Gå til indhold

Velfærdsteknologi til pleje og omsorg

Indsatsen skal skabe samspil og synergi mellem aktører på velfærdsteknologiområdet og øge fokus på de teknologiske muligheder, der ligger for udviklingen af de borgerrettede indsatser.

Indsendt af

UC Lillebælt

Resumé

Indsatsen skal skabe samspil og synergi mellem aktører på velfærdsteknologiområdet og øge fokus på de teknologiske muligheder, der ligger for udviklingen af de borgerrettede indsatser.

Visionen er at skabe basis for at imødegå fremtidens krav om øget kvalitet på trods af stigende udfordringer i form af mangel på ressourcer.

Udfordring og muligheder

(En kort beskrivelse af en konkret dansk eller global samfundsudfordring eller mulighed, hvor der er basis for via en innovationsindsats at skabe konkrete løsninger)

Udfordringerne inden for velfærdssektorerne er ressourceknaphed. Det gælder de økonomiske ressourcer – men ikke mindst den dobbelt demografiske udfordring, hvor spændet mellem udbud og efterspørgsel på varme hænder bliver problematisk stort.
 
Dertil kommer en stigende efterspørgsel på højere kvalitet og bedre velfærd. Teknologierne har potentialet til at gøre folk selvhjulpne, til at give dem mere værdighed og til at give højere livskvalitet. Bedre kvalitet og velfærd kan også betyde, at teknologier gør det muligt, at der simpelthen er mere rent, kortere genoptræningstid, færre fejlmedicineringer, mere sikkerhed og tryghed for svage osv.

Målsætning

Målsætningen er

  • at fokusere på at skabe samspil og synergi mellem aktører på velfærdsteknologiområdet.
  • at udvikle teknologiske løsninger sammen med brugerne og virksomheder.
  • at skabe basis for at imødegå fremtidens krav om øget kvalitet på trods af stigende udfordringer i form af mangel på ressourcer.
  • at formidle projektets tænkning samt at inddrage såvel brugere, kommuner, virksomheder som uddannelser med henblik på en fremtidssikring af velfærdssamfundet.

Innovationsbehov

Der vil være behov for

  • Forskning i og udvikling af brugerdreven innovation med henblik på videnspredning til kommuner, virksomheder og uddannelsesfeltet
  • Samarbejde mellem SMV’er, fagprofessionelle og borgere om udvikling af teknologiske løsninger.
  • Samarbejdet mellem alle interessenter sikrer dels teknologiernes anvendelighed og effekt samt kendskab og udbredelse af kendskab til dem i professionsfelterne og dermed lettere adgang til distribution af teknologien.

De danske forudsætninger

(En kort beskrivelse af de danske forudsætninger for at løfte den skitserede indsats og begrundelse af behovet for specialisering på området)

Der har igennem flere år udviklet sig et samarbejde om velfærdsinnovation mellem uddannelsesinstitutioner, regionalt indsatsområde, private virksomheder og Teknologisk Institut om udvikling af velfærdsteknologi, som bidrager til borgernes selvhjulpenhed.

Den udviklede viden og erfaring vil indgå i en ny proces, hvor virksomheder og andre interessenter har fokus på at øge kvaliteten af de teknologiske løsninger, så det tillige giver et kvalitetsløft til borgernes pleje og omsorg.

Effekter og potentialer

Indsatsen forventes at styrke den offentlige velfærdssektors produktivitet gennem udvikling af teknologiske løsninger, som giver borgere højere livskvalitet og større selvhjulpenhed.
Den vil desuden bidrage til et tættere samarbejde mellem offentlig og privat virksomhed.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 05. marts 2013