Gå til indhold

Et usædvanligt menneske og en usædvanlig virksomhed

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved Revisionsbranchens årskonference den 26. september 2013 i København.

Det talte ord gælder

Anerkendt i Danmark og internationalt

Vi er samlet i dag for at hylde et unikt og bemærkelsesværdigt menneske.

En ener, som viede et langt liv til at skabe en enestående virksomhed.

Da Haldor Topsøe gik bort 2. pinsedag i år - blot fire dage før sin 100 års fødselsdag - strømmede det ind med mindehilsner fra ind og udland.

Og hans bortgang blev ikke kun omtalt i den danske presse, men også i europæiske og i internationale medier. Den opmærksomhed er fuld berettiget.

For Haldor Topsøe var et menneske, som gjorde en forskel. Ikke kun for sin virksomhed og sine ansatte. Men for hele Danmark. Og betydningen rækker langt ud over Danmarks grænser.

Som minister har jeg været så privilegeret at få besøg af Haldor Topsøe på mit kontor. Det glemmer jeg aldrig. Haldor Topsøe indledte simpelthen mødet med at spørge mig; hvad kan jeg så gøre for Dem?

Ydmyg og imødekommende, og i den grad drevet af at gøre en forskel. Det var det indtryk, jeg fik.

Og han havde et unikt blik for at kombinere udvikling og innovation til at skabe løsninger på store samfundsmæssige problemstillinger.

Det kommer jeg tilbage til.

En virksomhed foran sin tid

Lad mig først gå tilbage i tiden. For det hele begyndte under lidt vanskelige forhold.

Fire år efter at Haldor Topsøe blev uddannet som civilingeniør i kemi, besluttede han i 1940 at starte egen virksomhed. Efter sigende var det efter råd fra hans hustru, der skulle have tilføjet, at han skulle udrette noget værdifuldt.

Det kan ikke have været en helt let opgave at bygge fabrik og starte produktion midt under besættelsen.
 
Men med en særlig passion for videnskab og forskning - kombineret med et usædvanligt forretningstalent - lykkedes det for Haldor Topsøe at få virksomheden i Lyngby til at blomstre.

Og man kan roligt sige, at virksomheden er vokset støt siden og har fået nye knopskud. I dag har virksomheden mere end 2300 ansatte. En omsætning på over 5 mia. kr. Og er til stede i 10 lande fordelt over fem kontinenter.

Virksomhedens primære område er katalysatorer. Det er ikke så synligt og let at forklare som f.eks. vindmøller. Men betydningen er på ingen måde mindre. Haldor Topsøes katalysatorer er f.eks. en forudsætning for at kunne udvikle kunstgødning.

I dag bliver omkring halvdelen af verdens kunstgødning fremstilles ved hjælp af teknologi fra virksomheden. Og virksomhedens katalysatorer er også en forudsætning for at nedbringe forurening og skabe mere miljøvenlig industriproduktion og teknologi.

Ved hjælp af Haldor Topsøes produkter er det f.eks. muligt, at begrænse de skadelige Nox partikler i industrigasser og udstødning.

Man kan faktisk sige, at Haldor Topsøe har udviklet bæredygtige løsninger på industriproduktion, længe før ordet ’bæredygtig’ overhovedet blev kendt.

Et usædvanligt menneske og virksomhed

Haldor Topsøe A/S er en usædvanlig virksomhed. Og Haldor Topsøe er et usædvanligt menneske.

Jeg er bekendt med, at Haldor Topsøe trods sin høje alder var aktiv til det sidste, og kom på virksomheden dagligt mellem 10-17.

Det er vist uden fortilfælde i Danmarkshistorien. Og Haldor Topsøe er en del af Danmarkshistorien.

Haldor Topsøe havde Niels Bohr som underviser. Han startede sin virksomhed, da Stauning var statsminister. Han har spist frokost med Indira Gandhi.

Og han var erhvervsleder i over 70 år - under tre statsoverhoveder og 19 forskellige statsministre. Det er ikke uden grund, at han i 1999 af Ingeniøren blevet kåret som det 20. århundredes ingeniør.

Haldor Topsøe ambition og evne var at kombinere videnskabelig forskning med industriens behov. Og virksomheden tiltrak dygtige forskere og medarbejdere, der kunne håndtere forskningsresultater og udvikle dem til brugbare produkter.

Haldor Topsøe A/S er i dag en højteknologisk virksomhed i verdensklasse - med tung forskning i bagagen. Og det er en virksomhed, som tager samfundsansvar.

Der er ingen tvivl om, at Haldor Topsøe har bidraget aktivt til at bringe Danmark i førertrøjen, hvad angår miljørigtige og bæredygtige industrielle løsninger.

Og virksomheden er samtidig et glimrende eksempel på, at det faktisk er muligt at fastholde og skabe arbejdspladser i Danmark, selvom forretningen orienterer sig mod fjernere himmelstrøg.

Haldor Topsøe A/S er i dag en virksomhed, der snart runder de 75 år. Men den repræsenterer bestemt ikke fortiden. Den repræsenterer derimod fremskridt og udvikling, og alt det vi i Danmark i øvrigt gerne vil leve af i fremtiden: innovation, avanceret teknologi, forskning, design og ingeniørvidenskab.

På den måde er Haldor Topsøe et fyrtårn, som inspirerer os alle. Og den er et forbillede for unge iværksættere, ingeniører og videnskabsfolk, der ønsker at gøre en forskel og arbejde for en bedre og mere bæredygtig verden.

Forsker, erhvervsmand og humanist

Haldor Topsøe havde en dyb passion for videnskab. Og han har skrevet anerkendte videnskabelige artikler om både katalytiske processer, bæredygtig energiproduktion og økonomi. Det indbragte både hædersbeviser og udnævnelser til æresdoktorer ved flere universiteter.

Men Haldor Topsøe var ikke kun en stor erhvervsmand og forsker – han var også en humanist med samfundsansvar.

Han var næret af et brændende ønske om at gøre en forskel og blive husket som et ordentligt menneske.

Haldor Topsøe har udtalt; Forretningsverden har ingen betydning i sig selv, medmindre den forbedrer menneskers liv og forholdene i udviklingslandene.

Og hans humanistiske og samfundsmæssige engagement kom blandt andet til udtryk i hans og hans hustru indsats for gadebørn i den tredje verden. Det var en indsats som Haldor Topsøe selv betegnede som en pligt og en glæde.

Haldor Topsøe var sjælden kombination af en dedikeret erhvervsleder, forsker og humanist. Og man kan roligt tilføje; han udrettede noget værdifuldt.

Så jeg meget stolt og beæret over, at kunne overrække årets Lloydsprisen 2013 til Haldor Topsøe. Og jeg er glad for, at du Henrik vil modtage den på din fars vegne.

Tillykke med Lloydsprisen.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024