Gå til indhold

Felix Riede

Klimaforandringer og naturkatastrofer har gennem historien forårsaget store ændringer i samfund og kulturer. Det viser Felix Riedes internationalt banebrydende forskning, der skaber vigtig viden om nutidens klimaforandringer ved at bruge fortiden som laboratorium.

Foto: Søren Kjeldgaard Tekst: Susan Grønbech
Foto: Søren Kjeldgaard Tekst: Susan Grønbech

Temperaturer, der stiger eller falder med ti grader på et årti. Ekstrem tørke, isnende kulde, oversvømmelser, havstigninger og store forandringer i biodiversiteten. Sådan var den klimatiske virkelighed for stenalderens jæger-samlere. Og datidens mennesker var supergode til at tilpasse sig.

”Det enormt omskiftelige klima i slutningen af sidste istid giver gode muligheder for at undersøge, hvordan mennesker tilpasser sig hastige klimaændringer, som dem vi har udsigt til i nærmeste fremtid,” siger professor Felix Riede fra Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Datidens klimaflygtninge

Han forsker i miljøarkæologi og søger svar i fortiden på, hvordan klimaforandringer påvirker os. Det er ikke altid opmuntrende svar, der dukker op. For udfordringer og omkostninger var store – også for jæger-samlerne – når klimaet pludselig ændrede sig.

”Forskellige samfund havde forskellige måder at håndtere klimaforandringerne på. Havde man husdyr, begyndte man at intensivere på det. Oplagring af ressourcer var også en mulighed, som kunne hjælpe befolkningen igennem et par år med dårlige tider,” siger Felix Riede og uddyber:

- Men ofte betød klimaændringer, at man måtte opgive sine områder, ejendom og vante økonomi for at flytte sig efter, hvor ressourcerne nu var. Mobilitet har været menneskets utrolig velfungerende tilpasningsmekanisme igennem flere millioner år.

Klima har altid forandret historien

Felix Riedes resultater publiceres i internationale tidsskrifter med stor betydning, og de har sat vigtige spor i den internationale forskning i Europas forhistorie.

- Klima- og miljøhistorie kan ikke skrives ud af historien, som det ellers har været kutyme. Vi har tydelig evidens for, at når klimaet ændres markant og meget hurtigt – så ser vi konsekvenser for samfund og kulturer. Ser vi på de store historiske begivenheder, spiller klimaet igen og igen en rolle, som ofte skabte geopolitiske dominoeffekter.

Tværvidenskabelige gevinster

Felix Riede er født i Kassel i Tyskland og uddannet fra Cambridge University. Han fik en tværvidenskabelig aha-oplevelse i sin ph.d. om en vild naturkatastrofe, der ramte fortidens Europa – da Laacher See-vulkanen gik i udbrud – og efterfølgende forårsagede en række kulturelle ændringer. Det satte fart på hans tværdisciplinære forskning i den sene istid.

Hans tværvidenskabelige fokus, der inddrager en vifte af forskere og fagdiscipliner som forhistorisk arkæologi, miljøhumaniora, klimavidenskab, økologi, evolutionsbiologi og geologi, har gennem karrieren været en konstant kilde til gode samarbejder og vigtige resultater:

- Serendipity – uplanlagte, heldige, men ikke tilfældige opdagelser – er et vigtigt begreb for mig. Man finder vigtige landvindinger i interaktion med andre discipliner, for eksempel er iskerneboringer en fantastisk kilde til viden om det enormt omskiftelige klima i fortiden, fortæller han.

Også i Aarhus, hvor han flyttede til med sin danske kone i 2009, har han skabt tværvidenskabelige forbindelser, og han er tilknyttet en række centre ved det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Derudover er han Associate Fellow ved Aarhus Institute for Advanced Studies.

Fortiden som laboratorium

Hans vidtfavnende metoder bidrager også med vigtig ny viden om nutidens relationer mellem mennesker, klima og miljø.

- Jeg ser fortiden som et laboratorium, hvor vi kan bruge hele batteriet af discipliner og databaserede og kvantitative metoder til at samle billedet af, hvordan klimaændringer påvirker os. Vi behøver ikke vente og se, hvordan nutidens klimakrise påvirker mennesker og samfund. Vi kan finde svar gennem nøje udvalgte cases fra fortiden, siger han.

Derfor er han også meget optaget af at formidle sin viden så bredt som overhovedet muligt. For løsningerne på nutidens klimaudfordringer ligger i det kulturelle og adfærdsmæssige, og her byder fortiden på et uudnyttet potentiale ifølge Felix Riede.

”Viden om miljø- og klimaforandringers rolle i historien er en vigtig ressource til at give et markant anderledes billede af, hvordan vi er kommet hertil, og hvor vi er i dag. Den kan også bidrage til at træffe de beslutninger, der kan bringe os videre. Menneskets samspil med klimaet er langt mere dramatisk og dynamisk, end historiebøgerne har lært os.”

Plads til det legende

Selvom forskning i klimaforandringer og naturkatastrofer ofte er lidt tung kost, så driver glæden og energien ved at indgå i forskningsfællesskaber og have det sjovt, mens man forsker, Felix Riede. De er også pejlemærker for ham som forskningsleder, hvor forskningen lige så vel kan udvikle sig over en runde baseball i parken som foran computeren.

Det legende fylder også i fritiden, hvor familiehyggen er på sit højeste, når Felix Riede spiller Zelda på familiens Nintendo Switch med sine to børn på seks og ti år.

Blå bog:

Navn: Felix Riede

Titel: Professor i forhistorisk arkæologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet

Fagområde: Forsker i kulturel evolution og miljøarkæologi, arbejder meget tværdisciplinært og inddrager både miljøhumaniora, klimavidenskab, økologi, evolutionsbiologi og geologi i sin forskning

Fødested og bopæl: Kassel i Tyskland, bosiddende i Aarhus

Kontaktoplysninger: Telefon: 6018 7382, e-mail: f.riede@cas.au.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 24. februar 2022