Gå til indhold

Sigrid Nielsby Christensen

Ph.d.-studerende, cand.theol.

Fagområde

Kirkehistorie

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Det moderne religiøse gennembrud i Danmark? En undersøgelse af Brødresocietetet i København (1739-1771)

Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?SigridChristensen.png

Jeg undersøger dynamikkerne mellem en individualiseret kristendomsopfattelse og et stærkt menighedsfællesskab inden for Det Københavnske Brødresocietet. Brødresocietetet var en del af Brødremenigheden – en global radikal-pietistisk menighed, der udsprang fra kolonibyen Herrnhut i Sachsen. Det Københavnske Brødresocietet er en forløber for den herrnhutiske koloni i Christiansfeld, der blev grundlagt i 1773, og i 2015 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Det Københavnske Brødresocietet var fra etableringen i 1739 og frem til grundlæggelsen af kolonien i Christiansfeld en religiøs minoritet, der blev anset som farlig af statsmagten, og derfor var underlagt streng bevågenhed. Projektet udforsker Brødresocietetets teologi, religiøse praksisser og indretninger og undersøger, hvordan man kan se et tidligt opgør med de traditionelle autoriteter. Projektet er baseret på uudforskede kilder bevaret på Brødremenighedens centralarkiv i Herrnhut.

Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?

Jeg er fascineret af det nye menneskesyn, som 1700-tallets pietisme frembragte. Med det nye menneskesyn fik individet en ny autoritet over eget trosliv. Det ses blandt andet af Societetets tyske kilder i gotisk håndskrift, der giver et direkte indblik i medlemmernes troserfaringer fra dengang. Kilderne beskriver forskellige fromhedspraksisser, hvor individet med trosfællers hjælp – og nu uden kirkens mellemkomst – i små fællesskaber kunne måle den enkeltes religiøse puls. Det interessante ved at arbejde med Det Københavnske Brødresocietet er, at selvom individualiseringen af troen har afgørende betoning, så er individualiseringen stærkt forankret i det religiøse fællesskab.

Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?

Mit ph.d.-projekt bidrager med nye indsigter i nogle af 1700-tallets individuelle troserfaringer og åbner døre til et af periodens mest lukkede religiøse fællesskaber og deres religionspraksisser. Ved at tage denne lægfolksdominerende teologi alvorligt, kastes lys over Societetets menneskesyn og kristologi. Det er vigtigt, fordi deres individualiserede og antiautoritære approach fik langtrækkende indflydelse på 1800-tallets danske kirkeliv. Undersøgelserne af dynamikker mellem individualisering og fællesskab er yderst aktuelle. I dag ser man oftere fællesskaberne træde i baggrunden til fordel for en hyperindividualisering i forhold til 1700-tallets individualisering. I Det Københavnske Brødresocietet finder man en indretning med plads til individet, som indefra var med til at forme fællesskabet, og hvor fællesskabet havde meget at give den enkelte. Fællesskabet, der gik på tværs af sociale skel, var både identitetsskabende for medlemmerne og gav dem et tilhørsforhold.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Stipendiet giver mig mulighed for et længere sammenhængende ophold i USA med tilknytning til forskellige og internationalt førende forskningsmiljøer, der er centrale for mit ph.d.-projekt. Jeg får mulighed for at deltage i kirkehistoriske forskningsseminarer ved Princeton Theological Seminary og ved Center for Moravian Studies i Bethlehem, Pennsylvania. I Bethlehem kan jeg desuden udforske Brødremenighedens andet centralarkiv, der opbevarer uudforskede kilder fra Det Københavnske Brødresocietet. Slutteligt muliggør stipendiet, at jeg kan besøge Bucknell University, der er pioner inden for anvendelsen af Digital Humanities på netop Brødremenighedens materialer.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er opvokset i Horsens og havde min skolegang på Sct. Ibs Skole, inden jeg flyttede til Aarhus for at studere og siden København. I dag bor jeg i Jægersborg med min mand og vores to børn på tre og otte år, der utrætteligt beskæftiger mig med fodbold, legeaftaler, ballet og rideture i Dyrehaven. Når jeg ikke arbejder på mit ph.d.-projekt, er optaget af sociale arrangementer eller forsøger at holde skik på børnenes kaniner, bruger jeg oftest tiden på løbeture, små hus- og haveprojekter, litteratur, vinterbadning, museumsbesøg og går også gerne i kirke.

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Aarhus HF og Gentofte Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel

A Modern Religious Breakthrough? An Examination of the Moravian Society in Copenhagen (1739-1771)

Kontaktoplysninger

snch@teol.ku.dk

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Det Teologiske Fakultet, Afdeling for Kirkehistorie

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024