Gå til indhold

SpaceX Dragon CRS-28 er ankommet til rumstationen med dansk teknologi

Dragon leverede ikke kun vitale forsyninger, men også de første fire af de danske eksperimenter til Andreas Mogensens Huginn mission. De sidste eksperimenter forventes at ankomme under missionen i slutningen af 2023. Dragon CRS-28 blev opsendt den 5. juni og ankom dagen efter til rumstationen
Dragon CRS 28.JPG
SpaceX's Dragon CSR-28-cargo mission havde 3.500 kg forsyninger og videnskabelige eksperimenter med til den internationale rumstation. (NASA TV)


De fire danske eksperimenter er udviklet, testet og godkendt gennem det seneste års tid, og forskere og virksomheder bag forsøgene har haft travlt for at nå at komme med på SpaceX 28.

De danske forsøg har fået tildelt korte titler på engelsk og noteres nu som sådan i alle de officielle dokumenter. Det gælder SpaceX pakkeliste, Andreas Mogensens arbejdsplan, en række sikkerhedsdokumenter og meget mere, som skal til for at få et forsøg på den internationale rumstation, ISS.

Det er udstyr til disse fire forsøg som ankom til ISS tirsdag den 6. juni:

- Circadian Light (Lys i rummet)
- Thor-Davis (100.000 billeder i sekundet af kæmpelyn i atmosfæren)
- SpaceWear Monitor (Demonstration af Wearable til rummet og ekstreme miljøer)
- Sleep in Orbit (EEG-målinger i øret skal måle astronauters søvn)

Et enkelt af de danske eksperimenter skal udnytte udstyr, som allerede er på rumstationen:

- Earthshine (Andreas Mogensen tager billeder af Månen fra ISS)

Den endelige aftale mellem forsøgslederne og ESA om disse forsøg udstår stadig, men den anses nu for en formalitet. Det samme gælder for de sidste danske forsøg. Derimod kan der – som altid med rumfart - opstå uforudsete udfordringer, der gør det umuligt at gennemføre forsøgene.

Forsøgene blev udvalgt i samarbejde mellem UFM og ESA i foråret 2022 efter en åben indkaldelse af forsøg udsendt umiddelbart efter annonceringen af Andreas Mogensens mission på Rumkonferencen den 24. marts 2022.

Efter planen opsendes Andreas Mogensen selv som pilot med SpaceX Crew7 til rumstationen i august 2023 fra Kennedy Space Center.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen