Gå til indhold

Intuitiv IT støtter ældre

Dansk udviklet IT-system gør det let for en plejekrævende ældre borger og netværket omkring ham eller hende at få overblik over, hvem der gør hvad hvornår.

Borgeren selv og de pårørende får større kontrol over dagligdagen, og samtidig sparer plejepersonalet administrativ tid, som kan bruges til de egentlige plejeopgaver.

Det er den dobbelte gevinst, som opnås med IT-systemet "Care Coor", der er udviklet af Aarhus Kommune og andre partnere i innovationskonsortiet Brugerdreven Sundhedsinnovation. Systemet er testet med held på Frederiksberg Lokalcenter i Aarhus.

Ældre plejekrævende borgere og deres netværk kan nemt overskue plejen ved hjælp af en tablet.
Ældre plejekrævende borgere og deres netværk kan nemt overskue plejen ved hjælp af en tablet.

Væk med alt der forvirrer

Care Coor er web-baseret. Man kan gå på systemet enten fra en PC eller fra en "tablet" – altså fra en iPad eller lignende.

"Det unikke ved projektet er den høje grad af involvering undervejs af de ældre, deres pårørende og plejepersonalet. Det har betydet, at løsningen er blevet særdeles brugervenlig – i modsætning til mange andre IT-systemer, som har en helt masse funktioner, man egentlig ikke har brug for, og som bare forvirrer," siger kontorchef Ivan Kjær Lauridsen, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

"Care Coor er meget intuitiv at bruge og egner sig også til ældre, der er stort set uden erfaring i IT."

Tryghed for de pårørende

Den ældre borger får bedre overblik, og samtidig kan de pårørende følge op på deres spørgsmål til personalet og finde tryghed i at se, hvem der har været forbi hvornår, og hvilken opgave, der er udført. De kan også selv byde ind på en opgave.

Endelig betyder løsningen, at plejepersonalet får bedre tid til de egentlige opgaver, når borgerne selv taster mange af oplysningerne ind om, hvilke opgaver, der er udført hvornår.

Dansk udviklet IT-system giver overblik over, hvem der gør hvad hvornår hos en plejekrævende ældre.
Dansk udviklet IT-system giver overblik over, hvem der gør hvad hvornår hos en plejekrævende ældre.

Japanerne er interesserede

"Jeg er helt sikker på, at vi vil se meget mere i fremtiden, at borgerne administrerer sig selv. Det er både til gavn for borgerne og for samfundsøkonomien," siger Ivan Kjær Lauridsen og henviser til et forsøg i Japan, hvor 69 procent af denne type data bliver tastet ind af borgerne.

"Rent bortset fra det sproglige problem kan vi desværre ikke udnytte de japanske løsninger, fordi man har et helt anderledes set-up, hvor alle beslutninger bliver taget af en læge. Det er en meget dyr måde at gøre det på. Det har japanerne i øvrigt også opdaget, så nu er de faktisk interesserede i at ændre systemet, så det kommer til at ligne vores."

Planer om udbredelse

Care Coor har været testet i to omgange på Frederiksberg Lokalcenter og til efteråret 2012 planlægges et mere omfattende forsøg. Derefter vil Aarhus Kommune tage stilling til, om systemet skal udbredes til hele kommunen.

"På længere sigt håber vi at få hul igennem, så systemet kan udbredes til de øvrige kommuner, og hvorfor ikke også til eksport," siger Ivan Kjær Lauridsen og tilføjer med et hjertesuk:

"Grundlæggende mener jeg, at kommunerne burde have bedre muligheder for at tjene penge på nye løsninger, som de har været med til at udvikle. Det ville give et incitament til kommercialisering, som også ville betyde, at innovative løsninger blev udbredt hurtigere."

Omtanke bag enkelheden

Ud over Aarhus Kommune har Center for Pervasive Health Care ved Datalogisk Institut og Institut for Informations- og Medievidenskab, begge Aarhus Universitet, samt Alexandra Instituttet medvirket i projektet.

"Den del af systemet, som er synlig for brugeren, virker enkel, men der ligger meget bag ved. Det har krævet et stort arbejde i form af workshops og inddragelse af ældre, personale og pårørende at forstå præcis hvilke behov, som skal støttes, og hvordan grafikken skal se ud," understreger Erik Grönvall, der er Post Doc ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet, og koordinator for innovationsnetværket Brugerdreven Sundhedsinnovation.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020