Gå til indhold

Pressemeddelelser 2011

Udvalgte pressemeddelelser fra ministeriet fra før 3. oktober 2011.
Viser 1-30 af 37 resultater
Penge til øget optag på universiteterne er sikret
Publiceringsdato 24. august 2011 Regeringen fastholder målsætningerne for uddannelse, forskning og udvikling. Det betyder, at forskning fortsat vil udgøre 1 procent af Danmarks BNP, og at der er afsat penge til det øgede optag på de videregående uddannelser.
Taxametersystemet skal ses efter i sømmene
Publiceringsdato 23. august 2011 En ny arbejdsgruppe skal kortlægge, om der findes alternativer til det nuværende taxametersystem. Den nye gruppe skal blandt andet se på, om taxametersystemet kan indrettes, så det i højere grad medvirker til at understøtte regeringens vækstdagsorden og samtidig bevarer et ubureaukratisk system.
Det Frie Forskningsråd støtter 33 yngre forskningsledere med 250 millioner kroner
Publiceringsdato 22. august 2011 33 yngre topklasseforskere får mulighed for at lede deres egen forskergruppe med en bevilling fra Det Frie Forskningsråd. Bevillingerne gives som en del af rådets prestigefyldte forskerkarriereprogram Sapere Aude ('Vov at vide').
Fødevareforskning skal skabe vækst og velstand
Publiceringsdato 19. august 2011 Videnskabsministeriet og Fødevareministeriet har udarbejdet en plan for fødevareforskning, -udvikling og -demonstration, der skal udvikle fødevareområdet.
Nyt råd skal skabe bedre overgang fra uddannelse til job
Publiceringsdato 18. august 2011 Videnskabsministerens Aftagerråd skal bidrage til et bedre match mellem de studerendes kompetencer og erhvervslivets behov.
Alle skal søge digitalt fra 2012
Publiceringsdato 10. august 2011 Ansøgere til landets universiteter skal allerede fra næste år søge digitalt. De unge har kompetencerne, så det er oplagt, at universiteterne går forrest på digitaliseringsfronten, mener videnskabsministeren.
Strategi for talenterne på universiteterne
Publiceringsdato 09. august 2011 Der er alt for lidt fokus på den enkelte dygtige studerende, mener videnskabsministeren. Derfor vil videnskabsministeren bede universiteterne om at udarbejde en strategi for talentarbejdet, så den enkelte studerende kan udleve sit fulde potentiale.
Rekordoptag på universiteterne – stor stigning for naturvidenskabelige fag
Publiceringsdato 30. juli 2011 Alle universiteter har i år et historisk højt optag. Det sikres ikke mindst gennem store stigninger i antallet af optagne på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Blandt universiteterne er det især Aalborg og Syddansk Universitet, der opnår stor fremgang.
Flere højtuddannede udlændinge vil arbejde i Danmark
Publiceringsdato 28. juli 2011 Højtuddannede udgør en stadigt stigende del af dem, der får deres uddannelser vurderet hos Styrelsen for International Uddannelse. Det viser videnskabsministerens årlige beretning om vurdering og anerkendelse af udenlandske uddannelser, som netop er oversendt til Folketinget.
Der er igen vækst i opfinderiet i dansk forskning
Publiceringsdato 19. juli 2011 Danske forskningsinstitutioner har vendt udviklingen. I 2010 var der markante stigninger på indtjening og antal af licens-, salgs- og optionsaftaler og spinout-virksomheder.
Unge søger fornuftigt i år
Publiceringsdato 15. juli 2011 Søgningstallene til universiteterne tegner igen i år et positivt billede. I alt har 34.741 personer søgt ind på en universitetsuddannelse. Det er syv procent flere end i 2010, som er det hidtidige rekordår. Dermed er søgningen til universiteterne steget med knap en tredjedel siden 2006.
Digital søgning slår rekord
Publiceringsdato 05. juli 2011 I år har over 37.000 indsendt digitale ansøgninger til landets videregående uddannelser. Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor tallet var 14.181. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen glæder sig over, at unge i så stor grad har taget digital selvbetjening til sig.
Sådan er danske studerendes vilkår
Publiceringsdato 15. juni 2011 Danske studerende har den længste sabbat, får mest offentlig forsørgelse og er blandt de mest mobile. Det er nogle af konklusionerne på en ny stor europæisk undersøgelse – Eurostudent – der sammenligner studerendes levevilkår. Rapporten offentliggøres på en konference i København i dag.
Universiteter belønnes med 100 mio. kr. for tiltrækning af private midler
Publiceringsdato 23. maj 2011 Videnskabsministeriet har for første gang fordelt den såkaldte matchfond. Syddansk Universitet belønnes i særlig grad, fordi universitetet i 2010 har været bedst til at tiltrække private forskningsmidler i forhold til dets størrelse.
Penkowa fratages EliteForsk-prisen
Publiceringsdato 19. maj 2011 Videnskabsministeren meddeler i dag, at hjerneforsker Milena Penkowa fratages EliteForsk-prisen.
Lettere og billigere adgang til forskning er vigtig for vækst
Publiceringsdato 16. maj 2011 Små og mellemstore virksomheder har vanskeligt ved at få adgang til forskningsartikler, patenter, tekniske rapporter og markedsinformation. Det viser en ny undersøgelse. Lettere og billigere adgang vil skabe både innovation og vækst i samfundet.
Eske Willerslev modtager Forsknings- kommunikationsprisen 2011
Publiceringsdato 28. april 2011 Den verdenskendte biologiprofessor får prisen for at formidle sine banebrydende DNA-opdagelser på en spændende og engagerende måde.
Danmark når Barcelona-målsætningen som det første EU-land og innovationen stiger
Publiceringsdato 26. april 2011 Danmark når et år før tid Barcelona-målsætningen om, at Danmark skal investere mindst 3 procent af bruttonationalproduktet i forskning og udvikling.
Flere danske men færre nordiske ansøgere til universiteterne
Publiceringsdato 18. april 2011 15.000 unge har per 15. marts søgt ind på en universitetsuddannelse i Danmark. Det er seks procent flere end sidste år. Blandt ansøgerne er markant færre unge fra udlandet. Det er primært svenskere og nordmænd, der ikke søger i år.
Åbning af Forskningens Døgn 2011 og prisuddeling
Publiceringsdato 15. april 2011 Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen skyder den 28. april Forskningens Døgn 2011 i gang på Københavns Rådhus. Her vil formidlingsevnerne være i centrum, når bl.a. otte ph.d.-studerende fra hele landet deltager i forskerdysten "Stjerner med hjerner".
Ny ordning fokuserer støtten til småfag
Publiceringsdato 13. april 2011 Fremover er det kun fag, der udelukkende udbydes ét sted i landet, der kan modtage ekstra støtte. Det er resultatet af ny småfagsordning. Det betyder en fordobling af støtten til de enkelte fag, men samtidig en reduktion i antallet af fag på listen.
Ny pakke hjælper unge i uddannelse og job
Publiceringsdato 05. april 2011 Unge skal have lettere ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Derfor afsætter regeringen nu yderligere 168 mio. kr. til indsatsen mod ungdomsarbejdsløshed. Det sker i et fælles udspil fra Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet.
Videnskabsministeren vil udstationere videnattaché i Brasilien
Publiceringsdato 01. april 2011 Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen udstationerer nu en videnattaché i São Paulo, der skal bistå danske forskere og virksomheder med netværk og adgang til de bedste forsknings- og innovationsmiljøer i Brasilien.
Nyt projekt afskaffer papireksaminer
Publiceringsdato 29. marts 2011 Videnskabsministeren sætter nu strøm til de skriftlige prøver. Et pilotprojekt på Aarhus Universitet er udviklet med særligt fokus på at modstå snyd og giver samtidig studerende mulighed for at bruge deres egen computer. Det giver fordele for de studerende og for universiteterne.
Danmark vinder værtskabet for forskningens olympiske lege i 2014
Publiceringsdato 25. marts 2011 Den europæiske organisation Euroscience har i dag offentliggjort, at Danmark har vundet værtskabet for Euroscience Open Forum (ESOF) i 2014.
Udenlandske forskere strømmer til danske universiteter
Publiceringsdato 22. marts 2011 Danske universiteter tiltrækker flere og flere udenlandske hjerner, viser ny rapport. Videnskabsministeren hilser de internationale forskningskræfter velkommen.
Penkowa-redegørelsen er offentliggjort
Publiceringsdato 22. marts 2011 Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har modtaget Københavns Universitets redegørelse om forskeren Milena Penkowas ansættelse. Ministeren vil på baggrund af redegørelsen lave sin vurdering af sagen.
Minister iværksætter skærpet tilsyn med Københavns Universitet
Publiceringsdato 22. marts 2011 Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har følgende umiddelbare kommentarer til redegørelsen om hjerneforskeren Milena Penkowa ...
Kolding får nyt grønt universitet
Publiceringsdato 03. marts 2011 Danmarks første større undervisningsbyggeri i lavenergiklasse 2015 kommer til at ligge i Kolding. Det står fast, efter at Folketingets Finansudvalg har godkendt byggeriet. Den nye bygning vil bruge 40 procent mindre energi end traditionelle huse og ventes klar i 2013.
Redegørelsen fra Københavns Universitet i Penkowa-sagen
Publiceringsdato 10. februar 2011 Videnskabsministeriet har nu modtaget Københavns Universitets redegørelse om den videre håndtering af den såkaldte Penkowa-sag. I kvittering for modtagelsen af redegørelsen har ministeriet desuden bedt om svar på centrale spørgsmål samt bestyrelsens stillingtagen til sagen.