Har du nogensinde tænkt over, hvad der egentlig foregår inde i batteriet, når du oplader din mobil?
Formentlig ikke, men det har Dorthe B. Ravnsbæk.
Hendes dybe nysgerrighed efter at forstå det usete har på rekordtid bragt hende helt i front internationalt inden for forskning og udvikling af mere bæredygtige genopladelige batterier.
Dorthe B. Ravnsbæk er 39 år og professor i materialekemi ved Aarhus Universitet. Her leder hun en forskningsgruppe, som arbejder på at forstå sammenhængene mellem fremstilling af batterimaterialer, deres strukturer på nano- og atomskala og batteriernes egenskaber.
- Tidligere var tilgangen til batterier, at alt det, vi ikke umiddelbart kunne se, behøvede vi ikke at forstå. Men jeg elsker at opdage det hidtil usete,” siger Dorthe B. Ravnsbæk og uddyber:
- Med min forskning har jeg skubbet grænserne i feltet, så vi nu kan se ind i batterier og forstå, hvordan atomerne ændrer sig, når batterierne af- og oplader. Sådan kan vi bedre forstå batteriældning og udvikle mere bæredygtige batterimaterialer.
Plads til store tanker
Dorthe B. Ravnsbæks nybrud tog fart, da hun var postdoc ved et af verdens førende tekniske universiteter, Massachusetts Institute of Technology, hvor det blev muligt at stille de rigtig svære spørgsmål og tænke ekstra store tanker.
Vel hjemme igen foldede hendes forskning sig virkelig ud, da hun fik chancen og ansvaret for at opbygge eget laboratorium og forskningsgruppe først på Syddansk Universitet og siden 2021 som professor ved Aarhus Universitet.
Uorden giver nye muligheder
Hun er lykkedes med at udvikle helt nye metoder til undersøgelser af batteriers atomare strukturer, når de af- og oplader. Det kræver så stærk røntgenstråling, at dele af forskningsgruppens målinger kun kan foregå ved store acceleratorer i USA, Tyskland eller Sverige.
De nye metoder gør det muligt at skabe en form for tegnefilm af, hvordan atomerne flytter sig, når man af- og oplader batterierne.
Det giver fascinerende nye indsigter i, hvordan strukturel orden og uorden påvirker batteriers egenskaber.
For Dorthe B. Ravnsbæk har det åbnet dørene for at begynde at eksperimentere med at fremstille nye materialer til batterier med for eksempel natrium og magnesium. Materialer, som før var dømt ude på grund af deres mangel på orden, men som vi har lige ved hånden.
For der er brug for alternativer til lithium-batterierne, som er blevet en dyr mangelvare, understreger Dorthe B. Ravnsbæk.
- Tidligere blev strukturel uorden opfattet som skadeligt i batterimaterialer, da man mente, det begrænsede batteriets evner til at levere strøm. Det er ikke nødvendigvis sandt, og med de nye metoder, vi benytter, kan vi se, hvornår uorden er godt, og hvornår det er skadeligt. Det udvider paletten af materialer, som vi kan anvende i batterier, og giver dermed bedre mulighed for at udvikle bæredygtige batterier, forklarer hun.
Glæden ved at løse store problemer
De første natrium-ion-batterier er nu på vej ud på markedet, men Dorte B. Ravnsbæk understreger, at der venter mange eksperimenter i laboratoriet, før man har fundet afløsere til det allestedsnærværende lithium-batteri. For hver gang man ændrer på den kemiske sammensætning, så forandrer batteriet sig fuldstændig i egenskaber, kapacitet og stabilitet.
Det arbejde gør hun gerne:
- Glæden ved at forske i batterier er, at det er meget detaljeret grundforskning og samtidig enormt anvendelsesorienteret.
Det er vigtigt for mig som forsker at være med til at løse nogle af de store problemer, vi har som samfund, for eksempel i forbindelse med den grønne omstilling.
Derfor betyder EliteForsk-prisen også noget særligt.
- Prisen en virkelig god mulighed for at formidle min forskning. Jeg håber, det kan bidrage til at skabe en bredere forståelse af vores problemer med bæredygtighed og for eksempel sætte fokus på, at vi har brug for mere forskelligartede energisystemer, så vi bruger forskellige batterityper, hvor de passer bedst, siger Dorthe B. Ravnsbæk og fortsætter:
- Opmærksomheden kan forhåbentlig også hjælpe med at gøre politikerne klogere, så vi sammen finder nogle fælles bæredygtige løsninger. Endelig giver den mulighed for at inspirere unge mennesker til også at få lyst til at kaste sig over naturvidenskaben for at løse nogle af vores store samfundsproblemer.
Vejleder med gå-på-mod
Dorthe B. Ravnsbæk er optaget af at give sin begejstring for kemi videre til næste generation af talenter. Hun har også tidligere modtaget en pris som årets underviser.
- For mig er det et kæmpe privilegie at være vejleder og tage med kloge unge mennesker på faglig rejse. Jeg gør meget ud af at give nysgerrighed og gåpåmod videre til dem. Man skal huske at gå til tingene med godt humør, også når de ikke lykkes.
Når Dorthe B. Ravnsbæk holder fri, har hun også gavn af sin dybe nysgerrighed. Det giver rum for mange gode hyggestunder med manden og deres børn på to og seks år, hvor der nørdes ned i alle mulige og umulige detaljer om rummet, virusser, bakterier eller noget helt fjerde.
Blå bog:
Titel: Professor, Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Fagområde: Kemi med specialisering i materialekemi. Materialer til genopladelige batterier med fokus på sammenhænge mellem materialestruktur og egenskaber.
Hjemstavn og bopæl: Fredericia (for begge dele)
Kontaktoplysninger: dorthe@chem.au.dk