Gå til indhold

Taxametersystemet skal ses efter i sømmene

23. august 2011
En ny arbejdsgruppe skal kortlægge, om der findes alternativer til det nuværende taxametersystem. Den nye gruppe skal blandt andet se på, om taxametersystemet kan indrettes, så det i højere grad medvirker til at understøtte regeringens vækstdagsorden og samtidig bevarer et ubureaukratisk system.

– Jeg ønsker, at universiteterne skal have større fokus på at uddanne unge, der matcher samfundets behov. Eksempelvis ved mere entreprenørskab, større fleksibilitet, flere udlandsophold og tættere samarbejde med virksomheder i løbet af studietiden. Det nuværende taxametersystem tager ikke højde for studerendes beskæftigelsesmuligheder. Jeg synes derfor, at det kunne være interessant at se, om det kunne lade sig gøre, uden at vi går på kompromis med kvaliteten i uddannelserne, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

I dag får universiteterne penge, når de studerende består eksamener. Beløbene for hver studerende er inddelt i tre forskellige takstgrupper afhængigt af fagområder – for eksempel er naturvidenskabelige uddannelser i den dyreste takstgruppe, mens humanistiske og samfundsfaglige uddannelser har en lavere takst.

– Det er klogt at holde fast i, at universiteterne får penge efter, hvor mange der uddannes, da vi i fremtiden vil få brug for flere højtuddannede. Vi skal dog have et øget fokus på, hvilke områder og uddannelser vi uddanner de unge inden for, så vi ikke uddanner unge i fem år til arbejdsløshedskøen. Jeg vil derfor se, om vi kan finde alternativer til det nuværende taxametersystem, der samtidig kan øge incitamentet til at uddanne unge, der bidrager med at skabe vækst i samfundet, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Den nye arbejdsgruppe er intern, men vil i høj grad involvere eksterne parter. Der vil blive holdt en møderække med både universiteterne, faglige organisationer, studerende og erhvervslivet. Desuden vil der i løbet af et par uger blive oprettet en temaside på Videnskabsministeriets hjemmeside, hvor alle kan komme med bud på løsninger og forbedringer til det nuværende system.

– Der har været meget kritik af taxametersystemet, og jeg indrømmer gerne, at den nuværende ordning på ingen måde er perfekt. Jeg ønsker, at vi tænker nyt, men samtidig bevarer vores gennemsigtige og ubureaukratiske system. Det er ikke en let opgave, så jeg er meget åben for nye forslag fra alle sider, siger videnskabsministeren.


Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kan kontaktes gennem pressesekretær Charlotte Holst på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

 

Handlinger tilknyttet webside