Gå til indhold

Robothænder griber chancen

Innovationskonsortiet Movebots har affødt en ny højteknologisk virksomhed og gjort eksisterende virksomheder som Grundfos klogere på fremtidens industrirobotter.

Da innovationskonsortiet MoveBots startede i 2007, var den danske virksomhed Universal Robots endnu under udklækning på baggrund af forskning ved Syddansk Universitet (SDU). Nu vokser antallet af solgte robotter måned for måned, og samtidig er virksomheden en eksportsucces med 90 procent af omsætningen uden for landets grænser.

Robothænder griber chancen  header

”Virksomheden har i høj grad udnyttet, at der var fokus på gribe- og håndteringsopgaver i konsortiet, og har fintunet sine robotter til netop dette marked,” forklarer Niels Jul Jacobsen, forsker ved SDU og projektleder for MoveBots-konsortiet.

I et innovationskonsortium går virksomheder og videninstitutioner sammen om at udvikle og modne viden, som kan danne grundlag for innovation i virksomhederne. I MoveBots tilfælde var ambitionen at gøre industrirobotter bedre til at gribe og flytte forskelligartede emner – på samme måde som menneskets hånd er i stand til at gribe fast om en solid, tung genstand det ene øjeblik og holde forsigtigt på en skrøbelig genstand øjeblikket efter.

Robotten kan sortere

Blandt produkterne, som er udviklet i konsortiet, er computerprogrammet RobWork, der er i stand til at regne ud, hvordan en robots gribemekanisme skal designes for at passe til et konkret formål. Virksomheden Scape Technologies, som leverer industrirobotter, der kan sortere en blanding af forskellige emner, har haft stor glæde af værktøjet.

”Scape Technologies har udnyttet programmet til at beregne robotternes bevægelser hurtigt og billigt til de konkrete formål, som kunderne har i tankerne,” forklarer Niels Jul Jacobsen.

”Tidligere var det i høj grad overladt til intuitionen hos de medarbejdere, der skulle installere robotten, at finde den rigtige udformning af gribeværktøjet. Det er hurtigere at bruge RobWork, og samtidig har man en højere grad af sikkerhed for, at løsningen bliver rigtig.”

Ny ydelse fra Teknologisk Institut

Simuleringsværktøjet er ikke forbeholdt deltagerne i konsortiet, tværtimod.

”Vi valgte fra starten, at programmet skulle være åben software, som alle frit kan bruge,” siger Niels Jul Jacobsen.

I det hele taget har interesserede virksomheder, som ikke har deltaget i konsortiet, rig mulighed for at få glæde af erfaringerne alligevel. Teknologisk Institut, som også har deltaget i MoveBots, tilbyder rådgivning om såvel RobWork simuleringer som de øvrige innovationer fra konsortiet. Blandt andet får virksomheder, der til daglig har brug for håndtering af sarte emner som papir og blomster, rådgivning om den rigtige gribeteknologi.'

Virksomheder og forskere knyttes sammen

Et innovationskonsortium eksisterer typisk i fire år. Det gælder også MoveBots, som derfor netop er opløst. Men såvel videninstitutioner som virksomheder fortsætter deres engagement i området.

”Konsortiet har knyttet forskere og virksomheder sammen i et netværk, som vil blive udnyttet i mange projekter i de kommende år,” siger Niels Jul Jacobsen.

De deltagende virksomheder deler sig i to grupper. Dels mindre meget specialiserede opstartsvirksomheder inden for automatisering, dels store virksomheder, som i forvejen har ekspertise på området. Blandt andet har Grundfos deltaget i innovationskonsortiet og udnyttet erfaringerne til en række justeringer og forbedringer af virksomhedens nuværende robotter.

Menneskehænder stadig bedst

Ifølge Niels Jul Jacobsen har konsortiets arbejde dog også vist, at menneskets hånd stadig er overlegen på en del punkter:

”Da vi begyndte på arbejdet, havde vi nok større tiltro til, at man kunne udvikle robothænder, der minder om menneskets. Nu ved vi, at det vil tage en del år, før det bliver muligt at producere meget avancerede robothænder, som er tilstrækkeligt robuste og billige. I stedet anbefaler vi, at man satser på løsninger, hvor mere simple og robuste gribeanordninger tilpasses fleksibelt til det givne formål. Det har MoveBots rustet danske virksomheder bedre til.”

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020