Gå til indhold

De første resultater fra Andreas Mogensens mission tikker nu ind i det danske kontrolcenter

11. september 2015
Det danske kontrolcenter følger og hjælper ESA astronaut Andreas Mogensen med hans aktiviteter på den internationale rumstation, ISS. Kontrolcentret melder, at Andreas har rygende travlt, men gør det fantastisk

Det danske kontrolcenter

Det danske firma Danish Aerospace Company, DAC, i Odense huser en af ESA’s (European Space Agencys) otte kontrolcentre. Centret finansieres af ESA’s rumstationsprogram ISS Exploitation, som Danmark via Uddannelses- og Forskningsministeriet har deltaget i siden midten af 1990’erne. Det er den danske deltagelse i dette program, der har gjort det muligt at træne og opsende den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har lagt vægt på, at Andreas Mogensens mission iriss kom til at indeholde særlige danske aktiviteter. Derfor har ESA (European Space Agency) blandt andet bedt et dansk kontrolcenter om at planlægge og følge Andreas Mogensens mission. Kontrolcentret, der huses af det danske firma Danish Aerospace Company, også kaldet DAC, følger missionen time for time og har allerede nu nyt om de forskellige forsøg, som Andreas Mogensen har gennemført indtil nu.

Fra vandrensningsfilter til rumhovedpine

Andreas Mogensen har gennemført seks forsøg, hvor resultaterne ifølge DAC ser lovende ud:

    • MobileHR: I dette danske forsøg for DAC har Andreas Mogensen testet en ny hjertefrekvensmonitor og nye pedaler, som måler belastning direkte på pedalerne på den stationære rumkondicykel CEVIS. Andreas gennemførte to motionsprogrammer på rumcyklen med de nye pedaler og hjertefrekvensmonitoren. Kontrolcentret har allerede fået de første data ned fra forsøget, og de ser ekstremt lovende ud.

 Andreas in space. Foto: ESA/NASA
Andreas in space. Foto: ESA/NASA

  • AquaMembrane: I lørdags testede Andreas i seks timer fordelt over hele dagen et vandrensningsfilter fra firmaet Aquaporin Space Alliance i rummet for første gang. Kontrolcentret har fået de første informationer ned om, hvordan forsøget er gået, og også det ser lovende ud. Nu venter DAC på, at de prøver, som Andreas har taget, kommer ned med en ubemandet forsyningskapsel i løbet af efteråret.
  • Space Headaches (Rumhovedpine): Dette er et hollandsk forsøg, som Andreas Mogensen allerede begyndte på i Soyuz‐kapslen, hvor han udfyldte spørgeskemaer om hovedpine. Forsøget går ud på at forstå årsagen til udvikling af hovedpine i rummet. Andreas skal udfylde spørgeskemaer hver eneste dag under hele sit ophold i rummet. De første fem spørgeskemaer om hovedpine er allerede modtaget hos i kontrolcentret på jorden.
  • Interact: Dette er et hollandsk/tysk højteknologisk forsøg, som har til formål at vise mulighederne ved intuitiv fjernbetjening af robotter via meget forsinkede og variabelt forsinkede kommunikationskanaler. Forsøget blev gennemført med stor succes mandag. Her fjernstyrede Andreas en robot i Holland, som placerede en genstand via robotten på jorden med blot 150 mikrometers præcision.
  • EPO iriss: DAC bistår ESA’s uddannelsesaktiviteter med Andreas Mogensen. Søndag gennemførte han det demonstrationsforsøg, som var udvalgt gennem en konkurrence blandt skoleelever i Danmark. Senere på ugen vil han lave en række videooptagelser i ISS Cupola – et observationsmodul med flere vinduer.
  • Mares Ultrasound: Mares er ESA’s muskelforskningslaboratorium på rumstationen. Det er en avanceret stol, hvor man kan undersøge benenes og musklernes funktion i rummet. Som et led i tre dages afprøvninger af Mares har DAC i onsdags hjulpet Andreas med en række ultralydsscanninger af hans lægmuskel i forbindelse med forsøget.

Andreas Mogensen vender efter planen tilbage til jorden natten til lørdag, når han sammen med den russiske kaptajn Gennedy Padalka og den kasakhstanske astronaut Aydyn Aimbetov lander i Soyuz‐TMA16M rumkapslen på sletterne i Kasakhstan kl. 2.51 dansk tid.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside