Gå til indhold

Sunniva Sandbukt

Ph.d.-studerende, cand.techn.soc.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Fremtidens digitale betalinger? Decentraliserede og distribuerede finansielle teknologier i Indonesien

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Sunniva Sandbukt

“Bank the unbanked” lyder det ofte fra fintech- og særligt blockchain-sektoren, med henvisning til de mange mennesker i verden som af forskellige årsager ikke kan tilgå formelle finansielle ydelser. Men hvad sker der egentlig, når folk begynder at bruge mobilapps til at veksle kontanter til digital saldo, så de kan bruge og opbevare penge digitalt? Mit ph.d.-projekt undersøger, hvordan fremkomsten af sådanne apps i Indonesien opleves af forskellige typer brugere. Hvordan de interagerer med, forstår, omgår og udnytter dem. Jeg undersøger, hvordan nye finansielle teknologier med sine egne specifikke idealer er med til at påvirke de kulturelle betydninger af værdi, tillid, penge og teknologi.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg interesserer mig for, hvordan hverdagens infrastrukturer, som ofte føles usynlige, men uundgåelige, influerer måden, vi indretter os på som personer og som samfund. Man taler meget om værdien af penge, men langt sjældnere om værdierne i penge, og særligt hvilke værdier vi programmerer ind i vores digitale pengesystemer.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Meget af forskningen i blockchain-teknologi handler om tekniske muligheder, sikkerhed og værdioverførsel. Mit bidrag er at undersøge potentialet i en empirisk sammenhæng med fokus på de sociale infrastrukturer, og hvordan brugerne sikrer, at digitale betalingsteknologier overhovedet kan fungere i praksis. Der har været en hastig udvikling i brugen af betalingsapps i Indonesien og mange andre steder i verdenen, og der er i høj grad behov for, at vi undersøger, hvordan disse infrastrukturer påvirker både os og vores komplekse socioøkonomiske relationer.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

EliteForsk-rejsestipendiet vil muliggøre et længere ophold ved Institute for Money, Technology, and Financial Inclusion (IMTFI) ved University of California, Irvine i 2020. Instituttet og det tilknyttede forskningsnetværk er et af de førende indenfor både anvendte og teoretiske studier af digitale betalinger. Opholdet bliver startskuddet på mit sidste år som ph.d.-studerende, og den sparring, jeg kan få ved IMTFI, vil styrke min afhandling væsentligt.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er halvt norsk og tilbragte min barndom i Indonesien. Min nærmeste familie har altid været spredt ud over flere lande, og jeg husker, da faxmaskinen revolutionerede vores kommunikation! Ting, jeg har gjort for nylig: Strikket en TARDIS, lært at 3D-printe og genopdaget World of Warcraft, hvilket har vist sig at være en betydeligt mere interaktiv måde at holde kontakten med fjerne familiemedlemmer end faxmaskinen.

Gymnasium og bopælskommune
Birkerød Gymnasium (IB)
Københavns Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel
The Future of Digital Payments: The Impact of Disintermediated and Decentralised Financial Technologies in Indonesia

Kontaktoplysninger
E-mail: suns@itu.dk

Forskningsinstitution
IT-Universitetet i København, forskningsgruppen Technologies in Practice, Business IT

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 13. juli 2020