Gå til indhold

Penge til øget optag på universiteterne er sikret

24. august 2011
Regeringen fastholder målsætningerne for uddannelse, forskning og udvikling. Det betyder, at forskning fortsat vil udgøre 1 procent af Danmarks BNP, og at der er afsat penge til det øgede optag på de videregående uddannelser.
– Forskning og uddannelse er centralt for regeringen. Vi vil derfor fortsætte globaliseringsindsatsen, som skal sikre fremtidens velfærd i Danmark. Ud over de allerede fordelte midler har vi over 9 milliarder kroner over de næste fire år i ufordelte puljer til at investere i forskning, innovation og uddannelse, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Milliardreserve til videreførelse af globaliseringstiltag


I 2012 ophører globaliseringspuljen, men regeringen har allerede nu lagt sig fast på at fortsætte indsatsen. I 2013 er der afsat en reserve på 2,8 milliarder kroner, 3,0 milliarder kroner i 2014 og 3,0 milliarder kroner i 2015 til at videreføre de mange tiltag inden for forskning, innovation og uddannelse.

Gennem disse reserver sikrer regeringen, at Barcelona-målsætningen om at investere 1 procent af BNP på forskning opfyldes.

– Regeringen ønsker at investere i fremtidens arbejdspladser og iværksættere. Det skal der ikke herske tvivl om. Med de milliardstore reserver har regeringen skabt klarhed og sikkerhed i forskningsverdenen om den videre satsning på forskning. Ny viden er en af grundstenene for at skabe fremtidig vækst i samfundet, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Penge til at nå uddannelses- og forskningsmål


I regeringens forslag til Finanslov for 2012 er der afsat 150 millioner kroner om året til at finansiere merudgifterne, som de videregående uddannelser har i forbindelse med det øgede optag. I år har universiteterne blandt andet øget optaget med 2500 studerende, hvilket svarer til 11 procent.

Det samlede offentlige forskningsbudget i 2012 forventes at være på 18,7 milliarder kroner, hvilket svarer til 1,01 procent af BNP. Også i 2011 overopfylder regeringen 1 procent-målsætningen, idet der investeres 1,06 procent af BNP.

– Vejen ud af den finansielle krise skal ske ved, at vi investerer i viden. Vi skal have vores virksomheder til at vokse, og vi skal have flere til at starte nye virksomheder. Derved kan vi få skabt nye arbejdspladser og få gang i væksten. I det er forskning og højtuddannet arbejdskraft helt essentielt. Derfor skal vi også blive ved med at prioritere det højt, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Store forskningsinvesteringer skal sikre fremtidens arbejdspladser


Med finanslovsforslaget har regeringen også sikret finansiering af det største EU-forskningsanlæg i Nordeuropa, European Spallation Source (ESS). ESS vil skabe et nyt forskningsmiljø for hele landet og vil blive placeret i Ørestadsregionen blandt andet med en afdeling i København. Det danske bidrag i 2012 er 25 millioner kroner, og frem mod 2020 vil Danmark bidrage til etableringen.


Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kan kontaktes gennem kommunikationschef Anders Frandsen på 3048 8450.

Handlinger tilknyttet webside