Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv til seniorforskere 2012

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv har i 2012 modtaget 105 ansøgninger til virkemidler til seniorforskere. Det samlede ansøgte beløb er på godt 357 mio. kr.

Nedenfor angives de bevillinger, som FSE har givet i perioden 25. maj til 21. september 2012. Oversigten inkluderer de ansøgninger, som rådet har givet ved sin uddeling den 20. og 21. september 2012.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de angivne beløb. Der kan også være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Det Frie Forskningsråds sekretariat, Enheden for samfundsvidenskab vil sende bevillingsbreve og afslag med e-mail til alle ansøgere hurtigst muligt.


FSE-forskningsenhed


Projekttitel: Private-Public Enterprise Liability
Bevillingsmodtager: Vibe Garf Ulfbeck
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 10.325.717
Projektbeskrivelse: Såvel private som offentlige virksomheder vokser sig stadigt større for at kunne klare sig i den globale konkurrence og for at kunne levere administration og velfærdsydelser på en effektiv måde. Endvidere sker der i stigende grad en udviskning af skellet mellem privat og offentlig virksomhed. Dette ses bl.a. ved de øgede krav til, at offentlige ydelser leveres på markedsvilkår, ligesom der er sket en større sammenblanding af de ydelser, der tilbydes af private og offentlige virksomheder. Udviklingen skaber usikkerhed om, hvordan private og offentlige virksomheders retlige ansvar skal bedømmes og fordeles. På grund af de meget væsentlige beløb, der er på spil, er dette et væsentligt problem for både virksomhederne selv, borgerne og samfundet som et hele. Den retlige usikkerhed skyldes for det første, at den gældende jura i vidt omfang tager udgangspunkt i det enkelte individs ansvar i modsætning til virksomhedens ansvar. For det andet skyldes det, at den nævnte sammenblanding af private of offentlige ydelser sår tvivl om, hvilke grundlæggende regler, der skal gælde for vurderingen af virksomhedernes ansvar. Formålet med forskningsenheden er at klargøre, hvordan ansvarsbedømmelsen foretages for private og offentlige virksomheder. Dette gøres ved at udvikle en retlig figur, som kaldes privat/offentligt virksomhedsansvar.


Kollektive forskningsprojekter


Projekttitel: Putting attitudes into context: Examining the impact of neighborhood characteristics on social and political attitudes
Bevillingsmodtager: Peter Thisted Dinesen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 2.292.733
Projektbeskrivelse: Forskningsprojektet omhandler nabolagets betydning for danskernes sociale og politiske holdninger og undersøger, om danskernes syn på samfundet og deres medborgere påvirkes af, hvem de møder, når de færdes i deres nærområde. Er holdningen til økonomisk omfordeling og kontanthjælp påvirket af, hvor hyppigt man støder på modtagere af sociale ydelser i sit lokalområde? Ændres opfattelsen af immigranter og holdningen til asylansøgere, hvis man ofte møder fremmede i sit nabolag? Og har naboernes baggrund og adfærd betydning for, om vi stoler på andre mennesker helt generelt? Disse og lignende spørgsmål søges besvaret ved hjælp af en omfattende spørgeskemaundersøgelse udført som en forløbsundersøgelse, der følger udviklingen i danskernes sociale og politiske holdninger over tid. Undersøgelsen kobles med registerdata om det nabolag, hvori deltagerne bor. Dette giver forskerne bag projektet unikke muligheder for at afdække nabolagets betydning for danskernes syn på samfundet og deres medborgere. Projektet søger herved at levere et videnskabeligt indlæg i den verserende debat om konsekvenserne af indvandring, nedslidte boligområder, ghettoisering, og velhaverenklaver.


Projekttitel: Fairness and Intergenerational Mobility in Denmark
Bevillingsmodtager: Martin David Munk
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr 2.232.652
Projektbeskrivelse: Formålet med projektet Fairness and Intergenerational Mobility in Denmark er at undersøge, om den øgede uddannelsesmobilitet mellem 1985 og 2005 medieret af ungdomsuddannelsessystemet holder ved hen til 2012 med hensyn til opnåelse af videregående uddannelse, i særdeleshed universitetsuddannelse, og om den eventuelle øgede uddannelsesmobilitet leder frem til en egentlig social mobilitet, målt i forhold til stilling og indkomst. Det er afgørende at få belyst, om tidligere investeringer i familier og uddannelsessystem fører til social mobilitet, når en lidt ældre fødselsårgang sammenlignes med en forholdsvis ung fødselsårgang. Vi vil særligt undersøge, om den observerede uddannelsesmobilitet primært findes i bestemte områder af Danmark, idet det antages, at nogle områder klarer betydeligt bedre end andre områder, formentlig på grund af forskellig beskæftigelsesstruktur, arbejdsløshedsgrad, familietræk og generel levestandard. Endvidere fokuseres særligt på en gruppe af drenge fra lavindkomst familier, som målt på forskellige parametre, ser ud til at være i en særlig sårbar situation. I studiet anvendes de nyeste registerdata over tid, som indeholder oplysninger om såvel moderens som faderens uddannelse, stilling, indkomst, og ikke mindst spørgsmål om sted for geografisk opvækst, søskende, sociale forhold i øvrigt, samt oplysninger om personerne født i 1982 og 1962. Der trækkes på viden og den nyeste frontforskning indenfor sociologi, økonomi/økonometri og uddannelsesvidenskab.


Projekttitel: What makes a student successful? A large-scale study of behavioral correlates
Bevillingsmodtager: Alexander Karl Koch
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 3.382.893
Projektbeskrivelse: Using a large-scale survey and lab experiments, we investigate what makes a student successful. We look at academic performance and early career success of students, and how they relate to a student's soft skills such as self-control, perseverance, and leadership. We shed light on several questions related to a person's decision to become a leader. Do people self-select into leadership roles because they think they will be good leaders, or is such a decision mainly driven by a taste for authority or a high willingness to engage in a competitive selection process? This helps us address the societal issue whether women are under-represented in top positions because they shy away from competition or leadership roles. Another aim of this project is to investigate the reasons for high university drop-out rates in Denmark, which impose huge costs on the affected individuals and society as a whole. A key focus is on the role of self-control problems that arise because many people find it difficult to resist tempting choices, even though they know they later regret it. Selfcontrol problems may result in too little study effort or less careful planning of studies. Next to selfcontrol problems, unexpected difficulties and setbacks may also drain students' motivation to keep investing in their studies. Our project investigates what role self-control, perseverance and passion for long-term goals play for success in academic life and for early career success.


Projekttitel: The Heavy Plough and the European Agricultural Revolution of the Middle Ages
Bevillingsmodtager: Thomas Barnebeck Andersen
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 971.626
Projektbeskrivelse: Indførslen af dybdeploven i middelalderen er blevet fremhævet som en afgørende faktor for den økonomiske udvikling i Nordeuropa i perioden 900-1300. Dette forskningsprojekt vil teste denne hypotese kvantitativt. ”Dybdeplovstesen” blev fremsat af Lynn White Jr. i 1960erne og mange andre økonomiske historikere har siden fremhævet betydningen af dybdeploven, selvom tesen ikke er uden dens kritikere. Det kvantitative test, som vi foreslår, vil komplementere den økonomisk historiske litteratur, men vil samtidig også kaste lys på betydningen af geografiske forholds betydning for økonomisk udvikling. Dybdeploven var brugbar i områder med tung lerjord, hvor den tidlige plov (en let plov som kaldes arden) havde begrænset anvendelighed. Disse områder fandtes især i Nordeuropa og derfor gav dybdeploven disse områder en mulighed for at anvende deres jorde bedre, og som følge deraf skabtes muligvis befolkningsvækst og øget urbanisering. ”Dybdeplovstesen” er en version af den sofistikerede geografihypotese som tilsiger, at et geografisk forhold (tung lerjord) bliver en fordel når en ny teknologi (dybdeploven) bliver tilgængelig. Givet at ”Dybdeplovstesen” finder støtte i data, vil dette være en udfordring, for forskere som fremhæver økonomiske institutioner som den afgørende faktor for økonomisk udvikling.


Projekttitel: Security Communication: Between Secrets and Speech
Bevillingsmodtager: Karen Lund Petersen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.696.034
Projektbeskrivelse: Projektet sætter fokus på sikkerhedskommunikation som en særegen sikkerhedspolitisk praksis. Det argumenterer for, at denne kommunikationspraksis fremover bør udgøre et selvstændigt akademisk felt, der konkret må forholde sig til relationen mellem sikkerhedspolitisk viden og behovet for hemmeligholdelse. I en verden hvor trusler ikke længere kan imødegås af de offentlige myndigheder alene, men kræver en aktiv deltagelse af en bred vifte af samfundets grupper, borgere og private virksomheder, bliver sikkerhedskommunikation et mere og mere påtrængende behov. Ved komparativt at studere organiseringen af sikkerhedskommunikationen i danske, schweiziske, britiske og amerikanske efterretningstjenester, vil studiet vise, hvordan og hvorfor national sikkerhedskultur, kommunikationsmuligheder og dermed muligheder for borgerinddragelse varierer. I praktisk politisk forstand vil dette komparative studie bidrage til at skabe en bedre forståelse af, samt et bedre kritisk blik for, de potentielle demokratiske udfordringer, der følger med forskellige former for kommunikationspraksis. Akademisk bidrager projektet til udviklingen af de akademiske sub-discipliner: Sikkerhedsstudier, komparativ politik, risikoanalyser og efterretningsstudier.


Projekttitel: Symbols and Myths in European Integration
Bevillingsmodtager: Ian James Manners
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 2.964.751
Projektbeskrivelse: Forskningsprojektet undersøger betydningen af symboler og myter for europæisk integration. Det azurblå Europaflag med de 12 gyldne stjerner er et velkendt symbol for ’europæisk enhed’, ligesom mange vil genkende myter og fortællinger om, hvordan den Europæiske Union (EU) er vores garant for fred og velstand i Europa. Projektet fokuserer på en række ofte mere forbigåede, men betydningsfulde symboler og myter om EU. Det er således den første internationale og systematiske undersøgelse af symboler og myter om ’det grønne Europa’, ’det sociale Europa’, ’det økonomiske Europa’ og ’Europa som fæstning’. Projektet stiller spørgsmålene: hvordan udbredes og opfattes symboler og myter om EU? Hvordan påvirker Europa Kommissionen, Europaparlamentet og Minister Rådet udbredelsen og opfattelsen af EU symboler og myter? Hvordan påvirkes statslige og ikke-statslige organisationer af symboler og myter om EU? Hvordan påvirkes politikere og embedsmænd af symboler og myter om EU? Og endelig, hvordan påvirkes Europæisk integration af udbredelsen og anvendelsen af symboler og myter om EU? Disse spørgsmål undersøges, og resultaterne sammenlignes indenfor de fire områder: ’det grønne Europa’, ’det sociale Europa’, ’det økonomiske Europa’ og ’Europa som fæstning’.


Projekttitel: Ramadan Exposure in Utero and Health and Socio-economic Outcomes of Muslim Immigrants in Denmark: An Analysis of Fetal Origins Hypothesis
Bevillingsmodtager: Marie Louise Schultz-Nielsen
Institution: Rockwoolfonden
Bevilget beløb: kr 629.731
Projektbeskrivelse: Formålet med dette projekt er at beregne sociale og helbredsmæssige effekter af forstyrrelser i moderens ernæring under fosterudviklingen, også benævnt ”The fetal origins hypothesis” (herefter FOH). Ifølge FOH vil forstyrrelser i moderens ernæring under fosterudviklingen betyde en permanent forandring af organudviklingen hos fosteret med en ændret cellefordeling til følge, som kan resultere i udviklingen af et dårligt helbred senere i livet. Nyere økonomisk teori lægger sig op ad FOH og sætter fokus på det prænatale stadium og udviklingen af både helbred og human kapital som et produkt af vores allertidligste sundhedstilstand. I dette projekt benytter vi Ramadanen som et naturligt eksperiment til at undersøge effekten af forstyrrelser i moderens ernæring under fosterudviklingen på en række centrale indikatorer for helbredstilstand og social status både på kort og langt sigt. Ved at benytte et sådan eksperiment er det muligt at isolere den direkte effekt af forstyrrelser i moderens ernæring under graviditeten på barnets helbred og sociale status senere i livet fra den overordnede og åbenbare sammenhæng mellem helbred og social status. Projektet benytter registerdata, da disse indeholder oplysninger om alle indvandrere og deres efterkommere fra muslimske lande bosiddende i Danmark siden 1980 og information om deres familie, uddannelse, helbred, arbejdsmarkedstilknytning og sociale forhold.


Projekttitel: Marine Renewable Energy as `Alien¿: Social Studies of an Emerging Industry
Bevillingsmodtager: Brit Ross Winthereik
Institution: IT-Universitetet i København
Bevilget beløb: kr 3.105.612
Projektbeskrivelse: Bølgeenergi som 'Alien': Sociotekniske studier af en nyankommen energiform Danmark sigter mod at blive fri for fossile brændstoffer senest i år 2050. Målet skal nås gennem massive investeringer i vedvarende energikilder såsom sol-, vind- og bølgeenergi. I Danmark er bølgeenergien stadig en nyankommen energiform, der skal finde sin plads i energiinfrastrukturen. Formålet med forskningsprojektet er at undersøge lokalsamfunds rolle for udviklingen af bølgeenergi i Danmark gennem et sammenlignende etnografisk studie af relationer mellem lokalsamfund, industri og myndigheder, på steder hvor bølgeenergianlæg afprøves. På Orkney-øerne, hvor bølgeenergi er tættere på en kommercialisering, har det vist sig, at lokalsamfundets accept spiller en væsentlig rolle for innovation i og udbredelse af denne nye energiform. Forskningsprojektet analyserer og sammenligner, hvordan industrien udvikles i Danmark og på Orkney-øerne med henblik på at forstå innovationsprocesserne. I fokus er overgangen fra afprøvning af bølgeenergi til at denne energiindustri er integreret i den nationale energiinfrastruktur. En del af projektets praktiske udkomme er en online platform og en mobil etnografisk udstilling, som løbende formidler projektets resultater til et bredere publikum, og som giver teoretisk og analytisk informerede bud på, hvordan lokalsamfund kan være en ressource i udviklingen af bølgeenergi.


Projekttitel: Joint earnings and employment processes over the life course
Bevillingsmodtager: Mette Ejrnæs
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 2.000.000
Projektbeskrivelse: Dette forskningsprojekt omhandler, hvordan beskæftigelse og lønninger udvikler sig over et arbejdsliv og, hvordan ægtefællers lønninger og beskæftigelse samvarierer. Vi vil undersøge følgende spørgsmål: I hvilket omfang ændrer den ene part sin løn og/eller beskæftigelse som reaktion på en lønnedgang hos den anden part? Dette spørgsmål er vigtigt, når man diskuterer arbejdsløshedsforsikring. Hvor stor en del af variationen i individuel lønindkomst skyldes variation i timeløn, og hvor stor en del skyldes variation i årlig beskæftigelsesgrad? Hvordan påvirkes den årlige beskæftigelsesgrad af en ændring i lønnen? For at analysere disse spørgsmål modellerer vi simultant lønindkomst og beskæftigelse for begge ægtefæller. Udgangspunktet for projektet er, at personer kan have meget forskellige løn- og beskæftigelsesforløb hen over arbejdslivet: Nogle starter med høj løn og stiger langsomt i løn, mens andre starter med lav løn og stiger hurtigt, og endelige har nogle høj løn, men er også mere udsat for arbejdsløshed. Vi vil i projektet eksplicit tage højde for denne forskellighed - noget som de fleste andre studier ignorerer. For at tillade denne heterogenitet i løn- og beskæftigelsesprofiler kræves det, at man kan observere løn og beskæftigelse for begge ægtefæller over en lang årrække. De danske registerdata giver en enestående mulighed for dette. Projektet består af tre delprojekter, hvor resultaterne vil blive afrapporteret i tre videnskabelige artikler.


Projekttitel: Education in Social Skills and Emotional Training - ESSET
Bevillingsmodtager: Annick Prieur
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr 3.211.036
Projektbeskrivelse: Manglende sociale kompetencer benyttes tit som forklaring på forskellige former for negativ adfærd. Projektet handler om de krav, der stilles til sociale kompetencer i børnehaver, skoler, arbejdsliv og i socialt arbejde. Forskellige former for oplæring i kommunikation og sociale færdigheder vil blive studeret. Hvad er det f.eks. man mener, at en del skolebørn ikke kan og, hvordan forsøger man at lære dem dette? Leder oplæring i sociale kompetencer til en inklusion af nogle mennesker, fællesskabet ellers ville have svært ved at rumme, eller tværtom til en marginalisering af de, som ikke anses for at være sociale på den rigtige måde? Kan de tilsyneladende større krav, der stilles til selvet i omgang med andre mennesker i dag, medføre, at ikke alle gives de samme muligheder for at lykkes i skolen, i arbejdslivet og i livet i øvrigt? Der indgår fire delprojekter: A. Prieur vil undersøge i) historikken bag forståelsen af manglende sociale kompetencer som problem, ii) betydningen af vurderingen af sociale kompetencer ved diagnosticering af børn og unge med adfærdslidelser og iii) vurderinger af Politiskoleelevers sociale kompetencer. O. Pedersen vil undersøge oplæringen i sociale kompetencer i børnehaver, skoler og institutioner for teenagere med adfærdsproblemer. En ph.d.- stipendiat vil undersøge vurderinger af sociale kompetencer i Kriminalforsorgens oplæringsprogrammer. S. Q. Jensen vil undersøge opmærksomheden om sociale kompetencer for arbejdssøgende.


Projekttitel: Understanding the Dynamics of Export Prices
Bevillingsmodtager: Frederic Michel Patrick Warzynski
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 2.469.800
Projektbeskrivelse: Hvorfor er de samme varer prissat forskelligt på forskellige markeder? Nylige teoretiske fremskridt og adgang til rige datasæt på transaktionsniveau har skabt et helt nyt forskningsfelt, som vi håber at bidrage til. Målet med projektet er at etablere et globalt netværk af førende amerikanske og europæiske økonomer og bruge datasæt fra hele kloden. Ved at samkøre forskellige studier under meget forskellige økonomiske forhold, planlægger vi at generere sammenlignelige resultater og identificere de centrale økonomiske mekanismer, som bestemmer dynamik i eksportpriser. For virksomheder er det en strategisk nødvendighed at kunne fastsætte priser optimalt på forskellige markeder, essentiel for virksomhedens profitabilitet. Vores studie af hvordan priser udvikler sig over tid og, hvad der driver denne udvikling vil vise, hvordan øget global konkurrence tvinger virksomheder til at justere deres produktmix og priser for at imødekomme efterspørgsel. I en verden, hvor virksomheder indstiller deres supply chains på at kunne udnytte lavere lønomkostninger, vil dette internationale perspektiv også give en rigere mængde fakta end de isolerede case studies, som den økonomiske litteratur har til rådighed for øjeblikket. For en lille åben økonomi som Danmark, som i høj grad afhænger af eksport, vil der være vigtige policy implikationer af vores arbejde: Ved at studere, hvordan danske virksomheder konkurrerer og opretholder deres konkurrenceevne på et globalt marked, vil vi formodentlig kunne lære noget om landets vækstpotentiale.


Projekttitel: Implications of Envy and Social Comparison within Firms: The Case of Mergers and Plant Acquisitions
Bevillingsmodtager: Michael Slavensky Dahl
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr 3.294.331
Projektbeskrivelse: Ny forskning i økonomi og strategi har understreget betydningen af sociale sammenligning mellem medarbejdere for virksomhedens strategi og medarbejdernes trivsel. Både økonomer og socialpsykologer har længe argumenteret for, at mennesker bekymrer sig mere om, hvordan de behandles i forhold til andre end, hvordan de selv isoleret set behandles. Senest har forskere inden for strategi argumenteret for, at medarbejderes sociale sammenligninger om løn påvirker virksomhedens strategiske muligheder. Dette projekt analyserer disse teorier ved at undersøge effekterne af sociale sammenligninger af løn for medarbejdere i danske virksomheder. Mere specifikt undersøges det, hvordan lønuligheder, som opstår i forbindelse med fusioner og opkøb af arbejdssteder, påvirker medarbejdernes stressrisiko (målt på forbrug af stress-relateret medicin) og mobilitet mellem virksomheder. Derudover er det et mål at undersøge, hvordan ulighederne påvirker virksomhedernes finansielle resultater. Disse forhold skal teste hypotesen om, at fusioner og opkøb har forskellige effekt på medarbejderne i forhold til, hvor de er placeret lønmæssigt i forhold til sammenlignelige kolleger på den anden side af fusionen eller opkøbet. Denne forskning skal kaste lys på de mulige negative effekter af sociale sammenligninger og styrke forståelsen af, hvad der sker i organisationer, som gennemgår en fusion eller et opkøb.


Projekttitel: Parental Preferences and Daycare Assignment
Bevillingsmodtager: John Kennes
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 3.882.617
Projektbeskrivelse: The main aim of this project is to develop a mechanism design approach to the problem of assigning children to daycares. This approach will involve the theoretical and empirical analysis of systems used to place children in daycare institutions. The daycare assignment mechanism currently in place in Denmark has many shortcomings, such as Pareto inefficiency and lack of a clear optimal strategy for parents in how to report their preferences. A solution to the daycare assignment problem (that is, the matching of pre-school children to a given number of daycare slots) is one that balances the twin objectives of parents to (i) get back to work and (ii) get their children into a quality daycare facility. The defining feature of the daycare assignment problem, then, is that it is dynamic - a parent can influence the priorities of the daycares simply by waiting. We will explain how the daycare assignment can be improved, how parental preferences are related to objective measures of daycare differences such as quality, and whether the changes in the daycare assignment predicted for new rules of implementation is consistent with larger social objectives.


Individuelle forskningsprojekter


Projekttitel: Visible Hands: Government Policies on Corporate Social Responsibility in Denmark and the UK
Bevillingsmodtager: Jette Steen Knudsen
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 2.065.588
Projektbeskrivelse: Usynlige hænder: Offentlig regulering af Corporate Social Responsibility (CSR) i Danmark og Storbritannien CSR har traditionelt fokuseret på virksomheders frivillige tiltag og ikke på offentlig regulering. Denne opdeling giver ikke længere mening, fordi regeringer i stigende grad regulerer virksomheders sociale ansvar. Hvordan kan vi forklare indholdet i en regerings CSR-politik? Hvad ønsker en regering at opnå? Projektet tager udgangspunkt i CSR-regulering i Danmark og Storbritannien og undersøger indholdet af national CSR-regulering med hovedvægt på sociale initiativer (f.eks. beskæftigelsestiltag og arbejdstager- og menneskerettigheder). Politologien har hidtil ikke beskæftiget sig meget med CSR, men har overladt dette til managementlitteraturen, som fokuserer på virksomheder. Global governancelitteraturen beskæftiger sig med transnational regulering af f.eks. arbejdstagerrettigheder, men ud fra en antagelse om en svækket nationalstat. Dette er overraskende, fordi et kerneområde for politologien netop er at undersøge, hvordan markedskræfter inddæmmes i nationale institutioner (f.eks. lovgivning). CSR-regulering kan ses som et eksempel på ”embedded liberalism”, som det derfor er oplagt for politologien at forklare: 1) hvordan påvirker nationale politisk-økonomiske institutioner regeringers interesse i CSR regulering? 2) hvordan kan regeringer i samarbejde med virksomheder og civilsamfundet vedtage CSR regulering, der regulerer virksomheders adfærd på tværs af landegrænser?


Projekttitel: Kan kommuner drive erhverv?
Bevillingsmodtager: Karsten Naundrup Olesen
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 586.368
Projektbeskrivelse: Med det formål at sikre bedre og billigere offentlige ydelser arbejdes der i disse år meget med at blande markedsmodeller og den offentlige sektor. Kommunerne spiller en vigtig rolle i det arbejde, fordi de varetager en stor del af de offentlige opgaver, og dermed bliver det afgørende for udviklingen, at kommunerne har juridisk rygstød for at deltage i udviklingen af den offentlige sektor. Projektet undersøger i hvilken udstrækning, det er tilfældet. Projektet undersøger også, om de forskellige juridiske regler, der styrer kommunernes muligheder for erhvervsaktiviteter, passer sammen. Spørgsmålene er, om reglerne alle understøtter udviklingen af den offentlige sektor, og om reglerne indbyrdes er i harmoni, eller om de modarbejder hinanden.


Projekttitel: The Role of Workforce Diversity in Firm Internationalization
Bevillingsmodtager: Dario Pozzoli
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 988.092
Projektbeskrivelse: For de politiske beslutningstagere er det helt afgørende at identificere, hvilke ressourcer der kan styre virksomhederne gennem deres internationaliseringsproces. Dette projekt bidrager betydningsfuldt til forskningen ved at forklare rollen af ikke velbelyste og uudforskede faktorer, som stimulerer globaliseringen af økonomiske aktiviteter. Projekt består af to delprojekter, som fokuserer på: i) betydningen af mangfoldighed på arbejdspladsen for at medføre internationalisering; ii) forholdet mellem mangfoldighed på arbejdspladsen og iværksætteri. I dette forskningsprojekt vil disse forskningsspørgsmål blive belyst ved at anvende righoldige, hidtil ubrugte datasæt, som vil give mulighed for dybdegående analyserer af internationalisering for et stort antal virksomheder i perioden 1995-2007.


Projekttitel: The effects of child spacing on educational achievements and incomes in adulthood
Bevillingsmodtager: Anna Amilon
Institution: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Bevilget beløb: kr 637.939
Projektbeskrivelse: Projektet undersøger, om antallet af år mellem søskende påvirker, hvilket uddannelsesniveau og hvilken indkomst disse søskende får som voksne. Da de fleste danske familier kan vælge antallet af år mellem søskende forholdsvis frit, kan resultatet af projektet forventes at have stor relevans for forældres adfærd. Tidligere studier viser negative effekter af at få børn med kort mellemrum: søskende, der er født med mindre end to års mellemrum, har i gennemsnit dårligere resultater i kognitive tester og en lavere sandsynlighed for at gennemføre en gymnasial uddannelse. Dette projekt undersøger, hvorvidt disse negative effekter bliver ved, også i en voksen alder, ved at undersøge om antallet af år mellem søskende har en kausal effekt på indkomst- og uddannelsesniveau ved 25-35 års alderen. Det er muligt, at familier, der vælger at få børn tæt på hinanden, skiller sig systematisk ud fra andre familier. For at kunne identificere den kausale effekt af antallet af år mellem søskende anvender jeg en såkaldt instrumentvariabel – en variabel som påvirker antallet af år mellem søskende, men som ikke påvirker de udfald, jeg er interesseret i (indkomst- og uddannelsesniveau). Jeg bruger data fra Landspatientregistret over spontane aborter mellem fødsler som instrumentvariabel for at identificere den kausale effekt af antallet af år mellem søskende på indkomst- og uddannelsesniveau.


Projekttitel: Dynamic Analyses of Residential Sorting
Bevillingsmodtager: Nicolai Kristensen
Institution: AKF - Anvendt KommunalForskning
Bevilget beløb: kr 1.420.493
Projektbeskrivelse: Formålet med dette projekt er at analysere, hvad der er bestemmende for, hvor vi bosætter os, herunder hvad der er bestemmende for segregering hhv. mixing mellem socioøkonomiske og etniske grupper i lokale byområder. Udgangspunktet er dels affolkning fra landet dels segregering i byerne. Projektet analyserer problemstillingen ud fra to vinkler. I det ene delprojekt ser vi på den vigende bosætning i landsbyområder og fokuserer på, hvad adgang til jobs, afstand til lokale skoler og videregående uddannelsesinstitutioner betyder for flytte- og bosætningsmønstre. I det andet delprojekt er der fokus på bosætning i København. Formålet er her at opnå viden om, hvilke faktorer der medfører segregering hhv. mixing mellem forskellige befolkningsgrupper. Fokus er særligt på inddragelsen af formue og gevinster eller tab ved ændringer i priserne på boligmarkedet samt inddragelse af kvaliteten af lokale skoler, herunder private skoler. Metodemæssigt vil begge delprojekter bygge på såkaldte dynamisk strukturelle programmeringsmodeller, som er særligt velegnede til denne type problemstilling, idet husholdninger forventes at tænke langsigtet, når de foretager valg omkring bolig og bosætning. Eksisterende analyser på området har udeladt dette aspekt dels pga. kompleksiteten og dels pga. manglende data. Data for dette projekt udnytter i høj grad de exceptionelle muligheder, som danske registerdata giver. Nye metoder muliggør øget realisme i modellerne, uden at de økonometriske udfordringer forværres.


Projekttitel: Retlige barrierer for filialer og kapitalselskaber - en komparativ analyse
Bevillingsmodtager: Troels Michael Lilja
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 447.840
Projektbeskrivelse: EU-retten sikrer alle borgere en fri ret til at etablere virksomheder i hele Europa og til at gøre det i den selskabsform, de finder bedst egnet til at danne ramme om deres erhvervsvirksomhed. For det danske samfund har det således stor betydning, at der i Danmark er et juridisk erhvervsklima, der er konkurrencedygtigt med andre landes, så vi kan tiltrække kapitalinteresser fra udlandet, men også så vi kan bevare nationale investeringer i Danmark. Ved begrebet »det juridiske erhvervsklima« forstås summen af de regler, der påvirker kapitalselskaber og filialer i forhold til udøvelsen af deres erhverv. Med udgangspunkt i teorien om retlig polycentri og under anvendelse af den retsdogmatiske metode vil det juridiske erhvervsklima i Danmark blive analyseret og sammenlignet med det juridiske erhvervsklima i Norge, Sverige og Tyskland med henblik på at vurdere, om de danske regler er konkurrencedygtige i sammenligning med vore nabolandes, og om reglerne, der indgår i det juridiske erhvervsklima i de fire lande, er i overensstemmelse med de fra EU-retten traktatsikrede frihedsrettigheder og de selskabsretlige direktiver. Projektet giver et juridisk grundlag for fremtidige videnskabelige erhvervsøkonomiske undersøgelser af erhvervsklimaet i de omfattede lande, lige som det giver dansk erhvervsliv et dybdegående indblik i det juridiske erhvervsklima i de fire omfattede lande, som kan bruges i forbindelse med grænseoverskridende aktiviteter.


Databaser


Projekttitel: Danish participation in the Internation Social Survey Programme (ISSP) 2011-2014
Bevillingsmodtager: Sanne Lund Clement
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: kr 1.850.400
Projektbeskrivelse: Dansk deltagelse i ISSP 2011-2014 gennemføres af et netværk af forskere ved danske universiteter. ISSP (International Social Survey Programme) gennemfører årligt komparative surveys i 46 lande, og står i samfundsvidenskaben som én af de vigtigste komparative dataserier i verden sammen med World Value Studies og European Election Studies. ISSP dataene dækker en bred vifte af politologiske, sociologiske og til dels økonomisk orienterede emner, der typisk gentages efter en 10-årig periode. Datamaterialet klargøres til analyse og leveres til et centralt arkiv senest i september året efter indsamlingen, og et fælles datasæt distribueres herefter hurtigst muligt til de enkelte landes forskningsgrupper og konsortier. Det gøres herefter hurtigst muligt tilgængeligt for alle, i Danmark også via www.surveybank.aau.dk. Der søges om indsamling af i alt fire moduler, hvor de to første indsamles i ét samlet skema. Emnerne for modulerne i ansøgningen er: 2011-modul: Health and Health Care, 2012-modul: Family, Work and Gender Roles IV, 2013-modul: National Identity III og 2014-modul: Citizenship II. Danmark er sammen med Canada ansvarlig for udviklingen af Citizenship-modulet. Alle fire moduler er indtænkt og vil blive anvendt i projektsammenhænge af konsortiets medlemmer, og der planlæges årlige seminarer for at fremme publicering på baggrund af datamaterialet.


Projekttitel: European Social Survey (ESS) 6.Round - 2012
Bevillingsmodtager: Torben Fridberg
Institution: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Bevilget beløb: kr 3.300.000
Projektbeskrivelse: Der ansøges her om dansk deltagelse i den 6. runde af European Social Survey. ESS er en stor og ambitiøs fælleseuropæisk indsats for at tilvejebringe komparative kvalitetsdata og stille dem til rådighed for forskere, studerende og andre interesserede. I 2005 blev ESS som det første samfundsvidenskabelige projekt tildelt Descartesprisen for "excellence in scientific collaborative research". ESS er siden blevet udnævnt (igen som et af kun to samfundsvidenskabelige projekter) til at kunne overgå til at være et European Infrastructure Consortium med start fra 2013/14. ESS gennemføres hvert andet år. Dataindsamlingen til denne runde finder sted i efteråret 2012, og de internationale komparative data vil blive stillet til rådighed i september 2013. Den centrale koordination er finansieret af Europakomissionen og European Science Foundation. Dataindsamlingen finansieres af de deltagende lande. I første runde i 2002 deltog 22 lande. Dette tal steg til 25 lande i 2004 og 2006, 31 lande i 2008 og 30 lande i 2010. Danmark har deltaget i alle runder. Hovedformålet er at kortlægge og forklare, hvordan ændrede europæiske institutioner og politiske og økonomiske forhold spiller sammen med ændringer i befolkningernes holdninger, opfattelser og adfærd. Herudover er det et selvstændigt formål at udvikle standarden for høj kvalitet i en multinational survey, samt for at stille dem rådighed for forskere og andre interesserede.


Projekttitel: DKOPT - Danish opt-out referendum surveys ¿ campaign effects and post-election survey
Bevillingsmodtager: Derek John Beach
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.119.827
Projektbeskrivelse: This application is to create a database composed of a set of datasets to study voter behavior in a coming opt-out referendum in Denmark. The current Danish government has made holding an optout referendum a major priority during its first period in office. The overarching goal of the DKOPT project is therefore to ensure that as broad a range of data as possible is collected on the opt-out referendum, ensuring that it is compatible with previous instruments while also enabling future scholars to address a broad range of empirical and theoretical questions related to the impact of the campaign and voter behavior in Danish referendums. The proposed DKOPT database will include three instruments: a combination of a pre-referendum seven-wave web-based panel survey coupled with a media content analysis that will enable research on campaign effects, and a larger postreferendum survey that will enable both detailed description of the vote and causal research into voter behavior. The inclusion of the pre-referendum instruments is a significant value-added in relation to most previous surveys, and will enable us to shed more light on campaign effects in referendums in the Danish context.


Projekttitel: Constructing Historical Danish National Accounts for the Period 1750-1895
Bevillingsmodtager: Paul Richard Sharp
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 1.500.000
Projektbeskrivelse: Dette projekt vil konstruere Bruttonationalproduktserier (BNP) for Danmark for perioden 1750-1895. Projektet bygger på velkendt metodologi fra lignende projekter andre steder i Europa (f.eks. Broadberry et al. for Storbritannien). Slutproduktet vil være reale og nominelle BNP-serier opdelt efter landbrugs-, industri-, og servicesektoren. Ydermere vil selve den bagvedliggende dataindsamling føre til en rig mængde af underliggende data, som sammen med BNP-tallene vil blive gjort tilgængelig. Nye historiske BNP-tal er vigtige i og med, at de eksisterende seriers oprindelse er meget uklar, og samtidig vil de nye serier kunne kaste lys på den danske økonomis udvikling i det 19. århundrede, hvor den økonomiske vækst reelt begyndte. Den danske økonomis "take-off" er vigtig at forstå, da det ofte omtales som et tilfælde med relativt lidt industrialisering og en stor landbrugssektor. Dermed kan den danske case indeholde vigtig viden for nutidens udviklingslande, som ofte også er meget agrare. Derudover kan data kaste lys på effekten af historiske institutionelle reformer. Endelig vil de nye serier være brug bare i tværnationale sammenligninger.


Tidsskrifter


Projekttitel: Politica - tidsskrift for politisk videnskab
Bevillingsmodtager: Rune Slothuus
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 110.000
Projektbeskrivelse: Politica – tidsskrift for politisk videnskab er et bredt dansk politologisk tidsskrift. Politica er udkommet kontinuerligt siden 1968 og publicerer fagfællebedømte forskningsartikler af høj kvalitet inden for alle delområder af statskundskaben og tilgrænsende samfundsvidenskabelige felter.


Projekttitel: Foucault Studies
Bevillingsmodtager: Sverre Raffnsøe
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 50.000
Projektbeskrivelse: Foucault Studies er et internationalt tidsskrift, der har eksisteret siden 2004. Tidsskriftet fokuserer på den franske filosof Michel Foucaults tænkning, ikke bare i sin egen ret, men også sådan som Foucaults tænkning har fået indflydelse på og anvendelse inden for samfundsvidenskabelig og humanistisk forskning. Tidsskriftet publicerer filosofiske og teoretiske fortolkninger af Foucaults arbejde og artikler, der ved hjælp af Foucaults tænkning diskuterer problemstillinger i forskellige fagfelter eller analyserer samtidige fænomener. Tidsskriftet udkommer to gange om året og publicerer foruden artikler også interviews, boganmeldelser og review essays.


Forskningsophold i udlandet


Projekttitel: Accounting and Benchmarking
Bevillingsmodtager: Peter Bogetoft
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 324.429
Projektbeskrivelse: Sigtet med projektet er at undersøge mulighederne for en integration af moderne benchmark teknikker i regnskabsvæsen. Der er de seneste 30 år udviklet en række avancerede benchmark metoder, hvor virksomheders og afdelingers præstationer vurderes under hensyntagen til, at der producers en række ydelser ved brug af en række produktionsfaktorer, og at denne produktion foregår så integreret, at man ikke kan fastlægge meningsfulde sammenhænge mellem de enkelte ydelser og de enkelte ressourcer. I de fleste benchmark analyser anvendes imidlertid stadigt simple regnskabsbaserede nøgletal, og der vurderes derfor at være et stort potentiale i en bedre integration af moderne benchmark modeller i regnskabsmetoderne.


Projekttitel: Value Chain Dynamics and Regional Development in the Global South
Bevillingsmodtager: Niels Christian Fold
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 86.400
Projektbeskrivelse: Formålet med projektet er at undersøge, hvad der bestemmer regional udvikling i ulandenes landområder. Mange af disse områder er koblet til verdensmarkedet gennem produktion og eksport af en eller flere afgrøder, dvs. gennem deltagelse i såkaldte globale værdikæder. Det er projektets udgangspunkt, at regional udvikling kan forstås ved at undersøge hvordan lokale befolkningsgrupper udnytter ændrede vilkår i disse værdikæder til at forøge deres økonomiske aktivitetsområder. Dette kan gøres ved at starte aktiviteter indenfor f.eks. håndværk, småindustri eller service. Projektet undersøger udviklingen i små og mellemstore byer i landområderne, hvor en sådan forøgelse af de økonomiske aktiviteter lettest lader sig kortlægge og analysere. Det er også formålet at udvikle nye metoder til at foretage sådanne undersøgelser.

Kontakt

Kristoffer Brix Bertelsen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 76
Email: kbbs@ufm.dk