Gå til indhold

GIOS - Greenland Integrated Observing System

Grønland spiller en vigtig rolle i det globale klimasystem, og med GIOS øges forståelsen for de faktorer, der skaber miljømæssige forandringer i Grønland. GIOS er et nyt koordineret netværk af bæredygtig forskningsinfrastruktur i og omkring Grønland, der muliggør observationer af klimaændringer.

Formål

GIOS er en forskningsinfrastruktur, der forbinder alle institutioner og universiteter, der udfører arktisk forskning i Rigsfællesskabet. Formålet med GIOS er at måle og forstå de faktorer, der skaber miljømæssige forandringer i Grønland. Det gøres ved analyser af luft, is, land og hav.

Værtsinstitution: Aarhus Universitet

Øvrige deltagere: Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Grønlands Naturinstitut, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, ASIAQ Greenland Survey og Aalborg Universitet.

Adgang: GIOS har en hjemmeside med relevante informationer om infrastrukturen. Data fra infrastrukturen findes online, men det kræver login, der kan fås efter kontakt. Fysisk adgang til stationerne fås ved henvendelse til de respektive institutioner.

Brugerbetaling: Der er ikke brugerbetaling forbundet med indhentning af data.

Primære målgruppe: Forskere

Udbudte services: Hjemmeside med relevant information.

Øvrige informationer:

  • Bevillingsår: 2021
  • Bevillingsbeløb: 36.600.000
  • Første år i fuld drift 2026
  • Fagområde: Energi, Klima og Miljø
  • Type: Distribueret

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 14. februar 2023