Gå til indhold

Dér hvor pengene er

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved overrækkelsen af Nykredits Forskningspris i København 10. november 2011.

Det talte ord gælder.

Jeg ved ikke, om I kender historien om Willie Sutton?

Willie var en berømt og berygtet bankrøver. Han røvede over 100 banker i forskellige amerikanske stater tilbage i 1930'erne, 40'erne og 50'erne. Da han endelig efter en lang, kriminel løbebane blev arresteret, blev han stillet spørgsmålet: hvorfor røver du banker? Willies svar var tørt: That's where the money is!

Det er jo i bund og grund et meget logisk svar.

Men jeg tror nu, at der er behov for lidt mere nuancerede analyser for at få et indblik i det finansielle marked. Specielt nu, hvor Europa er ramt af en omfattende gældskrise er der for alvor behov for kvalificeret viden på området.

Så jeg kan kun kvittere for Nykredits Fond forskningspris. Og jeg kan kun kvittere for, at man har valgt at uddele årets priser til to forskere, der begge har markeret sig med forskning på det finansielle område.

Det er god timing. Og i mine øjne er det helt rigtig set, at man tildeler priserne til original og nytænkende forskning. For det er det, vi har brug for, hvis vi skal nå til nye erkendelser.

Det er derfor ikke nogen dårlig investering, når Nykredits Fond uddeler Nykredits Forskerpris og Forskertalentpris. Jeg vil gerne ønske både Peter Norman Sørensen og Peter Feldhütter tillykke.

Jeg synes, at forskning i investorers adfærd på de  finansielle markeder og forskning i måling af kreditrisiko både er spændende og yderst aktuelle emner at dykke ned i.

Udsving i den globale økonomi har betydning for alle lande – ikke mindst en åben økonomi som Danmark.

Den finansielle sektor er flettet ind i hinanden på tværs af landegrænser. Og i øjeblikket kan vi se, hvor meget situationen i det gældsplagede Grækenland påvirker hele Europas økonomi. Vi holder vejret over den græske indenrigspolitik.

Situationen tydeliggør samtidig behovet for viden om de økonomiske mekanismer – og ikke mindst de redskaber, der kan være med til at få Europa gennem krisen.

Viden og nytænkning er generelt en forudsætning for, at vores samfund udvikler sig. Derfor prioriterer regeringen også forskning. Og det har vi netop gjort med vores finanslovsforslag, der som bekendt blev offentliggjort i torsdags.

Men al finansiering af forskning behøver ikke nødvendigvis at komme fra den offentlige kasse. Der er også brug for bidrag fra det private erhvervsliv. Og det er ikke fordi, at jeg bruger Willie Suttons ræsonnement: "That's where the money is". Men det er en god måde at tage medansvar på. Det er en god investering, der ikke kun giver flere ressourcer. Det styrker også sammenhængen mellem uddannelse, forskning og erhvervsliv.

Så endnu engang tak til Nykredits Fond for det gode initiativ. Og endnu engang tillykke til Peter Norman Sørensen og Peter Feldhütter.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024