Gå til indhold

A Biomolecular Characterisation of the Domestication of Maize

Projektbeskrivelse

Majs er en af verdens tre vigtigste afgrøder. Arten har spillet en central rolle i udviklingen af vores samfund, og har igennem årtusinders menneskelig selektion undergået enorme morfologiske og genetiske forandringer. Vi vil i nærværende studie åbne et vindue til fortiden for at få en dybere indsigt i, hvornår og hvor hurtigt majs blev domesticeret. Jeg vil sammensætte et forskerhold fra Danmark og Mexico (hvorfra majs stammer), som - ved at undersøge majsens genom, transkriptomer og proteomer - for første gang vil belyse, hvorledes majs er blevet ændret igennem domesticeringsprocessen. Det tværkontinentale samarbejde og projektets omfang er uden fortilfælde, og resultaterne vil på flere niveauer give os en enestående indsigt i domesticeringen af afgrøder og genomforskning. Vi vil kortlægge forandringer i plantens strukturelle træk og kerne samt undersøge co-evolutionen mellem resistens og værtsplantens parasitter (primært svampe). Studiet vil bidrage med vigtige data, der kan anvendes direkte i forskningen af moderne afgrøder. Især vil kortlægningen af plantens tabte genetiske diversitet over tid være af interesse for bioteknologi.

Senest opdateret 23. april 2013