Gå til indhold

Otte forskere modtager en af de fineste europæiske forskningsbevillinger og tre af dem endda for anden gang

Otte erfarne universitetsforskere har netop modtaget de eftertragtede Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til fri forskning baseret på deres egne idéer. Tre af forskerne har allerede et ERC Grant på CV'et og kan derfor nu bryste sig af at være dobbeltmodtagere af ERC-bevillinger.

Det Europæiske Forskningsråd støtter i stil med Danmarks Frie Forskningsfond fri og fremragende forskning i verdensklasse uanset videnskabeligt felt. Det er derfor forskernes egne idéer, der er bærende for bevillingerne, og de otte forskere kan nu føre deres forskning et markant skridt videre og opnå nye banebrydende videnskabelige indsigter og resultater.

Sundhedsdata, kvinders rolle i oplysningstiden og målinger af hastigheder af jordoverfladeprocesser

Det er blot et lille udpluk af, hvad de otte forskere skal forske i. De videnskabelige felter spænder bredt fra sundhed over humaniora til matematisk fysik. Professor Klaus Høyer på Københavns Universitet (KU) vil udvikle en ny konceptualisering af, hvordan udøvelse af sundhed i dag formes af data. Lektor i filosofi Sabrina Ebbersmeyer på Københavns Universitet vil forske i kvinders rolle i den nordiske oplysningstid med det formål at afdække kvindernes bidrag til skandinavisk ligestilling. Seniorforsker Mayank Jain på Danmarks Tekniske Universitet vil i sin forskning muliggøre hidtil usete kvantitative målinger af hastigheder af jordoverfladeprocesser.

De otte forskere modtager hver omkring 20 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd og har op til fem år til at udbygge deres forskningsgrupper og forfølge deres excellente idéer.

Tre nye dobbelte ERC-modtagere

For tre af de otte bevillingsmodtagere er der ekstra grund til at glæde sig i disse dage, idet de nu kan kalde sig dobbeltmodtagere af ERC Grants. Det er professor Klaus Høyer fra Københavns Universitet, der tidligere har modtaget et ERC Consolidator Grant, samt professor Søren Fournais og lektor Thomas Bataillon fra Aarhus Universitet, der begge før har modtaget et ERC Starting Grant.

Om de fire bevillingsmodtagere fra Københavns Universitet

Navn Akronym Projekt
Klaus Høyer DataSpace Making Sense of Health in an Age of Cross-Border Data Infrastructures
Joshua Brickman SENCE Signaling decoded in ENhanCEr states – a molecular basis for plasticity in development and differentiation
Guillermo Montoya INTETOOLS Repurposing of CAST Systems as Next-Generation Tools for Genome Engineering of Mammalian Cells
Sabrina Ebbersmeyer WHENCE Women in the Nordic Enlightenment.
Changing the narratives of early modern philosophy and uncovering women’s contribution to Scandinavian gender equality

Læs mere

Om de tre bevillingsmodtagere fra Aarhus Universitet

Navn Akronym Projekt
Lars Birkedal CHORDS Compositional Higher-Order Reasoning about Distributed Systems
Søren Fournais MathBEC Mathematics of Bose-Einstein Condensation
Thomas Bataillon EvoInHi Evolution in the Gut in Health and Disease

Læs mere

Om bevillingsmodtageren fra Danmarks Tekniske Universitet

Navn Akronym Projekt
Mayank Jain LUMIN Illuminating Charge Transport in Feldspar to Measure Rates of Earth Surface Processes

Fakta og frister

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) uddeler Advanced Grants til forskere, som de sidste ti år har bidraget med markante forskningsbedrifter indenfor deres forskningsfelt. I denne runde har ERC evalueret næsten 1.650 ansøgninger og imødekommet ansøgninger fra 218 forskere i Europa. Rådet har i alt uddelt ca. 4 milliarder kroner, hver forsker modtager ca. 20 millioner kroner til fem års fri forskning.

Næste frist for at søge et ERC Advanced Grant er den 23. maj 2023.

Læs mere