Gå til indhold

Bevillinger fra Det Strategiske Forskningsråd, Programkomiteen for Uddannelse og Kreativitet, 2011

Det Strategiske Forskningsråds programkomite for uddannelse og kreativitet har i sin 2011-uddeling giver to bevillinger på i alt 30,5 mio. kr.

Bevillingerne er givet på baggrund af en tofaset ansøgningsproces, hvor der i fase 1 (prækvalifikationen) indkom 25 ansøgninger til i alt ca. 355 mio. kr. I den endelige ansøgningsfase indkom syv ansøgninger til et beløb af ca. 105 mio. kr.

En kort oversigt over bevillingerne findes nedenfor.


Titel: PACE - Promoting A Culture of Entrepreneurship: Unleashing enterprising creativity through novel pedagogy
Dansk titel: Udfoldelse af entrepreneuriel kultur: Frigørelse af kreativ foretagsomhed gennem forandrende pædagogik
Bevillingsmodtager: Professor Helle Neergaard, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, hen@asb.dk
Beviliget beløb: 14,3 mio. kr.
Samlet budget: 19,3 mio. kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 2 postdocs
Partner: Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, The Foundation for Entrepreneurship, Aalto University School of Economics, Clemson University

Entrepreneurskab er traditionelt blevet opfattet som knyttet til opstart af virksomheder og har været tæt forbundet med økonomi- og handelshøjskoleuddannelser. Dette projekt søger at styrke bredere entrepreneuriel uddannelse. Evnen til at skabe, forfølge og realisere muligheder er vigtig for moderne individer, og er ud over virksomhedsopstart også relevant ved innovation i eksisterende virksomheder, projektudvikling, design og udvikling af organisationer. Projektet har som mål at 1) udvikle en overordnet pædagogisk ramme, som kan placere entrepreneurielle kompetencers betydning i udviklingen af moderne samfund og anvise grundlæggende komponenter i en entrepreneuriel uddannelsesstrategi; 2) udvikle og afprøve fire centrale delelementer af en sådan uddannelsesstrategi, nemlig narrativer og storytelling til at visualisere mulige fremtider; disharmonier og anomalier som måder at klargøre uhensigtsmæssige sociale mønstre; identitetskonstruktion som en måde at arbejde med egen rolle i nye handlingsmønstre samt rekonstruktion af den sociale verden gennem værdsættende samtale; 3) udvikle og afprøve to tilgange til vurdering af, om sådan undervisning fungerer hensigtsmæssigt, nemlig kvalitative "think-aloud protocols", hvor de studerende ekspliciterer hvad de tænker, og kvantitative "self-efficacy" målinger, hvor de studerendes vurdering af egne evner til at organisere og gennemføre entrepreneurielle handlinger måles før og efter uddannelsesinitiativerne.


Titel: SPELL: Structured Preschool Effort for Language
Dansk titel: SPELL: Sprogtilegnelse via Legebaseret Læring
Bevillingsmodtager: Lektor, ph.d. Dorthe Bleses, Syddansk Universitet, bleses@sdu.dk
Beviliget beløb: 16,2 mio. kr.
Samlet budget: 23 mio. kr.
Periode: 2012-2015
Forskeruddannelse: 4 ph.d.'er
Partnere: Teknologisk Institut, Rambøll Danmark A/S

Beskrivelse: Projektet handler om at støtte børns sproglige udvikling. En god sprogudvikling gør det nemmere at lære at læse og klare skolegang/uddannelse og påvirker derfor børns livsmuligheder. Desværre er der mange (udsatte) børn, der begynder i skolen med for svage sproglige kompetencer. De er allerede et vigtigt skridt bagud ved skolestart. Sprogtilegnelsen afhænger i høj grad af den sproglige stimulation børn får. Danske børnehaver har haft et bredt fokus på børns læring med vægt på social udvikling, men nogle børn har brug for en systematisk målrettet sprogindsats for at kunne udnytte deres potentiale. Vi tilpasser et succesfuldt amerikansk program, Read it again!, og afprøver det i 128 børnehaver. Det er en systematisk målrettet indsats der understøtter børns sprog og læseforudsætninger, og er særlig rettet mod udsatte et- og tosprogede børn. Systematisk henviser til at materialet følger den måde børn lærer sprog på mens målrettet betyder at barnets opmærksomhed rettes mod målet med en bestemt aktivitet for derved at understøtte barnets engagement i læringsprocessen. Endvidere afprøves om en parallel indsats i barnets hjem og efteruddannelse af pædagoger styrker sprogudviklingen yderligere. Projektet vil give ny viden om sprogindsatser i Danmark og om hvordan pædagoger bedst understøtter børns forskellige behov. Viden om i hvilken grad et succesfuldt sprogprogram kan fungere i et andet land/kultur vil bidrage til international forskning i hvor universelle læringskulturer er.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 10. februar 2013