilskud og været på udlandsophold i et andet nordisk eller baltisk land. De deltagende lande i Nordplus er Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge, Sverige, Grønland, Færøerne og Åland.

 

Vidste du at:

  • Nordplus er Nordisk Ministerråds uddannelsesprogram.
  • Nordplus henvender sig til alle uddannelsessektorer i uddannelsessystemet.
  • Programmet understøtter mobilitet og samarbejde i de nordiske og baltiske lande.
  • I 2015 er der afsat 9 millioner euro til uddeling til nordiske og baltiske uddannelsesprojekter.
  • Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge, Sverige, Grønland, Færøerne og Åland deltager i Nordplus.

 

Handlinger tilknyttet webside