Gå til indhold

Sådan håndterer du kønsaspektet i din ansøgning

Køn er et af de tværgående temaer i Horizon Europe, som ansøgere skal være opmærksomme på. Det handler ikke kun om ligestilling på institutioner og virksomheder eller kønsbalance i konsortiet. Det handler i lige så høj grad om at indtænke kønsaspektet i forskning og innovation.

Køn og ligestilling i Horizon Europe

Europa-Kommissionen arbejder fokuseret og strategisk på at fremme ligestilling i forskning og innovation. Det er en del af EU’s strategi for ligestilling for 2020-25. Strategien ’Gender Equality Strategy’ beskriver Europa-Kommissionens forpligtelse til at arbejde for ligestilling på tværs af alle EU-politikker.

En konsekvens af denne prioritering er, at man som ansøger til Horizon Europe skal have særlig opmærksomhed på køn og ligestilling. Det gælder både for sammensætningen af konsortiet og for de institutioner, der indgår i konsortiet.

Men fokus på køn i Horizon Europe rækker også ind i det faglige arbejde med forskning og innovation, hvor biologiske såvel som kulturelle eller sociale forskelle mellem køn kan være afgørende for projektets resultater.

Alle disse aspekter skal man konkret forholde sig til i sin ansøgning og integrere i sit arbejde.

Kønsbalance i konsortiet

Det er ikke et evalueringskriterium som sådan, om der er kønsbalance i konsortiet. Grundreglen er, at det er de dygtigste inden for deres felt, der skal indgå i projekterne og sikre den højeste faglige kvalitet (excellence) i projektet.

Men kønsbalancen blandt partnerne i projektet kan alligevel komme til at spille en rolle. Når evaluatorerne har givet deres point og prioriteret ansøgningerne, kan det ske, at to fremragende ansøgninger har fået lige mange point, men at der kun er penge til det ene projekt. I dette tilfælde træder andre kriterier i kraft, der i sidste ende afgør, hvilket projekt der får støtte via Horizon Europe. Et af disse kriterier er kønsbalancen i konsortiet.

Derfor kan det komme til at spille en rolle, om man har en væsentlig overvægt af et køn blandt partnerne.

Men ikke kun i denne situation vil det være klogt at sikre en god kønsfordeling blandt de udførende partnere i projektet. Det vil altid være en fordel, at konsortiet er varieret sammensat – ikke kun tværfagligt og internationalt, men også kønsmæssigt. Et konsortium, hvor man har gjort sig overvejelser om kønsbalancen, vil alt andet lige stå stærkere i konkurrencen, når konsortiet i øvrigt er stærkt og repræsenterer de bedste inden for feltet.

Ligestilling i institutioner – Gender Equality Plan

Alle offentlige institutioner, herunder højere uddannelses- og forskningsinstitutioner, der er partnere i et Horizon Europe-projekt, skal fra 2022 udarbejde en Gender Equality Plan, inden de kan underskrive en tilskudsaftale.

Læs mere

Kønsaspektet i Excellence-afsnittet

Som ansøger til Horizon Europe skal man være opmærksom på, at det kan have stor betydning for evalueringen af ansøgningen og projektet, om man har husket at tænke kønsaspektet med ind i sit faglige arbejde.

Når man planlægger sit projekt og skriver sin ansøgning, skal man tage stilling til og beskrive, hvordan man vil arbejde med kønsaspekter i den forskning eller innovation, man vil udføre. Det handler her ikke om ligestilling og kønsbalance. Det handler om, hvorvidt køn kan have en betydning for det faglige indhold i forskningen eller innovationen.

Det er en del af excellence-afsnittet i ansøgningen, og det er obligatorisk for alle ansøgninger under programmerne i søjle II, hvor der ikke er skrevet en tydelig undtagelse i opslagsteksten. Og derfor er det også et kriterium, som ansøgningen evalueres ud fra, hvorvidt man i tilstrækkelig grad har taget stilling til kønsdimensionen i projektet.

Ansøger du til andre dele af Horizon Europe, vil det stadig være en god idé at adressere kønsaspekter i det faglige arbejde.

Læs mere

Kontakt

Stefanie Bondy Jørgensen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 17
Email: stbj@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. november 2023