Gå til indhold

Jagten på energi og ressourcer kræver smarte løsninger

”Jagten på energi og ressourcer kræver smarte løsninger” retter sig mod at give bl.a. det Blå Danmark de bedst mulige forudsætninger for at udnytte de forretningsmuligheder, som åbner sig i jagten efter energi og ressourcer i dansk territorialt farvand, i Grønland og Arktis.

Indsendt af

Dansk Brand- og sikringsinstitut

Resumé

”Jagten på energi og ressourcer kræver smarte løsninger” retter sig mod at give bl.a. det Blå Danmark de bedst mulige forudsætninger for at udnytte de forretningsmuligheder, som åbner sig i jagten efter energi og ressourcer i dansk territorialt farvand, i Grønland og Arktis.

Udfordring og muligheder

Den globale efterspørgsel efter energi og naturressourcer øger fokus på at udnytte energi og naturressourcer i dansk territorial farvand, i Grønland og Arktis.

Danske vidensinstitutioner og virksomheder har gennem mange år opbygget viden om udvinding, produktion og transport under ekstreme forhold fx i miner eller Nordsøen. Denne viden kan med støtte fra INNO+ omdannes til konkrete løsninger, som kan gøre det lettere for bl.a. det Blå Danmark at få del i de nye forretningsmuligheder.

Målsætning

Målet med INNO+ programmet ”Jagten på energi og ressourcer kræver smarte løsninger” er at omsætte viden og teknologi til konkrete produkter og serviceydelser, som efterspørges af danske og internationale virksomheder inden for minedrift, olie- og gasudvinding samt søtransport. Det skal styrke danske virksomheders konkurrenceevne og give dem mulighed i et stort vækstmarked.

Innovationsbehov

Der er et stort behov for at skabe løsninger, så udnyttelsen af naturressourcer, mineraler, olie og gas sker på en måde, som er sikker og bæredygtig for mennesker, dyr og natur. Det gælder i forhold til konkrete teknologiske løsninger, som gør produktionsanlæg og logistik løsninger funktionsdygtige, sikre og vedligeholdelsesfrie under ekstreme klimatiske forhold. Og i forhold til smarte metoder og løsninger, der kan afhjælpe de høje udgifter og sikkerhedsudfordringer, der er forbundet med bosætte sig og arbejde under ekstreme klimatiske forhold og langt fra samfundets normale infrastrukturer..

Markedet for bl.a. det Blå Danmark har hidtil især været koncentreret om fx Nordsøen, mens markedet i Grønland og Arktis har været lille og danske virksomheder har ikke haft nok volumen i salg til at retfærdiggøre nyudvikling af særligt tilpassede teknologier. Danske vidensinstitutioner har ej heller i tilstrækkelig grad samarbejdet med private leverandører om at skabe den rigtige viden og teknologi. En offentlig investering kan stimulere til en målrettet indsats, fordi den vil tiltrække både universiteter, GTS institutter og virksomheder om at realisere et stort vækstpotentiale.

Store udenlandske firmaer og investorer er vigtige aktører, som med teknisk og logistisk støtte fra danske og grønlandske virksomheder kan udnytte naturressourcerne til gavn for både virksomheder og samfundet som helhed.

INNO+ programmet sætter ikke fokus på nye analyser og rapporter, men konkrete og salgbare løsninger udviklet i et samarbejde mellem aktørerne. Konkrete tiltag er fx:

  • Udvikling af teknologier og metoder der kan sikre effektiv og bæredygtig udvinding af olie, gas, mineraler og andre naturressourcer.
  • Udvikling af teknologier og metoder der kan sikre effektiv og bæredygtig søtransport.
  • Sikkerhedsløsninger til forebyggelse og håndtering af miljøkatastrofer, eksplosion, brand og terror i miner, på skibe og offshore installationer.
  • Løsninger til smarte miljøvenlige ikke permanente bosætninger.
  • Udvikling af en vifte af driftsikre fjernbetjente services indenfor alle sektorer.
  • Udvikling af uddannelse målrettet de særlige vilkår og udfordringer på havet, i Grønland og Arktis.

De danske forudsætninger

På grund af bl.a. det Blå Danmarks samt en række universiteter og innovationsnetværks erfaringer med ekstreme miljøer og høje sikkerhedskrav repræsenterer Danmarks kompetencer ’lead user’ områder for en række teknologiske områder inden for bl.a. materialeteknologi, udvinding, sikkerhed og miljø. Og med regeringens fokus på ’Det blå Danmark’  er det centralt at INNO+ støtter op om danske virksomheders innovation.

’Det blå Danmark’ er en stærk eksportmotor for dansk økonomi . Og den stigende verdenshandel og udsigterne til øget, international skibstransport og offshoreaktivitet i og omkring Norge og Grønland stiller krav til at danske virksomheder og myndigheder har adgang til nyeste viden om og teknologier målrettet mine-, skibs- og offshoreindustrien. Derudover har en række institutioner i Danmark og Grønland som f.eks. KU, DTU, GEUS, DMI og DHI stor viden om Arktis.

Virksomheder, universiteter, GTS med flere kan, hvis de mobiliseres i et større program som INNO+, yde et væsentligt bidrag til at omsætte deres kæmpemæssige viden sammen med Grønlandske institutioner og virksomheder til nye forretningsmuligheder i Arktis.

Effekter og potentialer

Dansk know-how og ekspertise kan spille en stor rolle i udviklingen af sikre og bæredygtige løsninger til udvinding, produktion og transport af fx olie, gas og mineraler. Metoder, teknologier og produkter, som virker i Nordsøen og Grønland kan sælges til brug i resten af det arktiske område. Og pengene er store! De tre projekter ved Nuuk, Manitsoq og Narsaq budgetterer med anlægsinvesteringer på op til 60 milliarder kroner.

Gennem såkaldte Impact Benefit Agreements med selskaberne udvikles en bred vifte af produkter og services både i anlægsfasen og under den løbende drift.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. april 2013