Fagområde
Nordisk og europæisk litteratur
Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt
Peter Seeberg og fiktionens grænser
Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?
Mit projekt befinder sig i krydsfeltet mellem det nationale og det internationale. Det tager udgangspunkt i den hjemlige forfatter Peter Seeberg, men handler også om international litteratur og spørgsmål som: Hvad er fiktion, og hvad er dokumentarisme? Mit begyndelsespunkt er Seebergs fiktive dokumentarisme, en litterær genre i grænselandet mellem fiktion og dokumentarisme. Genren består af tekster, som leger med skellet mellem virkelighed og digt. Ved første øjekast kan de måske synes at være dokumentariske, men når man gransker dem nøjere, er det åbenlyst, at de er opdigtede. Mit argument er, at fiktiv dokumentarisme også findes i tysk, fransk og engelsk litteratur fra begyndelsen af det 20. århundrede og frem, og at studiet af denne genre derfor kan udfordre etablerede teorier om fiktionalitet og dokumentarisme og bidrage til at udvikle disse teorier i fremtiden.
Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?
Noget af det mest spændende er, at det er et relativt nyt forskningsfelt i rivende udvikling. Der eksisterer på nuværende tidspunkt forholdsvis stærke og forskelligartede meninger om, hvordan man skal gribe det an. I England og Danmark har flere forskere en pragmatisk tilgang og mener, at man skal se fiktionalitet som en særlig retorisk strategi. I f.eks. Frankrig og til dels også USA er en ontologisk tilgang i øjeblikket mere fremherskende, der undersøger fiktionalitet som skabelse af en særlig form for eksistens. Det er mit mål i fremtiden at undersøge, i hvilken udstrækning det er muligt at bygge bro mellem disse forskellige tilgange.
Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?
Fiktionalitetsteori og dokumentarismeteori er blandt de mest lovende og hastigst ekspanderende forskningsområder inden for kulturfagene netop nu. Forskningsområdet kan bidrage til at se både gamle og aktuelle forskningsspørgsmål i nyt lys. Det kan f.eks. bruges til at begrebsliggøre det eviggyldige spørgsmål om, hvordan mennesker gennem tiden og på tværs af landegrænser har produceret og oplevet fiktion. Herudover har området i den seneste tid opnået særlig relevans i forhold til at fortolke og forklare f.eks. alternative sandheder, konspirationsteorier og fake news. For mig er det fascinerende, når et felt både kan bidrage til at forstå spørgsmål, som har karakter af grundforskning, og samtidig kan bidrage til fortolkning af aktuelle samfundsmæssige problemstillinger.
Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?
Eliteforsk-rejsestipendiet giver mig mulighed for at rejse ud i verden og udveksle med og lære af de førende forskere inden for mit felt. Stipendiet vil muliggøre et længere ophold i Paris ved de to forskningsinstitutioner École des hautes études et sciences sociales (EHESS), hvor jeg skal besøge professor Annick Louis, og Université Sorbonne Nouvelle, hvor jeg skal besøge professor Françoise Lavocat. De to professorer er bærende kræfter i det nystartede transatlantiske International Society for Fiction and Fictionality Studies. Hensigten med mit ophold er at blive en del af forskningsmiljøet og bidrage til at udvikle en ny international fiktionalitetsteori.
Lidt om mennesket bag forskeren
Privat er jeg gift med Stine og far til tvillingepigerne Selma og Andrea. Jeg elsker at rejse både med mit arbejde og på ferier. Jeg har tidligere boet i Paris, Cambridge og Chicago. Min seneste rejse gik til Roussillon i Provence, hvor jeg spiste tatar på torvet og undersøgte nogle gravsten på kirkegården, som Peter Seeberg har skrevet om i en novelle. Mit håb er med min familie snart at få mulighed for at besøge Brajcinodalen i Nordmakedonien. Det er her, Inger Christensens berømte sonetkrans Sommerfugledalen fra 1991 foregår. De skulle vist også lave god vin.
Gymnasium og nuværende bopælskommune
Aurehøj Gymnasium i Gentofte og Københavns Kommune
Forskningsprojektets videnskabelige titel
Peter Seeberg og fiktionens grænser
Kontaktoplysninger
jb@dsl.dk
Forskningsinstitution
Det Danske Sprog- og Litteraturselskab / Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet