Gå til indhold

Naturlige Ingredienser og Grøn Energi - med bæredygtig oprensningsteknologier

Der produceres hvert år 8,5 mio. tons restprodukter fra landbrug, fødevare- og foderindustri i Danmark. Restprodukterne indeholder ofte værdifulde naturlige ingredienser såsom farvestoffer, proteiner og antioxidanter.

Konsortiet vil udvikle ny teknologi til at udvinde de naturlige ingredienser fra biologiske restprodukter. Samtidig vil konsortiet udvikle en ny rensningsteknologi, der efterfølgende gør restprodukterne egnet til energiproduktion.

Budget: 35,3 mio. kr.
Tilskud fra RTI: 14,0 mio. kr.

Naturlige ingredienser og grøn energi fra biologiske restprodukter

Der mangler i dag teknologier til at sikre en effektiv og miljøvenlig udvinding af naturlige farver, proteiner, antioxidanter mv. fra restbiomasse. Samtidig gør indholdet af vand og salte det vanskeligt at anvende restprodukterne til bioenergi.

Konsortiet vil udvikle og demonstrere en ny type membraner baseret på aquaporiner – de samme proteiner som er ansvarlige for vandtransporten i biologiske celler. Disse membraner kombineres med en ny oprensningsteknologi, der i stor målestok kan separere indholdsstoffer. Herved opnås en platform, der både kan udvinde værdifulde naturlige ingredienser og sikre, at restprodukterne kan anvendes til produktion af grøn energi.

Konsortiet vil skabe et center, hvor danske virksomheder kan få evalueret potentialet i deres restprodukter for at sikre en bedre udnyttelse. De teknologiske løsninger har et stort eksportpotentiale, da de imødekommer det globale behov for bæredygtig anvendelse af biologiske ressourcer.

Konsortiets deltagere
Virksomheder:

Upfront Chromatography A/S, Aquaporin A/S, DDS Silkeborg A/S, CEBI ApS, Agro Korn A/S, Aller Aqua A/S og Launis Fiskekon-serves A/S

Forskningsinstitutioner:

Syddansk Universitet, DTU, Danmarks Miljøundersøgelser

Rådgivnings- og videnspredningspart:

Teknologisk Institut

Kontaktperson:

Centerchef Mikael Poulsen, Teknologisk Institut
Tlf.: 7220 1861
E-mail: mnp@teknologisk.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 10. februar 2013