Gå til indhold

Energilagring som motor for omstilling til bæredygtig energiforsyning

Der bør etableres nye saltkaverner til lagring af H2, O2 og CO2 som grundlag for: 1. Brug af højtrykselektrolyse eller brændselsceller til at omdanne (billig) elektricitet til H2 og O2 – som lagres. 2. Den lagrede O2 kan anvendes til ”oxy-fuel” forbrænding af natur-/ bio-/syntese-gas.

Resumé

Der bør etableres nye saltkaverner til lagring af H2, O2 og CO2  som grundlag for:

  1. Brug af højtrykselektrolyse eller brændselsceller til at omdanne (billig) elektricitet til H2 og O2 – som lagres. Den lagrede H2 kan siden bruges til produktion af el, syntesegas og transport-brændsel. Procesvarmen kan udnyttes til fjernvarme.
  2. Den lagrede O2 kan anvendes til ”oxy-fuel” forbrænding af natur-/ bio-/syntese-gas. Herved genereres el og ren CO2 som kan udskibes til brug ved EOR i Nordsøfelterne.

Udfordring og muligheder

Den planlagte udbygning af vindenergi i DK aktualiserer behovet for energilagring, se Forsk 2020 side 15. Det danske samfund må, hvis der ikke investeres i energilagring, købe denne ydelse i udlandet. Alternativt må vi påregne at skulle sælge overskudsvindkraft til lavpris.

Hver del af det foreslåede system kan implementeres særskilt; men så bliver de enkelte dele meget mindre konkurrence dygtige. For eksempel vil ”oxy-fuel” forbrænding – som kan give en brændstofbesparelse på 20%  ikke være økonomisk rentabel, hvis ikke der er billig O2 til stede.  På tilsvarende vis vil alle dele i det foreslåede system samvirke.

Målsætning

Det foreslås at kombinere flere aspekter af energiproduktion og energilagring for hermed at gøre produktionen mere økonomisk og bæredygtig. Da den elektriske energi lagres som gasser, vil det være nødvendigt at inddrage know-how fra såvel el- som gas-sektor.

Udover at sikre en billig og sikker elforsyning, kan der påregnes en række sideeffekter, der vil initiere yderligere investeringer i dansk industri.

Innovationsbehov

Der foreligger et feasibility projekt (EUDP 10-II,Energy storage as an integrated approach to renewable energy supply and EOR), som beskriver de nødvendige undersøgelser for vurderingen af mulighederne for etableringen af et energilager i saltkaverner mellem Struer og Holstebro. Dette projekt var støttet af mange større danske energiselskaber - men blev ikke bevilget.

De danske forudsætninger

Brugen af saltkaverner til gaslagring er ikke ny. Energinet.dk driver et kaverne gaslager i Lille Thorup, som med succes udnytter naturgassens prissvingninger, samtidig med at det bidrager væsentligt til forsyningssikkerheden.   


Effekter og potentialer

Udover at sikre en billig og sikker elforsyning kan der påregnes en række sideeffekter, der vil initiere yderligere investeringer i dansk industri:

  1. Et effektivt H2 lager vil sikkert styrke udvikling og produktion af brændselsceller og ammoniak- piller til transport brændstof.
  2. Olieselskaberne  vil investere  i at bruge CO2 til EOR, hvis infrastrukturen er til stede, men har behov for ren CO2. Canadiske resultater har vist, at ekstra 10% af den oprindelige mængde ”oil in place” kan udvindes ved hjælp af CO2, og at der for hver ekstra tons oppumpet olie deponeres  en tons CO2.  Energistyrelsen estimerer, at den ekstra oliemængde,  der på denne måde  kan udvindes af danske felter, udgør 110 millioner tons svarende til 5% af den oprindelige mængde ”oil in place”. Med en pris på 85$/tønde svarer det til en værdi på 300 milliarder DDK.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 05. marts 2013