Gå til indhold
Du er her: Forside Publikationer 2016 Forskningsbarometer 2016

Forskningsbarometer 2016

Forskningsbarometer 2016
Forskningsbarometeret er en årlig opgørelse, der belyser kvaliteten og profilen af dansk forskning i et internationalt perspektiv.
: 23. december 2016
: 978-87-93468-34-4
: 2245-9294
: Styrelsen for Forskning og Innovation
: 2016
: 1. udgave
: 48

Note: Filen er blevet udskiftet 3. januar 2017, da rapportens hovedresultater tidligere har henvist til Danmarks placering i forhold til de i rapporten nævnte lande. Det er nu rettet til Danmarks placering i forhold til øvrige OECD-lande.

Publikationen er omtalt i pressemeddelelsen "Dansk forskning har stor gennemslagskraft".

Forskningsbarometer 2016 viser, at:

   • Danmark investerer meget i offentlig forskning. Danmark ligger nummer 1 blandt lande i OECD målt på investeringer i forskning udført i den offentlige sektor som procent af BNP. Danmark ligger nummer 10 målt på investeringer i forskning og udvikling udført i den private sektor. I forhold til lande i OECD ligger Danmark samlet set på en sjette plads.
   • Danmark har høje investeringer i forskning finansieret af private fonde. Danmark ligger nummer 1 målt på forskning ved de højere læreranstalter, der er finansieret af private non-profit fonde og organisationer, sammenlignet med resten af OECD.
   • Forskeruddannelse er højt prioriteret i Danmark. I EU/EØS ligger Danmark nummer 7 målt på tildelte ph.d.-grader per indbygger.
   • Den danske forskningsproduktion er høj. Danmark ligger nummer 2 i OECD målt på antallet af videnskabelige publikationer per indbygger. Kun Schweiz producerer flere videnskabelige produktioner per indbygger end Danmark.
   • Dansk forskning har høj videnskabelig gennemslagskraft. Danmark ligger nummer 3 i OECD målt på både citationer af videnskabelige publikationer og på andel af publikationer blandt de 10% mest citerede publikationer. Kun Island og Schweiz har en højere andel af publikationer blandt de 10% mest citerede.
   • Dansk forskning baserer sig i høj grad på offentlig-privat sampublicering. I OECD ligger Danmark nummer 1 målt på andel af publikationer, som er sampubliceret mellem højere læreanstalter og erhvervslivet.
   • Danmark er blandt de lande, der henter flest midler fra EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020. Danmark ligger nummer 4 blandt modtagerlandene i Horizon 2020 målt på bevillingsstørrelse pr. indbygger. Danmarks høje hjemtag baserer sig på et relativt højt hjemtag af midler til højere læreranstalter indenfor Excellent Science.

 

Senest opdateret 03. august 2018