Gå til indhold

Universiteter er godt på vej mod målene i fremdriftsreformen

28. juni 2017
På få år er det lykkedes universiteterne at nedbringe den samlede studietid markant. Dermed er institutionerne godt på vej til at nå målene i fremdriftsreformen. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind roser institutionerne og de studerende for at nedbringe studietiden.

Landets universiteter har arbejdet målrettet med at nedbringe overskridelsen af studietiden, siden fremdriftsreformen trådte i kraft i 2014. Nye tilsynstal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kandidatstuderende sidste år var 9,3 måneder forsinket i gennemsnit i forhold til den normerede tid på studiet.

Dermed er målet om en gennemsnitlig overskridelse på højst 8,9 måneder i 2020 tæt på at være nået. Det glæder uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, der roser både institutioner og studerende.

- De studerende på landets universiteter har tidligere været meget længe om at gennemføre deres uddannelser. Det er derfor meget opmuntrede, at fremdriftsreformen og de senere års fokus på området ser ud til at have virket. Vi er ikke i mål endnu, men universiteterne og de studerende har arbejdet godt og målrettet med at få mindsket de høje gennemførselstider. Det er både godt for Danmark og de studerende selv. Det skal de have stor ros for, siger han.

I november 2015 blev fremdriftsreformen justeret, så de videregående uddannelser fik friere rammer til at nå målene i reformen. Blandt andet blev kravet om obligatorisk tilmelding til fag afskaffet, så institutionerne selv kunne fastsætte egne regler og forløb på området.

- Universiteterne har været dygtige til at lave gode og intensive studieforløb, siden vi gav dem mere frihed. Vi skal fortsat have ambitiøse mål for, hvor hurtigt de studerende gennemfører studiet, men fremover ser jeg gerne, at vi også vægter det, om de kommer i job efter uddannelsen. Derfor har vi indbygget begge hensyn i det udspil til en ny bevillingsreform, vi fremlagde for nylig, Søren Pind.

Tilsynstallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er foreløbige, og der kan derfor komme mindre justeringer til de endelige opgørelser over  studietidsoverskridelserne.

Fakta om fremdriftsreformen:

  • Som del af fremdriftsreformen fra 2013 skal universiteterne samlet set reducere studie-overskridelsen med 4,3 måneder frem mod 2019 i forhold til 2011. 
  • I 2011 var overskridelsen af studietiden i gennemsnit 13,2 måneder, viser nye tilsynstal. I 2016 var den 9,3 måneder. Det er altså lykkedes at nedbringe overskridelse med 3,9 måneder.
  • Alene fra 2015 til 2016 er den gennemsnitlige overskridelse af den normerede studietid nedbragt fra 11,0 måneder til 9,3 måneder.
  • På erhvervsakademiuddannelser er den gennemsnitlige overskridelse på 1,1 måned. På professionshøjskoleuddannelserne er tallet 1,9 måneder.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Kontorchef Mikkel Leihardt, tlf.: 7231 8015, mle@ufm.dk
Pressesekretær Kristian Hedegaard Jensen, tlf.: 7231 9508, khje@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside