Gå til indhold

Rasmus Skov Klitgaard Madsen

Ph.d.-studerende, MPhil

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Undersøgelse af effekten af kemisk sammensætning og atomar struktur på glasdannelse i metalorganiske gitre

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Rasmus Skov Klitgaard Madsen

Metalorganiske gitre (forkortet MOF) er materialer, der er bygget op af metalnoder bundet til organiske molekyler og arrangeret i en krystalstruktur. MOFs har mange potentielle anvendelsesmuligheder, såsom membraner og batterier, og har endda vist at kunne omdannes til glas. Mit projekt fokuserer på glasdannelsesmekanismen af MOFs, da det på nuværende tidspunkt er de færreste, vi er i stand til at omdanne til glas. Jeg undersøger, hvordan deres kemiske sammensætning og atomare struktur har indflydelse på, hvorvidt forskellige MOFs kan danne glas. F.eks. udnytter jeg, at metalnodernes lokale struktur kan undersøges ved hjælp af stærke magnetiske felter, hvilket er en analysemetode, der ligner hospitalernes MR-scanner. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

På min bachelor fik jeg mulighed for at lave studieprojekter med fokus på metal-organiske glas, hvilket fremmede min naturlige interesse for naturvidenskab og specielt grundforskning. Jeg har altid elsket at udvide min viden inden for kemi og fysik. Det naturlige valg for mig var derfor at opsøge en stilling, hvor jeg kan være med til at udvide vores forståelse af glassets natur og være med til at lægge fundamentet for fremtidige teknologier. Derudover er Aalborg Universitet verdenskendt for dets glasforskning, hvilket gør mit projekt endnu mere spændende.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Den største udfordring, man p.t. støder på, når man prøver at danne MOF-glas, er, at ens materiale ofte termisk nedbrydes, før vi er i stand til at smelte og støbe dem om til glas. MOF-glas er et yderst nyligt videnskabeligt fund med få års forskning bag sig, hvilket betyder, at vi endnu ikke har klarlagt, hvilke mekanismer som styrer glasdannelsen. Ved at undersøge de strukturelle ændringer, der forekommer i MOFs, når de omdannes til glas, vil vi kunne beskrive selve glasdannelsesmekanismen. Dette vil på sigt gøre, at vi kan beskrive, hvad der skal til for, at en MOF kan omdannes til et glas. Dermed vil vi i fremtiden effektivt kunne forudsige, om vi kan omdanne en given MOF til et glas. Dette vil medføre, at forskning med industrielt øjemed vil kunne foregå hurtigere og mere effektivt.  

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

At jeg har modtaget EliteForsk-rejsestipendiet har stor betydning for de muligheder, jeg har med mit projekt. Det muliggør forskningsophold hos internationale forskere, som er anerkendte for deres hårde arbejde og ekspertise. Dette stipendium skal først og fremmest bruges til et studieophold hos en verdensførende forsker inden for MOF-materialer ved Kyoto University i Japan. Her vil jeg få mulighed for at udvide min viden og erfaring inden for syntese og karakterisering ved hjælp af udstyr i verdensklasse.  

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er født og opvokset i Øster Hurup og bor i Aalborg. Min hverdag uden for arbejdet er præget af min nysgerrighed og opvækst. Jeg holder mig aktiv med løb, spiller guitar, laver håndværksarbejde og læser alt, der fanger, fra Solzhenitsyn til astrofysik. Mine venner og familie fylder selvfølgelig en stor del i mit liv. Da dyr og specielt hunde er et kært minde fra min opvækst, bliver dette et projekt i mit liv efter mine studieophold, når hverdagen tillader det.

Gymnasium og bopælskommune
HTX, Aalborg Tekniske Gymnasium, Aalborg

Forskningsprojektets videnskabelige titel
Impact of Local Structural Characteristics on Glass-Formation in Metal-Organic Frameworks

Kontaktoplysninger
Telefon: 3050 5721, e-mail:

Forskningsinstitution
Gruppe for Funktionelle Amorfe Materialer, Laboratorium for Uordnede Materialer, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 06. maj 2021