Gå til indhold

Fødevareforskning skal skabe vækst og velstand

19. august 2011
Videnskabsministeriet og Fødevareministeriet har udarbejdet en plan for fødevareforskning, -udvikling og -demonstration, der skal udvikle fødevareområdet.

Produktion, forarbejdning, distribution og forbrug af fødevarer har en meget stor betydning for det danske samfund, herunder eksporten og beskæftigelsen. Nu har Videnskabsministeriet og Fødevareministeriet med hjælp fra en faglig følgegruppe taget initiativ til en ny fødevareplan, der kommer med konkrete anbefalinger til, hvordan vi får endnu mere ud af forskningen.

– Forskning kan være med til at sikre, at vi udvikler et innovativt, dynamisk og bæredygtigt erhverv, der producerer sunde og velsmagende fødevarer. Dansk fødevareforskning har høj kvalitet, samtidig med at vi har stærke globale virksomheder. Planen skal være med til at sikre, at vi fortsat er blandt de bedste i verden ved at skrue op for det offentlige/private samarbejde om forskning og udvikling inden for området, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Ud over en vision for dansk fødevareforskning indeholder planen konkrete forslag til en forbedret koordinering mellem offentlige råd og fonde, styrket internationalisering og udbygning af samarbejdet mellem universiteterne, blandt andet om udvikling af uddannelser til det biobaserede samfund.

Følgegruppen, som har deltaget i udarbejdelsen af planen, vil om et år følge op på realiseringen af anbefalingerne.

– Der er en stigende efterspørgsel i hele verden efter sunde og velsmagende kvalitetsfødevarer, men også for eksempel biomasse og enzymer. Det åbner en bred vifte af muligheder for danske fødevareproducenter. Regeringen vil med den nye fødevareplan forsøge at sikre dansk fødevareerhverv de bedste betingelser, så virksomhederne også fremover kan være konkurrencedygtige og skabe vækst og velstand i Danmark, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Mere information

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kan kontaktes gennem pressesekretær Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Fødevareminister Henrik Høegh kan kontaktes gennem pressesekretær Thor Seierø Mouritsen på 2091 5901.

Fakta:

Planen er udarbejdet af Fødevareministeriet og Videnskabsministeriet sammen med en følgegruppe bestående af repræsentanter udpeget af universiteter, forskningsråd og interesseorganisationer. Planen er udgangspunkt for en konference mandag den 5. september 2011 om offentligt/privat samarbejde om fødevareforskning. Planen findes på Videnskabsministeriets og Fødevareministeriets hjemmeside.

Handlinger tilknyttet webside