Gå til indhold

Astrid Sissel Jørgensen

Ph.d.-studerende, cand.scient.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt:

Optimering af det immunologiske respons ved at øge migrationen af antigen-præsenterende celler til lymfeknuderne

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Astrid Sissel Jørgensen (billede)

Ph.d.-projektet tager udgangspunkt i de signalstoffer, der styrer, hvordan vores immunceller bevæger sig rundt i kroppen. Jeg er særlig interesseret i det signalstof, der viser immunceller vejen til lymfeknuderne. Dette er især vigtigt for dendritiske celler og T-celler. Dendritiske celler er en specialiseret del af immunsystemet, som kan indfange brudstykker af inficerede eller syge celler. Disse brudstykker, som også kaldes antigener, kan derefter bruges som en slags fingeraftryk til at kendetegne disse syge celler. Efter de dendritiske celler har indfanget antigener, kan de bevæge sig til lymfeknuden, hvor de kan fremvise antigenerne til T-celler. Når T-cellerne bliver præsenteret for disse antigener under de rigtige forhold i lymfeknuden, bliver de aktiveret og kan derefter finde og fjerne de inficerede og syge celler ude i kroppen. Kræft-immunterapier er et eksempel på, at dette samarbejde mellem immuncellerne bruges til at få kroppens eget immunsystem til at fjerne cancerceller. Gennem min forskning har jeg identificeret et molekyle, som øger aktiviteten af dette signalstof, og i ph.d.-projektet undersøger jeg, hvorvidt vi kan øge bevægelsen af immunceller til lymfeknuden med dette molekyle. Hvis jeg kan det, kan det gøre immunsystemet mere effektivt og derved forbedre nuværende immunterapier, såsom kræft-immunterapier.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg er utroligt fascineret af immunsystemet. Det er et dynamisk vagtsystem, som beskytter os og konstant vurderer enhver situation for at afgøre, om der skal reageres eller ej. Et system, der konstant forsøger at opretholde balance, nogle gange uden succes. Ved at arbejde sammen med immunsystemet har vi som forskere en helt ny tilgang til behandling af diverse sygdomme. Jeg er spændt på, hvor immunterapier, hvor vi modulerer immunsystemets aktivitet, kan få os hen – både overfor kræftsygdomme, hvor immunaktiviteten skal opreguleres, men også overfor autoimmune sygdomme, hvor vi skal skrue lidt ned for aktiviteten.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Inden for immunterapi har man udviklet en terapiform mod kræft, hvor man forbereder en patients egne dendritiske celler mod kræften ved at vise dem brudstykker af kræftcellerne. Disse celler får man så til at bevæge sig til lymfeknuden, hvor de stimulerer resten af immunsystemet for en bedre bekæmpelse af kræften. En af de nuværende udfordringer ved denne terapiform er dog, at de dendritiske celler ikke altid er gode til at bevæge sig mod lymfeknuden. Min hypotese er, at jeg med mit nye molekyle kan øge de signaler, der driver bevægelsen af dendritiske celler til lymfeknuden, og derved forbedrer de nuværende terapier og bekæmpelsen af kræft.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder? Og hvilke(t) studieophold skal det bruges til?

Under mit ophold på Roswell Comprehensive Cancer Center i Buffalo, New York, USA har jeg fået mulighed for at teste mit molekyle i en dyremodel, som afspejler de kræft-immunterapier, der på nuværende tidspunkt bliver brugt i klinikken. At komme til USA er en unik mulighed for mig for at tage de resultater, jeg har fra cellestudier, og påvise dem i et komplekst fysiologisk system. I USA skal jeg samarbejde med nogle af verdens ledende forskere inden for cellebaseret immunterapi, hvilket dels er en enestående mulighed for mig personligt for at udvide mit netværk, men også for projektets fremtid og muligheden for at tage resultater videre til kliniske studier.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er født og opvokset i Gladsaxe, og jeg har altid boet tæt på min familie. Under min uddannelse har jeg haft fantastiske oplevelser både i Australien og Singapore, men er alligevel vendt hjem og har nu købt lejlighed i Gladsaxe. Her bor jeg sammen med min kæreste, som jeg har været sammen med siden gymnasiet. Han har altid støttet mig i min uddannelse og arbejde, men mit ophold i USA bliver specielt, da det er første gang, han får mulighed for at tage med mig. I fritiden nyder jeg at være aktiv, og den seneste tid har jeg haft gang i alt fra fodbold til klatring, crossfit og halvmaraton. Jeg sætter dog utrolig meget pris på noget så simpelt som at trække stikket og komme ud i naturen. Det er et vigtigt pusterum for mig i en travl hverdag, og jeg får en hel speciel ro over mig, hvis jeg kan starte min weekendmorgen med en gåtur i skoven.

Gymnasium og bopælskommune

Gladsaxe Gymnasium og Søborg i Gladsaxe Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Immune boosting peptides for improved migration and lymph node homing of professional anti-gen presenting cells

Kontaktoplysninger

E-mail: asj@sund.ku.dk

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Det Sundhedsfaglige Fakultet, Biomedicinsk Institut

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024