Gå til indhold

Energibesparende lette materialer til byggeriet

Energiforbruget i vore bygninger udgør omkring 40 procent af det samlede danske energiforbrug samt 20 procent af den atmosfæriske emission. Der er derfor store potentialer i et reduceret energiforbrug fra bygninger.

Budget: 23,4 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 10,9 mio. kr.

Dette konsortium sætter fokus på udvikling af mere energibesparende materialer til byggekomponenter gennem brug af nye fremstillingsmetoder og nye materialer.

I forsøget på at reducere energiforbruget i bygninger har fokus primært været rettet mod selve konstruktionsudformningen, som f.eks opfyldelse af tæthedskrav, samt på anvendelse af vedvarende energi. Der har imidlertid været begrænset fokus på udvikling af de materialer, der udgør klimaskærmen. Det er fokuspunktet for dette konsortium.

De seneste års højteknologiske fokus i flere andre brancher har skabt helt nye løsninger inden for traditionelle materialefelter, der nu med fordel kan implementeres i byggeriet.

Det gælder for eksempel nanostrukturerede materialer, porøse strukturer, avancerede polymerkompositter, funktionelle overflader, hybridmaterialer og det nye område photovoltaic.

Disse teknologier kan medvirke til at forbedre energiforholdene i den danske bygningsmasse gennem udviklingen af nye energibesparende lette materialer.

Med udgangspunkt i ovenstående vil konsortiet udvikle:

  • Isolerende byggekomponenter, som f.eks. modificeret træ, træbaserede kompositma-terialer, nye isoleringsmaterialer.
  • Overfladefunktionalisering af byggematerialerne, således at de bliver aktive med hensyn til energiregnskabet, som f.eks. coatings med lys- og energihøstende egenskaber, tekstiler, isolerende belægninger, faseændrende materialer.

Konsortiets deltagere:

Virksomheder:

Bisgaard Industri, Elvstrøm Sails, Kalmar Huse, Lacuna, Photosolar, Rockwool og Teknos.

Forskningsinstitutioner:

Københavns Universitet og EMPA (Schweiz).

Rådgivnings- og videnspredningspart:

Teknologisk Institut.

Kontaktperson:

Sektionsleder, ph.d. Niels Morsing, Teknologisk Institut

E-mail: niels.morsing@teknologisk.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 13. februar 2013