Gå til indhold

Krzysztof Zielinski

Erhvervs-ph.d.-studerende, cand.polyt.

Fagområde

Robotteknologi 

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Simplificering af udrulningsprocessen for kollaborative robotter i små og mellemstore virksomheder 

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Krzysztof Zielinski

Jeg forsøger at bygge en bedre bro mellem små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og automatisering. Mange SMV'er ser de muligheder, som automatiseringen giver dem, men de er enten bange for udfordringerne eller er ikke i stand til at betale for omkostningerne til en løsning. En væsentlig del af omkostningerne ved automatisering er ikke kun robotterne i sig selv, men også opbygningen af produktionslinjen og integrationen af alle dens faktorer. Her kommer mit projekt ind i billedet, da min Augmented Reality(AR)-udvidelse til robotten skal kunne sætte SMV’erne i stand til selv at opsætte og integrere produktionslinjen og dermed gøre automatiseringen meget billigere for dem. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg har altid nydt at følge med i de nyeste teknologiske tendenser, og jeg har derfor fulgt udviklingen af Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR) i et stykke tid. Efterfølgende begyndte jeg at stille mig selv spørgsmålet: "Vil det ikke give mening at bruge AR inden for robotteknologi?"

Jeg kunne med det samme komme med et bud på, hvordan man kunne implementere AR inden for robotteknologi, og hvor gavnligt det vil være for hele branchen. Senere blev min opfattelse bekræftet af mange, da jeg gennemførte interviews med forskellige aktører under arbejdet med mit speciale, som fokuserede på udvikling af en AR-app, der kortlægger arbejdsområdet for en robot-arm. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Min største udfordring er nok at måle den faktiske positive effekt af AR-teknologien i forbindelse med automatiseringen af produktionen for SMV'er. Generelt får jeg rigtig spændende tilbagemeldinger, folk beskriver min app som cool og sjov at bruge. Men der er helt sikkert forskel på cool teknologi, der samtidig gør ens liv lettere, og den teknologi, som ikke er praktisk anvendelig. En af de opgaver, som ligger foran mig, er at få klare svar på, hvilken af disse kategorier, min app falder i. Jeg er dog overbevist om, at bliver det gjort rigtigt, kan dette projekt få stor indflydelse på, hvordan folk programmerer robotter i fremtiden. For det kan gøre det mere tilgængeligt end nogensinde før at programmere en robot.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder? Og hvilke(t) studieophold skal det bruges til?

Jeg har været så heldig at sikre mig en plads ved Media Lab på verdens bedste teknologiske universitet, Massachusetts Institute of Technology (MIT). Jeg er taknemmelig for, at en af mine vejledere, Bruce, har faciliteret denne mulighed for mig. Jeg tror, mit ophold på MIT vil bringe mig tættere på centrum af den teknologiske forskning og give mig mulighed for at lære af de bedste forskere inden for mit fagområde, udveksle idéer og dele min knowhow om AR med dem.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg lever op til forventningerne om den stereotype robotfyr, da jeg elsker gadgets. Det sker sjældent, at jeg ønsker mig noget andet end en ny gadget til jul – min guilty pleasure er ting fra Apple, da jeg er stor fan af firmaet.

Jeg elsker at rejse, at udforske nye steder, lære om fremmede kulturer og prøve mad på de destinationer, jeg rejser til.

Derudover elsker jeg at løse gåder. Jeg har derfor været i over 100 escape rooms i mit liv, og jeg har endda kvalificeret mig til semifinalen i verdensmesterskabet i escape rooms.

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Saint Mary Magdalene High School (Poznan, Polen) og Odense Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Context-aware Deployment of Collaborative Robots 

Kontaktoplysninger

E-mail: krzysztof_zielinski@icloud.com 

Forskningsinstitution

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024