Gå til indhold

Ayan Yasin Abdi

Ph.d.-studerende, cand.mag.

Fagområde

Migration og mobilitet

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Årsager til at somaliere fra Vesten migrerer til Tyrkiet: En etnografisk undersøgelse af tilvalg og fravalg

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Ayan Yasin

Migration er både en konfliktfyldt og politiseret samfundsudfordring og et forskningsfelt, der får politisk opmærksomhed. Baseret på syv måneders autoetnografisk feltarbejde i Tyrkiet bidrager mit forskningsprojekt med studier af diaspora-somaliere, der fra Vesten – herunder Danmark – vælger at migrere til Tyrkiet. Jeg sammentænker sociale, geografiske og politiske mobilitetsstrategier og undersøger de eksistentielle aspekter af fravalg og tilvalg af tilhørsforhold. Ved at undersøge både fravalget af Vesten og tilvalget af Tyrkiet skaber mit forskningsprojekt nye perspektiver på mobilitetsforskningen. Derudover udforsker jeg de forandringer, der opstår i forbindelse med post-migration, eksempelvis i mødet med den lokale tyrkiske politiske udvikling og globale udfordringer såsom den stigende inflation. Noget, der kan skabe friktioner i mobilitetsstrategierne.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

I 2012 hørte jeg første gang om, at var man træt af indvandrerdebatten i Danmark, kunne man tage til Egypten og leve et luksuriøst liv med stuepiger og privatchauffører. Efter afsluttet bachelorgrad fra Aarhus Universitet i 2013 besluttede jeg at flytte fra Danmark til Cairo. Her boede jeg i næsten et år og mødte mange somaliske familier fra forskellige vestlige lande. Det gjorde mig nysgerrig efter både at forstå deres historier, motivationer og drømme og min egen og min families tilhørsforhold til Danmark. Samtidig kunne jeg løfte et samfundsansvar ved at formidle om emner, der tidligere var ukendte i den danske offentlighed.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Først og fremmest står min forskning i kontrast til antagelsen om, at forskere typisk går ind i et felt, som forskeren ikke hører til. Jeg har selv somalisk baggrund, og min forskning handler om diaspora-somaliere. Allerede der foreligger en række fordele og ulemper, men det giver mig i hvert fald nye perspektiver og opsigtsvækkende indsigter. I forhold til de politiske diskussioner om ikke-etniske danskere, deres status og ophold kan mine forskningsresultater både anvendes positivt og negativt i integrationsdebatten. Der kan derfor opstå behov for, at mine perspektiver og intentioner med afhandlingen står særligt tydeligt frem.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder? Og hvilke(t) studieophold skal det bruges til?

Et EliteForsk-rejsestipendie vil gøre det muligt at tage på ophold som gæsteforsker hos University of Helsinki, Finland, og få adgang til den nyeste forskning i diaspora-somalieres mobilitet og tilhørsforhold. Det vil placere mig i centrum af et forskningsfelt i rivende udvikling. I efteråret 2022 var jeg med et Fulbright-legat på forskningsophold på University of Minnesota i USA. Her fik jeg udvidet mit forskningsnetværk, deltog i forskningsseminarer og præsenterede min forskning for kollegaer og studerende. Alt det ser jeg frem til at udbygge i Finland, som har den tredjestørste diaspora-somaliske population i Europa.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er født i Mogadishu, Somalia, men efter borgerkrigen brød ud i 1991, flygtede min familie og jeg til en flygtningelejr i Kenya. Vi kom til Danmark i 1992 som kvoteflygtninge. Jeg er vokset op i Tilst med mine fem søskende, min mor og mormor. I dag bor jeg i Skovlunde sammen med mine to drenge på 10 og 12 år, som jeg håber, jeg kan tage med til Finland, så vi kan opleve nordlyset sammen.

Når jeg skal koble af fra forskningen, dyrker jeg taekwondo, og jeg kæmper stadig for at opnå det sorte bælte, inden afkalkningen af mine knogler begynder at tage fart.

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Langkær Gymnasium og HF og Ballerup Kommune 

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Motiver, moraliteter og mobilitet blandt diaspora-somaliere

Kontaktoplysninger

E-mail: ayan@ruc.dk

Forskningsinstitution

Institut for Kommunikation og Humaniora, Roskilde Universitet

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024