Gå til indhold

Katrine B. Komischke-Konnerup

Ph.d.-studerende, cand.psych.

Fagområde

Psykologi

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Kognitiv adfærdsterapi til komplicerede sorgreaktioner hos ældre efterladte

Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?KatrineKonnerup.png

Projektet undersøger kognitiv adfærdsterapi som mulig behandling til forlænget sorglidelse og andre komplicerede sorgreaktioner. Forlænget sorglidelse er en ny psykiatrisk diagnose, som er kendetegnet ved en række langvarige, pinefulde og funktionsnedsættende symptomer, såsom gennemgribende optagethed af og længsel efter afdøde. Det er en lidelse, som er forbundet med en række negative konsekvenser, såsom øget selvmordsrisiko. Viden om effektiv behandling er derfor yderst kritisk. Tidligere forskning indikerer, at kognitiv adfærdsterapi kan være en virkningsfuld behandling, men der vides kun lidt om, hvorvidt den er hjælpsom for ældre, hvilke behandlingsformater der er mest fordelagtige (f.eks. gruppe- eller individuel terapi), og hvilke vedligeholdende mekanismer det er vigtigt at adressere i terapien. Denne viden kan bruges til at forbedre behandlingen endnu mere. Dette er de centrale spørgsmål, som projektet søger at besvare.

Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?

Noget af det mest spændende ved sorgforskningsfeltet er, at det udforsker et universelt fænomen, som samtidig er præget af store individuelle forskelle. Sorg er en naturlig reaktion på at miste, og de fleste finder måder at leve videre med sorgen på. Men for nogle få bliver sorgen så altoverskyggende, at de ikke kan finde tilbage til livet. Det er et felt præget af mange ubesvarede spørgsmål såsom: Hvorfor håndterer vi noget så almenmenneskeligt så forskelligt? Og hvordan hjælper vi bedst efterladte med at give sorgen – og kærligheden, der ligger i den – plads, uden at den overskygger livet? Det er nogle af de spørgsmål, jeg synes, er spændende at udforske.

Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?

Forskning i forlænget sorglidelse er et ungt felt, og forskning i behandlingsmetoder til lidelsen er i høj grad efterspurgt. Dette bidrager projektet netop med. Herudover bidrager mit projekt til et større fokus på sorg og komplicerede sorgreaktioner i samfundet. Forlænget sorglidelse er for nylig blevet anerkendt som psykiatrisk diagnose i revisionen af diagnosesystemet (ICD-11), der bliver taget i brug i det danske sundhedsvæsen i løbet af de næste år. Aktuelt mangler fagprofessionelle viden om denne lidelse, og der eksisterer meget få specialiserede behandlingstilbud. Projektet bidrager med viden om, hvordan vi kan hjælpe disse efterladte, og det danner grundlag for træning af fagpersoner i evidensbaserede metoder til behandling af lidelsen. Projektet udføres i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, som leverer terapien i deres klinik, og resultaterne bliver derfor mere relevante og overførbare til den virkelighed, som mange danske psykologer arbejder i.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

EliteForsk-rejsestipendiet kommer til at støtte et længerevarende besøg hos førende internationale traume- og sorgforskere ved University of Queensland og University of New South Wales i Australien. Opholdet vil få stor betydning for min forskning og fremtidige karriere, da jeg her vil få mulighed for at videreudvikle de teoretiske og praksisrelevante bidrag fra mine empiriske studier. Jeg vil også lære statistiske metoder, der vil forbedre analyserne til projektet, samt forhåbentlig etablere gode, langvarige samarbejdsrelationer med nogle af verdens bedste sorgforskere.

Lidt om mennesket bag forskeren

For mig har det stor værdi at styrke forbindelsen mellem forskning og praksis. Derfor bruger jeg en del tid på at dygtiggøre mig som psykolog. Jeg tager bl.a. en toårig praktisk uddannelse i kognitiv adfærdsterapi. Ved siden af mine faglige interesser er jeg en nysgerrig og åben person, som har en stor lyst til at opdage verden, være aktiv og bruge tid ude i naturen. Det kan omfatte alt fra vandreture i Canadas bjerge til løbeture i Aarhus og omegn eller kulturelle oplevelser som besøg på restauranter og udforskning af kunst og arkitektur i forskellige byer. I min fritid holder jeg af at tilbringe tid sammen med min forlovede, venner og familie.

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Sønderborg Statsskole og Aarhus Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Cognitive-Behavioral Therapy for Complicated Grief Reactions in Old Age

Kontaktoplysninger

kkomischke@psy.au.dk

Forskningsinstitution

Enhed for Sorgforskning

Psykologisk Institut

Aarhus BSS

Aarhus Universitet

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024